مقایسه جمعیت بیمارگر بلاست مرکبات در کشت مخلوط شبدر و مرکبات و باغات مرکبات در گیلان و مازندران
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی -بیوتکنولوژی کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 56144;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5314
- تاریخ دفاع
- ۲۷ شهریور ۱۳۹۱
- استاد راهنما
- مرتضی گل محمدی, عبدالهادی حسین زاده
- دانشجو
- پوریا بهرامی
- چکیده
- تنشهای زنده و بیماریهای گیاهی یکی از عوامل اصلی کاهش میزان تولید محصولات کشاورزی در سراسر جهان میباشد. هر ساله به علت شیوع بیماریها درصد بالایی از محصولات مرکبات در ایران در مراحل داشت، برداشت و پس از برداشت از بین میروند. باکتری Pseudomonas syringae pv.syringae مولد بیماری بلاست مرکبات، یکی از بیماریهای شایع در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری کشت مرکبات در جهان و شمال ایران است. در این تحقیق برخی از مولفههای موثر در میزان شدت بروز بیماری، خسارت وارده و نوسانات جمعیت باکتری در طول سال بر روی درختان مرکبات و همبستگی شدت بیماری با شرایط محیطی مورد مطالعه قرار گرفت. سوسپانسیون باکتری به وسیله اسپری بر روی 5درخت نارنگی پیچ واقع در قطعه والد پدری در محوطه سازمان تحقیقات مرکبات کشور در رامسر به عنوان میزبان حساس افشانده و پس از تثبیت باکتری بر روی درختان، به مدت یکسال با فاصله زمانی 15روز یکبار تغییرات جمعیت باکتری در سرشاخههای آلوده بررسی شد. بر اساس نتایج، افزایش رطوبت نسبی و تثبیت دما در محدوده 25-20درجه سانتیگراد باعث تسریع در افزایش جمعیت باکتری و ورود آن به فاز بیمارگری میشود. با نمونهگیری از سرشاخههای آلوده و علفهای هرز موجود در سایهانداز درختان آلوده در باغهای سطح استان و جمعآوری ایزولههای باکتری، تنوع ژنتیکی بیمارگر با نشانگرهای اختصاصی بررسی و علفهای هرز گونههای علفقناری، مرغ و تاجخروس به عنوان میزبانهای بالقوه باکتری شناسایی شدند که در این میان تاج خروس به عنوان یکی از 3 علف هرز غالب در باغات مرکبات به صورت بالقوه پتانسیل تشدید بیماری را در زمان مبارزه شیمیایی دارد. در این تحقیق شبدر به عنوان گیاهی سریعالرشد و کنترل کننده مناسب علفهای هرز در کشت مخلوط شبدر و مرکبات به عنوان میزبان باکتری در فاز اپیفیت شناسایی شد. برای ارزیابی حساسیت ارقام پس از تزریق باکتری به لایه پارانشیمی برگ تغییرات فعالیت 5 آنزیم موثر در پاسخهای دفاعی گیاه در مقابل بیمارگر شامل کاتالاز، پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، پلیفنولاکسیداز و سوپراکسید دسموتاز در 9 رقم تجاری مرکبات شامل تامسونناول، مارس، والنسیا، پیج، انشو، یونسی، لیموشیرین، لیموترش و کامکوآت بررسی شد. تغییر فعالیت هر 5 آنزیم در تمامی ارقام در سطح 1% معنیدار بود که موید نقش فعال این آنزیمها در سیستم دفاعی مرکبات در مقابل حمله باکتری بیمارگر و تنشهای اکسیداتیو است.
- Abstract
- Biotic stresses and plant diseases are major factors reducing crop yields around the world. In Iran high percentage of citrus products were destroyed in the process, the harvest and post-harvest each year. Citrus bacterial blast is a common disease in tropical and subtropical citrus grown regions in the world and north of Iran. In this study some factors affecting severity and damages of the disease, fluctuations throughout the year on citrus bacterial populations and disease severity correlated with environmental conditions was studied. By spraying bacterial suspensions on ten Page tangerines trees located on Iran Citrus Research Institute (ICRI) orchard in Mazandarn province as a sensitive host after fixing bacteria, interval of 15 days to one year, with a change in the bacterial population of infected leaves was investigated. We found that the increase in relative humidity and temperature stabilization in the range of 20-25°C. The bacteria population increase and accelerate its entry into the pathogenicity phase. Genetic diversity of bacterial isolates contaminated from infected branches and weeds in Mazandaran and Guilan province with ERIC-PCR and REP-PCR markers were studied. assessment of the nine commercial citrus lines susceptibility to citrus bacterial blast, bacterial suspension injected into the parenchymal layer of leafs and changes of 5 plant defensive antioxidant enzymes including catalase, peroxidase, ascorbate peroxidase, superoxide dismutase and polyphenol oxidase activities against the pathogenic effects were studied. Every 5 enzyme activity changes was significant at 1% level in all figures that emphasize the active role of these enzymes in citrus defense against bacterial invade and oxidative stress. But statistical classification of citrus lines showed that each line used different enzyme to defect against Pseudomonas bacterial attack. Key Words: Pseudomonas syringae pv.syringae، Citrus Bacterial Blast, Population dynamics, antioxidant enzyme, Genetic diversity