عنوان پایاننامه
اثر افزودن عصاره رزماری در محیط رقیق کننده بر انجماد پذیری اسپرم بز
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی- علوم دامی - فیزیولوژی دام
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5566;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 59521
- تاریخ دفاع
- ۲۶ شهریور ۱۳۹۱
- دانشجو
- زینب زنگانه
- استاد راهنما
- احمد زارع شحنه, مهدی ژندی
- چکیده
- هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی توانایی عصاره آبی رزماری در محافظت از اسپرم بز طی فرایند انجماد-یخ-گشایی بود. در این مطالعه از 4 رأس بز نمونه¬ اسپرم جمع¬آوری شد و پس از مخلوط کردن، نمونه¬ها با رقیقکننده حاوی سطوح 0، 2، 4 و 6 درصد عصاره آبی رزماری رقیق شدند. نمونه¬ها پس از طی گامه سردسازی، به روش دستی و با قرار گیری در معرض بخار ازت و غوطه¬ور شدن در آن، منجمد شده و تا زمان ارزیابی در داخل ازت مایع نگهداری شد. پس از یخ¬گشایی، جنبایی کل و پیشرونده، میزان ناهنجاری¬ها، یکپارچگی غشاء، میزان تولید MDA، وضعیت ظرفیت¬دار شدن، آپوپتوزیس و فعالیت میتوکندریایی اسپرم ارزیابی شد. نتایج حاصل نشان داد که عصاره آبی رزماری به طور معنی¬داری در سطوح 2 و 4 درصد سبب بهبود جنبایی کل و پیشرونده، یکپارچگی غشاء و زنده¬مانی شد. سطوح MDA به طور معنی¬داری با افزایش سطوح عصاره آبی رزماری در محیط رقیق¬کننده کاهش پیدا کرد. اما موفق به تغییر الگوهای CTC و فعالیت میتوکندریایی اسپرم شد (05/0>p). همچنین عصاره 4 درصد به طور معنی¬داری اسپرم زنده را افزایش داد و آپوپتوز ثانویه را کاهش داد. علاوه براین، افزودن عصاره آبی رزماری در سطح 4 درصد کیفیت اسپرم بعد از انجماد–یخ گشایی را بهبود بخشید. مطالعات بیشتری برای آشکار ساختن جز فعال موجود در عصاره آبی رزماری که کیفیت اسپرم بعد از یخ¬گشایی را بهبود می بخشد نیاز است.
- Abstract
- The objective of the present study is evaluated the ability of rosemary aqueous extract to protect goat sperm from freeze-thaw damages. In this study, ejaculates were collected from 4 goats and after pooling the samples together, the samples were diluted with extender containing 0, 2, 4and 6 % of rosemary extract. The samples after cooling stage were frozen manually and with exposure to nitrogen vapor and immersion in liquid nitrogen and were stored until evaluation within it. After thawing, total and progressive motility, abnormalities, sperm membrane integrity, MDA production, capacitation state sperm apoptosis and mitochondrial activity were assessed. The results showed that rosemary extract significantly improved total and progressive motility, sperm membrane integrity and viability, and decreased sperm abnormalities at levels 2 and 4%. The levels of MDA were significantly decreased with increasing levels of rosemary aqueous extract in the extender (p<0.01).but failed to alter the CTC patterns and mitochondrial activity of sperm (p>0.05). Also, 4% extender significantly increased live (Annexin-/PI-) and decreased late apoptotic (Annexin+/PI+) sperm (p<0.05). Moreover, addition of rosemary aqueous extract at level of 4% can improve post-thawed goat sperm quality. More studies are required to reveal the active component in rosemary extract that improves post-thawed goat sperm quality.