عنوان پایان‌نامه

ارزیابی تاثیر سالیسیلیک اسید بر پاسخ‏های رطوبتی دما در بذر زوال یافته دو رقم کلزای (Brassica napus )



    دانشجو در تاریخ ۲۹ شهریور ۱۳۹۱ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "ارزیابی تاثیر سالیسیلیک اسید بر پاسخ‏های رطوبتی دما در بذر زوال یافته دو رقم کلزای (Brassica napus )" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    علوم و تکنولوژی بذر
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5130;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 55635
    تاریخ دفاع
    ۲۹ شهریور ۱۳۹۱

    در این تحقیق اثر زوال بر دو رقم کلزا شامل لیکورد و RGS003تحت تأثیر تنش شوری و خشکی و تحت درجه حرارت های متفاوت مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تأثیر ترمیم پذیری سالیسیلیک اسید بر زوال بذر بررسی شد. آزمایش در سه مرحله انجام شد. در مرحله اول تأثیر زوال بر میزان جوانه زنی در سه سطح 2، 4 و 6 روز بررسی شد. در مرحله دوم تأثیر این سطوح زوال بر مقاومت این بذرها نسبت به تنش شوری و خشکی در دماهای مختلف بررسی شد. تنش های شوری و خشکی هر کدام در 7 سطح از 2- بار تا 14- بار و همچنین در دماهای 5 درجه سانتیگراد تا 30 سانتیگراد استفاده شد. در مرحله سوم اثر ترمیم پذیری سالیسیلیک اسید بر زوال بذر تحت تنش های شوری و خشکی ارزیابی شد. سطوح سالیسیلیک اسید مورد استفاده در سه سطح 5/0، 1 و 5/1 میلی مولار می باشد. اثر سطوح موثر سالیسیلیک اسید بر ترمیم پذیری زوال بذر در سطوح بحرانی تنش شوری و خشکی در سیستم دفاعی گیاهچه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سطوح مختلف زوال بذر تأثیر متفاوتی بر شاخص های جوانه زنی دارد. بر طبق نتایج سطوح زوال بذر باعث کاهش شاخص های جوانه زنی از جمله کاهش طول ریشه چه و ساقه چه به همراه کاهش درصد جوانه زنی در دماهای متفاوت شد. سطح زوال 6 روز بیشترین تأثیر را بر بنیه گیاهچه داشت. همچنین سطح زوال 6 روز باعث کاهش مقاومت بذرها نسبت به تنش شوری و خشکی شد، چنانچه که در بعضی از سطوح خشکی و شوری میزان جوانه زنی صفر شد در حالی که بذرهای شاهد در این سطوح به راحتی جوانه می زدند. زوال بذر باعث کاهش مقاومت بذر به تنش دمایی بالا و پایین شد به طوری که درصد جوانه زنی در دمای 5 درجه سانتیگراد به زیر 10 درصد رسید. در دماهای پایین سرعت جوانه زنی کاهش شدیدی در بذرهای زوال یافته نسبت به شاهد داشتند اما در دماهای بالا در سرعت جوانه زنی تفاوت چندانی دیده نمی شود و اختلاف اصلی بین بذرهای شاهد و زوال یافته در دیگر شاخصهای اندازه گیری شده بود. غلظت هورمونی 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید بهترین تأثیر را بر بذرهای زوال یافته گذاشت چنانچه که میزان جوانه زنی نسبت به بذرهای شاهد زوال یافته به میزان 40 درصد در دمای 20 درجه سانتیگراد افزایش یافت. غلظت 5/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید نسبت به شاهد تأثیر چندانی نداشت در حالی که غلظت هورمونی 5/1 میلی مولار سالیسیلیک اسید اثر منفی بر بذرهای زوال یافته داشت و باعث کاهش شاخص های جوانه زنی شد. تیمار هورمونی بذر های زوال یافته باعث ایجاد اختلاف در بین تنش خشکی و شوری در سطوح مختلف نشد. در اینجا سطوح هورمونی 5/0 و 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید تاثیر مثبتی بر بذرهای زوال یافته تحت تنش داشتند و غلظت هورمونی 5/1 میلی مولار سالیسیلیک اسید تأثیر منفی بر شاخص های جوانه زنی بذرهای زوال یافته تحت تنش داشت. میزان تأثیر گذاری تیمار هورمونی در دماهای مختلف متفاوت بوده است و در دماهای بهینه بهترین تأثیر را گذاشته است. در دماهای بالا نسبت به دماهای پایین تیمار هورمونی بیشتر بر شاخص درصد جوانه زنی مؤثر بوده است و در دماهای پایین این تیمارها بر سرعت جوانه زنی تأثیر داشته و باعث افزایش آن شده است. اندازه گیری آنزیمهای آنتی اکسیدانت بذرهای پرایم شده نشان داد که هورمون پرایم باعث افزایش فعالیت این آنزیم ها در شرایط تنش و شاهد شدند. زوال بذر باعث افزایش محتوای مالون دی آلدهید در هر دو رقم لیکورد و RGS003شد. غلظت هورمونی 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید بهترین تأثیر را بر آنزیمهای کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز داشت و باعث کاهش محتوای مالون دی آلدهید شد اما در مورد آنزیم پراکسیداز غلظت هورمونی 5/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید بهترین تأثیر را داشت. تنش های محیطی به همراه هورمون پرایم باعث افزایش پروتئین محلول در بذرهای زوال یافته شد. در کل غلظت هورمونی 1میلی مولار سالیسیلیک اسید بهترین تأثیر را بذرهای زوال یافته نسبت به شاهد داشت.
    Abstract
    In this study, two rapeseed varieties, Licord and RGS003, with different seed quality under drought and salinity stress were examined and the effect of salicylic acid on seed deterioration was investigated. Testing was conducted in three stages. In the first stage, the effect of seed deterioration after 2, 4 and 6 days on germination response were examined. Secondly, the impact of various levels of salinity and drought stress at different temperatures was studied. Seven levels of salinity and drought stresses from -2 to -14 and temperatures from 5 °C to 30 °Cwere used. In the third stage the effects of salicylic acid on improvement of seed quality under drought and salinity stress were assessed. Salicylic acid is used at three levels: 0.5, 1 and 1.5 mM is. Finally, the effect of salicylic acid on antioxdiant activities was studied. According to the results, germination of deteriorated seed was reduced. Moreover, the root and shoot length decreased with decreasing percentage of germination. Six days deterioration had the most influence on the decline of seed vigor. Seed deterioration also reducedall germination indices under stress and high temperature in a way theat seed germination declined below 10 percent at5 ° C. Hormone concentration of 1 mM salicylic acid had the best effect on seed germination. Seed germination increased by 40% at 20 ° C. Concentration of 0.5 mM salicylic acid did not affect the germination response compared to the control and 1.5 mM salicylic acid had a negative effect on the germination index. Hormone primingaffect seed reponse under drought and salinity stress in seeds than control. Again, 0.5 and 1 mM salicylic acid had a positive effect on seed deterioration under stress conditions and 1.5 mM salicylic acid had negative effect on germination index. Measurement of antioxidant enzymes showed that hormone priming increased the activity of these enzymes under stress conditions. Molendialdehyde concentration increased in deteriorated seeds of both cultivars, Licord and RGS003. Hormone concentration of 1 mM salicylic acid, increased the activity of catalase, ascorbate peroxidase and superoxide dismutase and Molendialdehyde content was reduced. But 0.5 mM salicylic acid was the best concentration for peroxdiase. Drought and salt stress plus hormone prime increased seed protein in deteriorated seeds.Hormone concentration of 1 mM salicylic acid had the best effect of improvement of quality in deteriorated seeds.