عنوان پایاننامه
جمعیت و نا امنی غذایی: مورد کاوی جمعیت شناختی سالمندان شهرستان شبستر)
- رشته تحصیلی
- علوم اجتماعی - جمعیت شناسی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه دانشکده علوم اجتماعی شماره ثبت: رس 4390;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 64298
- تاریخ دفاع
- ۰۵ تیر ۱۳۹۱
- دانشجو
- علیرضا سیفی زیناب
- استاد راهنما
- محمود قاضی طباطبائی
- چکیده
- با توجه به ویژگی های فردی، اجتماعی-جمعیتی و فرهنگی سالمندان، آنها در میان بخش های آسیب پذیر جامعه از لحاظ مسائل مربوط به غذا و تغذیه از جمله ناامنی غذایی هستند. مروری بر ادبیات نشان می دهد که سالخوردگی با تغییر در ویژگی های شخصی و روانی، و موقعیت اجتماعی فرد در درون خانواده و در جامعه همراه است. این تغییرات به طور بالقوه دارای اثرات قابل توجهی در دسترسی افراد به تغذیه مناسب، به اندازه کافی و با کیفیت مناسب از مواد غذایی است. کاهش سلامت در سالمندان، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال، موقعیت در خانواده، ترتیبات و شرایط زندگی ممکن است خود و یا دسترسی به کمیت و کیفیت مصرف منابع غذایی و مواد غذایی را تحت تاثیر قرار دهد. این پژوهش با استفاده از پرسشنامه استاندارد CDSE، اثرات ویژگی های اجتماعی و روانی و جمعیتی مانند دانش تغذیه ای و خودکارآمدی و عوامل دموگرافیک مانند سن، جنس، تحصیلات، درآمد، اشتغال، ترتیبات زندگی محل اقامت درشدت ناامنی غذایی در میان یک نمونه از 320 نفر افراد مسن شهر شبستر در شمال غرب ایران را مورد بررسی قرار میدهد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که شدت ناامنی غذایی شدید 18/2 درصد، 9/32 متوسط و 9/48 نا امنی غذایی پایین در کل نمونه است. در حالی که جنس و محل اقامت تا به حال هیچ اثر قابل توجهی در شدت ناامنی غذایی نداشتند، سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، و ترتیبات زندگی تاثیر معناداری در شدت ناامنی غذایی داشتند. ناامنی غذایی با افزایش سن وکاهش سطح درآمد افزایشمی یابد. و وضعیت درآمد مهمترین عامل در شدت ناامنی غذایی است. علاوه بر این،یافته ها نشان داد که دانش تغذیه ای و خود کارآیی ارتباط و همبستگی منفی با شدت ناامنی غذایی دارد. با توجه به اینکه سلامت فرد دستاورد شخصی است و به عبارت دیگر سلامت فرد در گرو شناخت تواناییها و ارزیابی های خود فرد است خود کارآمدی غذایی به عنوان یک نتیجه قوی در کاهش ناامنی غذایی در فرد و امنیت غذایی فرد شناخته شد. واژگان کلیدی: ناامنی غذایی،سالمندان،پرسشنامهCDSE،خودکارآمدی و دانش تغذیه ای، رویکرد جمعیتی
- Abstract
- Due to individual, social, and cultural characteristics of elderly people, they are among most vulnerable segments of the society in terms of food and nutrition issues including food insecurity. Review of the literature demonstrates that aging is associated with changes in personal and psychological characteristics, and social status of the individual within the family, and the society in large. These changes potentially have significant effects on the individual's access to proper nutrition, sufficient quantity, and appropriate quality of food. Elder's diminishing health, marital status, employment status, position in the family, living arrangements and conditions might affect his or her access to quantity and quality of food intake and food resources. Using the standards of CDSE, we investigated the effects of socio-psychological and demographic characteristics such as nutritional knowledge and self-efficacy, and demographic correlates such as age, sex, education, income, employment, living arrangements, and place of residence on the intensity of food insecurity among a sample of 320 elderly people of Shabestar City in the Northwest of Iran. Results of the study indicate 18/2% sever, 32/9% mild, and 48/9% low food insecurity in the overall sample. While gender and place of residence had no significant effect on the severity of food insecurity, level of education, employment status, and living arrangement had a statistically significant effect on the severity of food insecurity. Food insecurity increased by age, and decreased by the level of income. Moreover, nutritional knowledge and self-efficacy were negatively correlated with food insecurity.