عنوان پایاننامه
ارزیابی مدل های رگرسیونی در کمی سازی جوانه زنی (اکوتیپ های کرمانی- جندقی - خراسانی و اصفهانی زیره سبز) به دما در تنش های شوری مختلف
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی -زراعت
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 617;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 55155
- تاریخ دفاع
- ۲۸ آبان ۱۳۹۱
- دانشجو
- محترم حبیب زاده زرندی
- استاد راهنما
- ایرج اله دادی
- چکیده
- چکیده به منظور ارزیابی واکنش جوانه¬زنی اکوتیپ¬های زیره سبز به دما در تنش¬های شوری مختلف، آزمایشی در سال 1390 در آزمایشگاه زراعت پردیس ابوریحان دانشگاه تهران انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی، در چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل: شش سطح دمایی (??، ??، ??، ??، ?، صفر) درجه سانتی گراد و پنج سطح شوری (???، ???، ??، ??، صفر) میلی¬مولار Nacl بودند. در این پژوهش 14 صفت شامل (وزن گیاهچه، طول ریشه¬چه، طول ساقه چه، طول برگچه، طول گیاهچه، درصد جوانه¬زنی، زمان تا 50 درصد جوانه¬زنی، زمان تا 10 درصد جوانه زنی، زمان تا 90 درصد جوانه¬زنی، شاخص بنیه بذر، شاخص جوانه¬زنی، میانگین زمان جوانه¬زنی، یکنواختی جوانه¬زنی و متوسط جوانه¬زنی روزانه ) بر روی چهار اکوتیپ زیره سبز ( خراسانی، کرمانی،جندقی و اصفهانی ) مورد بررسی قرار گرفت و هر صفت تحت تیمارهای دمایی (5 و15و 25 و 35) درجه ( البته در دمای صفر و 45 درجه جوانه¬زنی صورت نگرفت بنابراین صفات در این دو دما مورد اندازه¬گیری قرار نگرفتند) و سطوح شوری (صفر و 40 و 80 و 120 و 160 ) میلی مولاراندازه گیری شد که نتایج، روند تغییرات هر صفت را تحت تیمارهای مذکور و در اکوتیپ¬های مختلف به صورت ( تحلیل آماری و رسم نمودارهای مربوطه ) مجزا نشان می¬دهد همچنین برای ارزیابی مدلهای رگرسیونی، سرعت جوانه¬زنی بذور محاسبه گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد، سرعت جوانه¬زنی بذور در سطح یک درصد تحت تاثیر دما قرار گرفت. برای بررسی و پیش بینی سرعت جوانه¬زنی نسبت به دما از مدل های دندان مانند، دوتکه ای و بتا استفاده گردید. برای انتخاب مدل برتر از معیارهای ریشه دوم میانگین¬های خطا(RMSE)،شاخص آکائیک تصحیح شده (AICc )و ضریب تبیین (R2) بین ساعت تا جوانه¬زنی مشاهده شده و پیش بینی شده، استفاده شد. بر این اساس، در اکوتیپ¬های زیره سبز مورد بررسی، مدل مثلثی نسبت به مدل های دیگر سرعت جوانه¬زنی نسبت به دما را بهتر توصیف کرد، با توجه به این نتایج می¬توان برای کمی¬سازی واکنش سرعت جوانه¬زنی این گیاهان از مدل پیشنهادی استفاده کرد. با توجه به مدل های مورد نظر دمای پایه، دمای مطلوب و دمای سقف برای اکوتیپ های مختلف زیره سبز به طور مثال در شوری 40 میلی مولار و با مدل بتا بشرح زیر است :اکوتیپ خراسان دمای پایه، مطلوب و سقف بترتیب 0 ، 7/8 و 1/28 درجه سانتی گراد ، اکوتیپ کرمان 0 ، 2/10 و 5/39 درجه سانتی گراد، اکوتیپ جندق بترتیب 0، 8/8 و 2/35 درجه سانتی گراد و اکوتیپ اصفهان بترتیب 0 ، 6/10 و 2/39 درجه سانتی گراد تخمین زده شد. واژه های کلیدی: تنش شوری، جوانه¬زنی، دما، زیره سبز، مدلهای رگرسیونی.
- Abstract
- Abstract To evaluate of cumin ecotypes (Cuminum cyminum) reaction to temperature and different salinity stresses in germination stage, an experiment was conducted in 2011 in the laboratory of the Agriculture campus of Tehran University Aboureihan. The experiment was a In the form of three-factor factorial quite accidentally, in four replications. Treatments consisted of six temperatures (45, 35, 25, 15, 5, 0) ° C and five salinity levels (160, 120, 80, 40, 0) mM Nacl. 14 characters included in this study(Fresh weight per seedling, root length, shoot length, leaflet length, Length, seedling germination, time to 50% germination, time to 10% germination Time to 90% germination, seed vigor index, germination index, mean germination time, germination uniformity and mean daily germination) Cuminum cyminum ecotypes were studied on 4 any property under temperature treatments (5, 15, 25, and 35) o Salinity levels (0, 40, 80, 120 and 160 mm) Was measured The results of each trait changes under the treatments Separately in different ecotypes show The result showed that temperature had significant effect on germination rate of all plants. Tree regression models (Dent-like, Segmented and Beta) used to predict germination rate and cardinal temperature. Root mean square of error (RMSE), coefficient of determination and corrected AKAIKE index (AICc) were used to find the appropriate model(s). Therefore segmented model were superior compared to other models in ecotypes of cumin. It was concluded that this model can be used to quantify response cumin germination to temperature and to obtain cardinal temperature of germination. Base (Tb), optimum (To) and ceiling (Tc) temperature were predicted with appropriate models. For example, at 40 mM salinity and a beta model is as follows: ecotype Khorasan base temperature, optimum and maximum, respectively, 0, 8/7 and 28/1 ° C, Kerman ecotype 0, 10/2 and 39/5 ° C, ecotype Jandagh respectively 0, 8/8 and 35/2 ° C and of ecotypes, respectively, 0, 10/6 and 39/2 ° C was estimated. Keywords: Cuminum cyminum seeds, Germination, Regression models, Salinity stresse, Temperature.