عنوان پایان‌نامه

: « بررسی تاثیر اسانس آنغوزه بر ویژگی‏های زیستی شته. ( Aphis gossypii (Hom Aphididae »



    دانشجو در تاریخ ۲۸ شهریور ۱۳۹۱ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان ": « بررسی تاثیر اسانس آنغوزه بر ویژگی‏های زیستی شته. ( Aphis gossypii (Hom Aphididae »" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    حشره شناسی کشاورزی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5045;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 54664
    تاریخ دفاع
    ۲۸ شهریور ۱۳۹۱

    شته جالیز، Aphis gossypii، یکی از آفات مهم محصولات گلخانه ای، باغی، و زراعی می‎باشد. امروزه به دلیل توجه بیشتر به محیط زیست و اثرات سوء ناشی از باقی مانده سموم، کاربرد ترکیبات گیاهی در کنترل آفات افزایش یافته است. درتحقیق حاضر تاثیر اسانس آنغوزه ((Ferula assafoetida به روش های پاشش، تدخینی، و غوطه‌ورسازی (Leaf dip)، در شرایط آزمایشگاهی روی شته جالیز مطالعه شد. آزمایش با سه تیمار گیاه سالم، گیاه سالم + حلال و گیاه سالم+ محلول اسانس، با 30 تکرار در هر تیمار انجام شد. پارامتر¬های رشد جمعیت روی برگ خیار در دمای 25 درجه سلسیوس، دوره نوری 16:8 و رطوبت نسبی 5±70 درصد مورد مطالعه قرار گرفت و با روش جک نایف آنالیز شدند. اسانس باعث کاهش معنی دار P < 0.001) ( در نرخ ذاتی افزایش تولید مثل، افزایش در طول سنین مختلف پورگی، طول عمر حشرات کامل، مدت زمان پوره زایی، تعداد پوره های تولید شده در روش غوطه ورسازی نسبت به روش تدخینی و پاششی شد. بررسی اثر جذب اسانس توسط برگ گیاه میزبان و تاثیر آن روی شته مطالعه شد و مشخص شد اسانس، میانگین زنده مانی و میزان پوره زایی شته جالیز را نسبت به شاهد به طور معنی داری کاهش داد ( P < 0.001). و همچنین نحوه تاثیر اسانس آنغوزه مخلوط با آب آبیاری گیاه و اثر آن روی شته جالیز مطالعه شد و مشخص شد که میانگین زنده مانی و میزان پوره‎زایی شته جالیز نسبت به شاهد به طور معنی داری کاهش می‎یابد. اثر کشندگی اسانس آنغوزه روی شته جالیز مطالعه و بیشترین میزان کشندگی اسانس در روش غوطه ورسازی با LC50 برابر با 051/1میکرولیتر بر ‎لیتر هوا و کمترین میزان کشندگی در روش پاششی با LC50 برابر با 42/2 و در روش تدخینی 33/10 میکرولیتر بر ‎لیتر هوا بدست آمد.
    Abstract
    Aphis gossypii is one of the most important pests in greenhouses, orchards, and fields. Chemical insecticides are generally used to this pest control. Essential oils as nonchemical compounds have been interested in management programs of the pests. In this research, the effect of Ferula assafoetida essential oil was studied on Aphis gossypii life table parameters by contact, fumigation, and leaf dip methods. Treatments were included: intact plant (control), intact plant + ethanol, and intact plant+essential oil solution, with 30 replications for each treatment. Daily rate of fecundity and mortality were recorded in 25?C, 16:8 L:D and RH 70±5 % while aphids were maintained on cucumber leaves. The results showed decrease in intrinsic rate of natural increase (rm), number of produced nymphs, and increasing length of nymphal stages, adult longevity, and nymph production period. The possible effect the essential oil by adding to the irrigation water and its effect on A. gossypii were investigated. Percentages of survival, and nymph production were significantly reduced by the oil. Absorption effects of the oil molecules by the host plant leaves and consequently its impact on the aphids were investigated. Percentages of survival, and nymph production were significantly reduced by the oil. The most toxicity was obtained in leaf dip method (LC50= 1.051 µl l-1air) and the least toxicity was obtained by fumigation method (LC50= 10.33µl l-1air). Results showed that leaf dip method is more effective than contact and fumigations.