عنوان پایان‌نامه

«بررسی اثر مهارکننده‏های گیاهی گندم، نخود و لوبیا بر فعالیت آنزیم‏های آمیلاز و پروتئیناز گوارشی شب پره پشت الماسی و سفیده کوچک کلم »




    رشته تحصیلی
    حشره شناسی کشاورزی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5067;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 54991
    تاریخ دفاع
    ۲۰ شهریور ۱۳۹۱
    دانشجو
    مهدی دسترنج
    استاد راهنما
    علیرضا بندانی

    پروانه بید کلم (Lep: Plutellidae) ( Plutella xylostella (Linnaeus و سفیده کوچک کلم Pieris rapae (Lep: Pieridae) که از خانواده چلیپاییان تغذیه می‌کنند به طور کلی در هر منطقه‌ای که کلم کاری رایج است این آفات هم وجود دارند. خسارت هر دو آفت مربوط به تغذیه لارو است و علاوه بر تغذیه، فضولات زیادی از خود به جای می‌گذارند که سبب آلودگی و کثیف شدن بوته‌ها می‌شود. مهم‌ترین روش کاهش خسارت کنترل شیمیایی است اما نگرانی‌های مردم از یک طرف و محققین از طرف دیگر موجب شده است که راه‌های جایگزین برای کنترل آفات به جای استفاده از آفت کش‌های شیمیایی در نظر گرفته شود. بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره پروتئینی ترتیکاله، گندم، نخود، لوبیا، کلزا و کنجد روی فعالیت آلفا آمیلاز و پروتئاز پروانه بید کلم و سفیده کوچک کلم می‌باشد. برای این منظور لاروهای سن چهار حشره تشریح شد و پس از جداسازی دستگاه گوارش عصاره آنزیمی استخراج شد. عصاره پروتئینی گیاهی هم با استفاده از کلرید سدیم 1/0 مولار استخراج شد. بررسی تأثیر عصاره پروتئینی روی فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز و پروتئاز کل به دو روش سنجش آنزیمی و سنجش در ژل زایموگرام انجام شد. نتایج نشان داد که مهارکننده گندم رقم MV17، افلاک، سیوند و تریتیکاله به ترتیب سبب 2/91، 73، 61 و93 درصد آمیلاز بید کلم و 78، 64، 67 و 79 درصد آمیلاز سفیده کوچک کلم مهار شد. که روند مهارکنندگی وابسته به غلظت و اسیدیته بود. مهارکننده های پروتئینی گندم، لوبیا، کلزا و کنجد پروتئاز کل بید کلم را به ترتیب 30، 40، 55 و 40درصد مهار و پروتئاز کل سفیده کوچک کلم به ترتیب 50، 50، 30 و 60 درصد مهار شد.
    Abstract
    The Diamond back moth, Plutella xylostella Linnaeus (Lep: Plutellidae), and small cabbage butterfly, Pieris rapae (Lep: Pieridae), feed on Brassicaceae spcies and exist in most area that cabbage is cultivated. Damage is caused by larval feeding and deposited excreta which contaminate the leaves. Chemical control is the most important method in order to decrease the damage caused by these pests. However, consumers and researchers are concerned about pesticides residues. Thus, taking into consideration of these concerns, it is important to seek new control measures. So the aim of this study was to investigate the effect of triticale, wheat, pea, bean, canola and sesame proteinaceous extract on alpha-amylase and general protease of Pi. rapae and Pl. xylostella. For this purpose, fourth insect instar larvae were dissected, their guts isolated and the digestive enzymes was obtained. Plant proteinaceous extracts were obtained using 0.1M NaCl. The effect of plant proteinaceous extract on amylase and protease activity were investigated in gel assay and spectrophotometry. Result showed that wheat inhibitor extracted from the cultivar MV17, aflak, sivand, triticale inhibited Pl. xylostella amylase 91.2, 73, 61 and 93 and Pi. rapae amylase 78, 64, 67 and 79 percent, respectively. These inhibitors show pH and dose dependency. Proeinaceous inhibitors from wheat, baen, canola, sesame inhibited Pl. xylostella general protease 30, 40, 55,40 and Pi. rapae general protease 50, 50, 30, 60%, respectively.