عنوان پایان‌نامه

مطالعه اثر محلول پاشی مونو و دی پتاسیم فسفات و کلات آهن بر روی خصوصیات کمی و کیفی و پس از برداشت میوه انار رقم ملس ساوه



    دانشجو در تاریخ ۲۸ شهریور ۱۳۹۱ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "مطالعه اثر محلول پاشی مونو و دی پتاسیم فسفات و کلات آهن بر روی خصوصیات کمی و کیفی و پس از برداشت میوه انار رقم ملس ساوه" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 4941;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 54297
    تاریخ دفاع
    ۲۸ شهریور ۱۳۹۱

    در این پژوهش آثار محلول پاشی کلات آهن و مونو و دی پتاسیم فسفات بر برخی از ویژگی¬های کمی، کیفی و انبارمانی انار رقم ملس ساوه در طی فصل رویشی 1390 در مرکز تحقیقات انار ساوه به مرحله اجرا درآمد. این پژوهش روی درختان چهار ساله و سه تنه و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام پذیرفت. نتایج نشان می-دهد که محلول پاشیآهن و مونو و دی پتاسیم فسفات بر عملکرد و تعداد میوه در هر درخت تاثیر مثبتی داشته است و با افزایش غلظت آهن، عملکرد افزایش پیدا کرده است. بالاترین میزان عملکرد و تعداد میوه با تیمار آهن با غلظت 2000 پی پی ام و سپس آهن 2000 پی پی ام + مونو و دی پتاسیم فسفات 05/0 درصد بدست آمد. تغذیه برگی آهن سبب افزایش طول و قطر میوه شدو بیشترین طول میوه با تیمار آهن 2000 پی پی ام + مونو و دی پتاسیم فسفات 1/0 درصد و قطر میوه با تیمار آهن 2000 پی پی ام + مونو و دی پتاسیم فسفات 2/0 درصد بدست آمده است. تغذیه برگی آهن سبب افزایش مواد جامد محلول و شاخص طعم میوه و مونو و دی پتاسیم فسفات باعث افزایش اسیدقابل تیتراسیون و کاهش شاخص طعم میوه گردید. بالاترین میزان مواد جامد محلول و شاخص طعم میوه با تیمار آهن با غلظت 2000 پی پی ام و بیشترین میزان درصد اسید قابل تیتراسیون با تیمار مونو و دی پتاسیم فسفات 2/0 درصد بدست آمده است. مونو و دی پتاسیم فسفات سبب افزایش محتوای آب آریل¬ها شد اما آهن تاثیری روی آب آریل¬ها نداشت.آهن و مونو و دی پتاسیم فسفات بر وزن کل آریل¬ها، وزن 100آریل، ترکیدگی میوه و خسارت کرم گلوگاه تاثیری نداشتند. تغذیه برگی مونو و دی پتاسیم فسفات سبب افزایش شاخص آنتوسیانین شد وبیشترین میزان آنتوسیانین و ویتامین ث با تیمار مونو و دی پتاسیم فسفات 1/0 درصد + آهن 2000 پی پی ام و بالاترین درصد ماده خشک میوه در نتیجه تیمار مونو و دی پتاسیم فسفات 2/0 درصد + آهن 2000 پی پی ام بدست آمده است. تغذیه برگی آهن سبب افزایش غلظت آهن برگ و میوه و پتاسیم برگ شده است اما بر غلظت¬های کلسیم و فسفر در برگ و میوه تاثیری نداشته است همچنین تغذیه برگی مونو و دی پتاسیم فسفات سبب افزایش معنی داری در غلظت پتاسیم و فسفر برگ و فسفر میوه شده و روی غلظت آهن و کلسیم برگ و میوه تاثیری نداشت. نتایج آزمایش دوم نشان داد که در طی زمان انبارمانی درصد کاهش وزن، شاخص طعم میوه، شاخص آنتوسیانین و درصد ماده خشک به صورت معنی داری افزایش پیدا کرده است و مواد جامد محلول، درصد اسیدقابل تیتراسیون و میزان ویتامین ث در طی زمان نگهداری کاهش یافته است همچنین محتوای آب آریل¬ها در ماه¬های دوم و سوم انبارمانی کاهش معنیداری داشته است. تیمار کلات آهن با غلظت 2000 پی پی ام بیشترین درصد مواد جامد محلول را در طی زمان انبارمانی داشته است. تیمار¬های مونو و دی پتاسیم فسفات با غلظت 2/0 درصد و مونو و دی پتاسیم فسفات 1/0 درصد + آهن 500 پی پی ام بالاترین درصد اسیدقابل تیتراسیون و تیمار آهن 2000 پی پی ام + مونو و دی پتاسیم فسفات 1/0 درصد بالاترین شاخص آنتوسیانین و مقدار ویتامین ث را در طی زمان انبارمانی داشته است. آهن 2000 پی پی ام + مونو و دی پتاسیم فسفات 2/0 درصد بالاترین مقدارمحتوای آب آریل¬ها را در طی زمان انبارمانی داشته است. با توجه به نتایج به دست آمده تغذیه برگی مونو و دی پتاسیم فسفات و آهن می¬تواند بر کمیت وکیفیت میوه انار اثر گذار باشد.
    Abstract
    Abstract: In this study effects of foliar spray of Iron Chelate and Mono and Di-Potassium Phosphate (MDKP) on some characteristics of qualitative, quantitative and shelf life of pomegranate (Punica granatum L. cv. Malas e Saveh) carried out during the 2011 growing season in Pomegranate Research Station in Saveh. This study was carried out on four years trees and three trunks in a randomized complete block design with three replications. Results showed that spray of iron and Mono and Di-Potassium Phosphate on yield and number of fruit/tree has a positive effect and with increasing in iron concentration, yield has increased and the highest yield and number of fruit/tree was obtained from the treatment receiving 2000 ppm Fe and then 2000 ppm Fe + 0.05 % MDKP. Foliar spray of iron caused increased the length and diameter fruits and largest fruit length with application of 2000 ppm Fe + 0.1% MDKP and largest fruit diameter was obtained with 2000 ppm Fe + 0.2 % MDKP. Iron nutrition increased TSS and TSS /TA ratio of fruit juice and MDKP increased titrable acidity and decreased TSS /TA ratio. The highest TSS and TSS /TA ratio achieved with application of 2000 ppm Fe and the highest TA achieved with application of 0.2% MDKP. Mono and Di- potassium Phosphate increased juice percent of arils but did not affected by iron. Iron and MDKP did not affected on the total weight of arils, weight of 100 arils, fruit cracking and damage the Carob moth. Foliar spray of iron with a concentration of 2000 ppm was the highest percentage of fruit dry matter. Foliar nutrition of MDKP increased anthocyanin index and the highest anthocyanin index and vitamin C achieved application of 1% MDKP + 2000 ppm Fe and the highest percentage of fruit dry matter is obtained with application of 0.2% MDKP + 2000 ppm Fe. Foliar application of iron caused a significant increase of iron and potassium concentrations in the leaves and fruits, but has no effect on calcium and phosphorus concentrations in leaves and fruit. Also, spray of MDKP increased potassium and phosphorus concentrations in leaves and phosphorus in fruit and do not effect on iron and calcium concentrations in leaves and fruit. In the second experiment, the results of foliar spray of iron and MDKP on shelf life of pomegranate showed that during storage, the percentage weight loss of fruit, TSS/TA ratio, anthocyanin index and dry matter significantly increased and TSS, TA and vitamin C decreased during the storage time. Also, juice percent of arils in the second and third months of shelf life has been significantly decreased. Iron treatment with concentration of 2000 ppm achieved the highest of TSS during the storage time. the highest percentage of titrable acidity obtained with application of 0.2% MDKP and 0.1% MDKP + 500 ppm Fe, and also, the highest anthocyanins index and vitamin C during the storage time achieved with apllication of 2000 ppm Fe + 0.1% MDKP. Also, the highest juice percent of arils during the storage time was obtained with application of foliar spray of 2000 ppm Fe + 0.2% MDKP. According to the results obtained, foliar spray MDPK and iron can be effective on quantity and quality pomegranate fruit. Key words: Pomegranate, Leaf nutrition, Iron, Mono and Di-Potassium Phosphate, Yield, Titrable Acidity, Total Soluble Solids.