عنوان پایان‌نامه

کنترل کپک خاکستری سیب توسط دو گونه از مخمر و امکان تلفیق آنها با ترکیبات آمونیوم مولیبدات- سدیم کربنات و سیلیکون



    دانشجو در تاریخ ۳۰ فروردین ۱۳۹۱ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "کنترل کپک خاکستری سیب توسط دو گونه از مخمر و امکان تلفیق آنها با ترکیبات آمونیوم مولیبدات- سدیم کربنات و سیلیکون" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 600
    تاریخ دفاع
    ۳۰ فروردین ۱۳۹۱
    استاد راهنما
    حشمت اله امینیان

    چکیده در این تحقیق، فعالیت بیوکنترلی دو گونه مخمر به تنهایی و در تلفیق با ترکیبات سیلیکون، سدیم کربنات و آمونیوم مولیبدات، علیه کپک خاکستری سیب مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا جدایه20JR از قارچ Botrytis cinerea ازآزمایشگاه پردیس ابوریحان تحویل گرفته شد و بر طبق آزمون اثبات بیماری زایی به عنوان جدایه ای با قدرت بیماری زایی بالا جهت انجام آزمایشات بعدی مورد استفاده قرار گرفت. همچنین شش جدایه مخمری از آزمایشگاه پردیس ابوریحان دریافت شد و با انجام آزمون چهار نقطه¬ای از بین آنها، دو گونه از مخمرهایHanseniaspora occidentalis (M46) و Cryptococcus adeliensis (M14) به عنوان عوامل بیوکنترلی با قدرت خوب انتخاب شدند و فعالیت آنتاگونیستی آن ها علیه قارچ بیمارگر 20JR Botrytis cinerea (عامل کپک خاکستری سیب) در شرایط آزمایشگاهی و انباری مورد ارزیابی قرار گرفت.در بررسی تاثیر غلظتهای مختلف سیلیکون بر رشد جدایه بیمارگر 20JR از قارچ Botrytis cinerea در شرایط آزمایشگاهی مشخص گردید که سیلیکون در غلظتهای wt/vol 6/0 ? و بالاتر به طور کامل مانع از رشد میسلیومی جدایه بیمارگر20JR گردید. سدیم کربنات نیز در غلظت-هایwt/vol 1 ? 2 و 4 ? به طور کامل از رشد میسلیومی قارچ بیمارگر در شرایط آزمایشگاهی ممانعت به عمل آورد و در غلظت wt/vol 5/0? با 33/99 ? کمترین تاثیر را روی رشد میسلیومی جدایه 20JR داشت. آمونیوم مولیبدات (NH4-Mo) در هیچ کدام از غلظت¬های 0،1 ،5 ،10،15 و20 میلی مولار به طور کامل از رشد میسلیومی عامل بیماری جلوگیری نکرد و بیشترین اثر بازدارندگی ازرشد میسلیومی در غلظت 20 میلی¬مولار و کمترین اثر بازدارندگی در غلظت 1 میلی¬مولار از آمونیوم مولیبدات مشاهده گردید. رشد مخمرهای آنتاگونیست Cryptococcus adeliensis (M14) وHanseniaspora occidentalis (M46) که با غلظتهای مختلف سیلیکون در شرایط آزمایشگاهی تیمار شده بودند; کاهش یافت. سدیم¬کربنات((SC نیز در غلظت های متفاوت سبب کاهش رشد مخمر های آنتاگونیست C. adeliensis و H. occidentalis در شرایط آزمایشگاهی شد. به طوری که در غلظت wt/vol 3/0? کمترین تاثیر را روی رشد جدایه مخمر M14 و در غلظت wt/vol 1 ? کمترین تاثیر را روی رشد جدایه M46 داشت. در بررسی تاثیر غلظتهای مختلف آمونیوم مولیبدات بر رشد مخمرهای آنتاگونیست C. adeliensis (M14) و H. occidentalis (M46) در شرایط آزمایشگاهی مشخص شد که مخمرهای آنتاگونیست M14و M46 به صورت متفاوتی تحت تاثیر NH4-Mo قرار گرفتند. به طوری که بیشترین میزان رشد جدایه M14 در غلظت 5 میلی¬مولار و در مورد جدایه M46 بیشترین میزان رشد در غلظت 10 میلی¬مولار از آمونیوم مولیبدات مشاهده شد. در بررسی تاثیر مخمرهای آنتاگونیست و سیلیکون در کنترل کپک خاکستری سیب مشاهده گردید که در دمای ?C20 ? تلفیق مخمر M14)) C. adeliensis با سیلیکون در غلظت w/v 6/0? و ترکیب M46)) H. occidentalis با سیلیکون در غلظت 2/0 و 6/0 % w/v موجب بهبود تاثیر بیوکنترلی مخمرها گردید و در دمای ?C5 تلفیق مخمر های فوق در غلظت w/v 6/0? سبب بهبود کارایی این مخمرها در کنترل کپک خاکستری در میوه سیب نسبت به کاربرد هر یک از این مخمرها به تنهایی گردید. در مورد سدیم کربنات، ترکیب مخمرهای آنتاگونیست M14 و M46 با غلظت های مختلف سدیم کربنات (3/?0 5/0و1 ?w/v) سبب کنترل موثرتر کپک خاکستری سیب ناشی از قارچ 20JR B. cinerea در میوه سیب در دماهای ?C5 و20 گردید. به طوری که ترکیب کردن جدایه M14 با SC در غلظت wt/vol 3/0? و ترکیب کردن جدایه M46 با سدیم کربنات در تمامی غلظت های به کار رفته? به خصوص در غلظت wt/vol3/0? ? سبب بهبود کارایی این مخمر ها در کنترل کپک خاکستری ناشی از جدایه بیمارگر 20JR در میوه سیب نسبت به کاربرد هر یک از این مخمرها به تنهایی گردید. دراین تحقیق مشاهده شد که در دمای ?C20 ترکیب مخمر آنتاگونیست C. adeliensis با غلظت های5 و15میلی¬مولار از آمونیوم مولیبدات سبب بهبود کارایی این مخمر علیه B. cinerea شد. در حالیکه در مورد H. occidentalis ? ترکیب این جدایه با غلظت 20 میلی مولار از آمونیوم مولیبدات سبب بهبود فعالیت بیوکنترلی مخمر M46 علیه کپک خاکستری در میوه های سیب گردید و در دمای ?C5 ترکیب M14 با آمونیوم مولیبدات در غلظت های mMol/L 5 و10 سبب بهبود فعالیت بیوکنترلی M14 علیه B. cinerea گشت. در صورتی که در مورد جدایهM46 در غلظت های mMol/L 5 و 20 موجب بهبود کارایی جدایهM46 شد. در بررسی تاثیر تیمارهای مخمر H. occidentalis و سدیم کربنات در غلظت 3/0 درصد وزنی به حجمی بر میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و همچنین میزان ترکیبات فنلی معلوم گردید که این تیمار ها به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر باعث افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز و نیز میزان ترکیبات فنلی در بافت میوه سیب گشت. افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز و ترکیبات فنلی می تواند به عنوان یکی از مکانیسم¬های کنترل کنندگی بیماری کپک خاکستری سیب باشد.
    Abstract
    Abstract In this study, biological activity of two yeast species alone and in conbination with silicon(Si), sodium carbonate(SC) and ammonium molybdate were evaluated in vitro and in vivo. So, Botrytis cinerea strain 20JR and six isolates of yeast were obtained from Plant Pathology Laboratory of Abouraihan Campus, University of Tehran. Botrytis cinerea strain 20JR was selected based on higher pathogenicity on apple fruit for the experiments. Two species of yeast (Cryptococcus adeliensis M14 and Hanseniaspora occidentalis M46) were selected for further experiments. Antagonistic activity of yeasts were evaluated in vitro and in vivo condition. The results of experiment which carried out on the effect of different concentrations (0, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 and 1% Wt/Vol) of silicon on mycelial growth of B. cinerea was showed that Si in concentrations of higher than 0.6 % inhibited the growth of pathogen completely. Sodium carbonate in concentration 1, 2 and 4% wt/vol, prevented mycelial growth of pathogen completely. Ammonium molybdate (NH4-MO) in different concentrations (0, 1, 5, 10, 15 and 20 mM) did not prevent mycelial growth of the disease agent completely, and most inhibition of mycelial growth at concentrations of 20 mM and the lowest inhibitory effect of ammonium molybdate at concentration of 1 mM was observed. Our results showed that Si in different concentrations ( 0.2, 0.4 and 0.6%) and SC at concentrations (0.3, 0.5 and 1%) decreased the growth of both yeast isolates in PDB medium in vitro. The highest growth rate of isolates M14 in the concentration of 5 mM and in case of M46 at concentration of 10 mM of ammonium molybdate was observed .In the storage condition, when treated apples were incubated at 20 ?C combination C. adeliensis with Si at concentration 0.6% w/v and the combination of H. occidentalis with Si at concentration of 2.0 and 0.6% w/v, reduced lesion diameter of apple gray mold decay . At incubation of 5?C, combination of both above yeasts with Si at concentrations 0.6%w/v improved efficiency of the biological activity of the yeasts to control gray mold on apple fruit to use any of this yeast was alone. About sodium carbonate, combination antagonistic yeasts with various concentrations of sodium carbonate ( 0.3, 0.5 and 1% w/v) improvd the control of apple gray mold caused by B. cinerea on apple fruit at temperatures of 20 and 5? C. In this study it was observed that at the temperature 20?C, combination C. adeliensis with ammonium molybdate at concentrations of 5 and 15 mM improved the efficiency of this antagonistic yeast against B. cinerea. While in the case of H. occidentalis, the combination of ammonium molybdate at concentration of 20 mM , improved biocontrol activity of this yeast against gray mold in apple fruit and, C. adeliensis combined with ammonium molybdate at concentrations 5 and 10 mMol/l improved biocontrol activity against B. cinerea at 5?C. Peroxidase activity and total phenolic content in apple fruit treated with H. occidentalis , SC at 0.3%w/v alone and yeast in combination with SC increased. Enhance in Peroxidase activity and total phenolic content can be one of mechanisms of control of apple gray mold. Key words: Hanseniaspora occidentalis , Cryptococcus adeliensis , Botrytis cinerea, silicon(Si), sodium carbonate(SC) , ammonium molybdate (NH4-MO)