اثر سمپاشی قبل از برداشت گندم بر بنیه بذرهای گندم و علفهای هرز
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی -شناسایی ومبارزه با علفهای هرز
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7147;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 77586;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7147;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 77586
- تاریخ دفاع
- ۲۸ شهریور ۱۳۹۵
- دانشجو
- محمد اسکندری شهرکی
- استاد راهنما
- حسن علیزاده
- چکیده
- سمپاشی پیش از برداشت گندم (Spray-topping)، روشی برای کاهش تولید بذر، بنیه بذری و جوانه¬زنی بذرهای علفهای هرزی است که موفق به فرار از کنترل علفهای هرز شدهاند و با تولید بذر باعث افزایش بذر علفهای هرز در بانک بذر خاک میشوند. هدف از این تحقیق بررسی تأثیر سمپاشی به روش Spray-topping بر ویژگیهای بذری (ویگور، درصد جوانهزنی، طول گیاهچه، سرعت جوانهزنی و وزن هزار دانه) گندم و شیرین بیان در مراحل مختلف رشدی گندم میباشد. به این منظور، آزمایش مزرعه ای به صورت کرتهای دوبار خرد شده در سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل مراحل مختلف رشدی دانه گندم (شیری، خمیری و رسیدگی دانه گندم) به عنوان کرتهای اصلی، کاربرد علفکشهای گلایفوسیت و پاراکوات به عنوان کرتهای فرعی و غلظتهای مختلف علفکش (صفر، یک، دو و سه لیتر در هکتار) به عنوان کرتهای فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج آزمایش نشان داد که اعمال علفکش در مراحل مختلف رشدی، تاثیر متفاوتی بر ویژگیهای بذری گندم و علفهای هرز داشت. کاربرد علفکش گلایفوسیت و پاراکوات تاثیر متفاوتی بر ویژگیهای بذری گندم و علفهای هرز داشتند. با توجه به تفاوت سطوح غلظت علفکشهای بکار برده شده، نتایج متفاوتی از کاربرد غلظتهای مختلف علفکش بدست آمد. در مرحله رسیدگی دانه گندم، کاربرد علفکش گلایفوسیت در غلظت یک لیتر در هکتار حداقل تأثیر منفی را بر روی ویژگیهای بذری گندم و بیشترین تأثیر منفی را بر روی ویژگیهای بذری علفهای هرز داشت.
- Abstract
- wheat pre-harvesting spraying (Spray-topping), is considered as a way for decreasing seed production, vigor and germination of the weeds that have escaped from weed control and have the ability to increase weed seeds in the soil seed banks by producing their seeds. The aim of this study was to investigate the effects of spraying (Spray-topping method) on properties of wheat and liquorice seeds (seed vigor, germination, germination rate, seddling length and 1000 seed weight) in different growth stages of wheat. For this purpose, a field experiment was carried out in split-split plot in three replications. Experiment treatments consisted of different growth stages of wheat (milky, dough and seed ripening stages of wheat) as main plots, application of glyphosate and paraquat herbicides as sub-plots and different concentrations of herbicides (0, 1, 2 and 3 liters per hectare) as sub-sub plots. The results indicated that herbicide applied at different growth stages showed various effect on the properties of wheat and weed seeds. Glyphosate and paraquat herbicides had different effect on the properties of wheat and weed seeds. Given the various concentration levels of herbicides applied, different results related to different concentrations of herbicide were obtained. In this study it was found that at seed ripening stage, application of glyphosate herbicide in dose of 1 liter per hectare showed the lowest negative impact on the properties of wheat seeds and the highest negative effect on the properties of weed seeds. Key words: Liquorice, Pre-harvest spraying, Wheat, Spray-topping, Seed indicators