برسی امکان صرفه جویی های اقتصادی و جانشینی اقلام غذایی در جیره مرغ گوشتی مطالعه موردی استان کرمان
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5108;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 55452
- تاریخ دفاع
- ۲۹ شهریور ۱۳۹۱
- دانشجو
- مهدی خسروی
- استاد راهنما
- غلامرضا پیکانی ماچیانی
- چکیده
- بطور متوسط حدود 60 تا 70 درصد هزینه تولید یک کیلوگرم گوشت مرغ، اختصاص به هزینه تغذیه (دان) دارد که حدود 65 درصد از هزینه خوراک مربوط به نهاده های وارداتی (ذرت سویا و پودر ماهی) می باشد. لذا تعیین میزان بهینه هر یک از اقلام غذایی که نیاز های غذایی پرنده را با کمترین هزینه تامین کند و موجب تخصیص بهینه منابع خوراکی گردد اهمیت فراوانی دارد. اهمیت اقتصاد در پرورش طیور با افزایش مستمر هزینه غذا و نیروی انسانی جهت تهیه خوراک روز به روز چشم گیر تر میشود. بنابراین اولین قدم در اقتصاد دامپروری کاهش هزینه غذا جهت رشد و تولید با راندمان مطلوب است. هدف اصلی از انجام مطالعه حاضر حداقل کردن هذینه خوراک طیور می باشد. بدین منظور از طریق تکنیک برنامه ریزی خطی و نرم افزار LINDO، میزان بهینه هر یک از نهاده های مصرفی، در هر یک از مراحل سه گانه رشد (آغازین، میانی و پایانی)، براورد گردیده است، بطوری که ترکیبات براوردی حاصل، نیاز های غذایی پرنده را با حداقل هزینه تامین میکند. اطلاعات مربوط به ترکیبات و میزان نهاده های خوراکی جیره های غذایی مورد استفاده در استان کرمان با مراجعه حضوری به مرغداری های فعال (پرورش دهنده نژاد راس) در استان کرمان، از طریق تکمیل پرسشنامه طی یک دوره پنج ماهه در زمستان سال 1390 و بهار 1391 جمع آوری گردیده است. اطلاعات دریافتی شامل نوع و میزان نهاده های خوراکی مصرفی در مراحل سه گانه رشد، متوسط مصرف هر قطعه در هر مرحله، ظرفیت مرغداری و قیمت اقلام خوراکی مورد استفاده می باشد. اطلاعات تکمیلی مربوط به مرغداری ها از طریق مراجعه به سازمان های ذیربط جمع آوری شده است. نتایج نشان میدهد که هیچ یک از مرغداری های استان در شرایط بهینه تولید نکرده و بعضا تا شرایط بهینه انحراف قابل توجهی دارند، بطوری که با بکارگیری ترکیبات بهینه قادر خواهند بود هزینه های خوراک را تا بیش70 از هزار تومان نیز کاهش دهند. شهرستان های کرمان، رفسنجان و بافت با امکان 2.3 ، 3، 3.6 درصد صرفه جویی در کل دوره نسبت به دیگر شهرستان های استان بهینه ترین ترکیبات غذایی را در تغذیه طیور استفاده کرده و در واقع کمترین انحراف را تا شرایط بهینه دارا می باشند. در مقابل شهرستان های کهنوج، بم و جیرفت با امکان 4.37،4.1،4.1 درصد صرفه جویی بیشترین فاصله را تا شرایط بهینه دارا می باشند. مقایسه میزان اختلاف بین هزینه های واقعی و بهینه خوراک در مراحل سه گانه رشد در بین مرغداری های استان نشان میدهد که این میزان اختلاف در بین شهرستان های مختلف پرنوسان و متفاوت بوده و اختلاف در محله پایانی رشد بیشتر از دو مرحله دیگر (آغازین و میانی) می باشد و در مقابل کمترین اختلاف مربوط به دوره میانی است. که عمدتا ناشی از عدم توجه به نیاز های غذایی هر مرحله، رعایت نکردن مدت زمان استندارد هر مرحله، عدم توجه به نوسانات قیمت نهاده ها و قابلیت جایگزینی بین ها می باشد. نتایج همچنین نشان میدهد که از نهاده های پودر ماهی، فسفات ذرت، و متیونین بیش از مقدار بهینه و از نهاده های سویا، روغن های گیاهی، نمک، پودر صدف، لیزین کمتر از مقدار بهینه استفاده میشود و در این میان مصرف نهاده های سویا و ذرت بیشترین انحراف را از مقدار بهینه خود دارا می باشد. نتایج حاصل از آنالیز قیمت نهاده های خوراکی نشان میدهد سویا و ذرت نسبت به سایر نهاده ها به تغیرات قیمت حساس تر بوده و بطور متوسط با تغیرحدود 200 و 120 تومان در قیمت هر یک، میزان بهینه آن ها در جیره تغیر می یابد. این در حالی است که نهاده های پودر ماهی، متیونین و نمک نسبت به دیگر نهاده ها کمترین حساسیت را به تغیرات قیمت دارا می باشند بطوری که تغیرات چندین برابری قیمتشان، تغیری در میزان بهینه آن ها حاصل نمی کند.
- Abstract
- On average, about to 8 percent of the production cost for each kilogram of chicken meat, is dedicated to feeding cost, that approximately 65 percent of this is for imported inputs (corn and soybean meal). So it is very important to determine the optimal level of each food items that meet all bird’s food requirements with minimum cost and result in optimal allocation of food resources. As the cost of food and labor for poultry production increases, the importance of economics in this field increases so. The main objective of the present study is to minimize poultry feed cost. So for this, the optimal amount of each food inputs, in each of the triple stages, is estimated through the linear programming technique and LINDO software. So that the estimated component, will meet all nutritional requirements for the birds by least cost. Information on the composition and quantity of inputs used in feed rations are collected by visiting Aviculture (Ross) through the questionnaire over a period of four months in the winter of 1390 and spring of 1391. Information includes the type and quantity of food inputs consumed in each stage, the average consumption of each bird in each stage, the capacity of Aviculture and prices of food items. The results show that none of the Aviculture producers in optimal conditions and even some of them has significant deviation from optimal condition, so that by using optimal combinations, they will be able to reduce the feed cost over 80000 Tomans for each Ton .Cites of Kerman, Rafsanjan and Baft with reduction cost possibility by 2.3%, 3% and 3.6% respectively in The whole period utilize the most Optimal dietary ingredients rather than other cities and in fact they have the Minimum deviation from optimal conditions. While the cities of Kahnooj, Bam and jiroft with reduction cost possibility by 2.3%, 3% and 3.6% respectively in the whole period have the Maximum distance to the optimum condition. A Comparison of the diffrence between actual and optimize feed costs, in triple growth stages, shows that the difference in the final stage is higher than tow other while the middle stage has the lowest difference. The results also show that the Consumption of Fish meal, phosphate, Methionine and corn is over the optimal Consumption and soybeans, vegetable oils, Oyster shell, salt, Lysine Consumption are less than optimal. The results of the price analysis of the feed inputs show that soybeans and corn are more sensitive to price changes than other inputs while fish meal, methionine and sodium have the least sensitivity to price changes.