عنوان پایاننامه
تاثیر سطوح مختلف انرژی و پروتئین بر عملکرد توده های مرغ بومی کشور
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - علوم دامی - تغذیه طیور
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 949;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80481;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 949;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80481
- تاریخ دفاع
- ۱۱ مرداد ۱۳۹۵
- دانشجو
- عسل سادات طاهری تفتی
- استاد راهنما
- سیدداود شریفی
- چکیده
- آزمایش حاضر به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف انرژی قابل متابولیسم و پروتئین بر عملکرد توده مرغ های بومی کشور با استفاده از تعداد 240 قطعه مرغ تخمگذار در یک آزمایش فاکتوریل 5 × 3 با سه جیره غذائی (جیره های حاوی 2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی و 5/16 درصد پروتئین؛ 2750 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی و 17 درصد پروتئین؛ 2800 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی و 5/17 درصد پروتئین) و پنج نژاد مرغ [چهار توده مرغ بومی( دو توده گلپایگانی، مرندی و مرغ بومی اصفهان) و سویه تجاری های لاین] در قالب طرح کاملا تصادفی با 15 تیمار و چهار تکرار به ازای هر تیمار و چهار قطعه در هر تکرار انجام شد. درصد تخمگذاری و توده تخم در مرغ های لاین بیشتر و ضریب تبدیل آن از مرغ بومی مرندی کمتر بود ( 05/0P<). پرندگانی که جیره حاوی 2800 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/17 % پروتئین دریافت کردند، درصد تخمگذاری و توده تخم بالاتری در مقایسه با جیره حاوی 2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/16 % پروتئین داشتند (05/0P<). وزن زرده در پرندگانی که جیره حاوی 2800 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/17 % پروتئین دریافت کردند، بیشتر بود (05/0P<). بیشترین استحکام پوسته تخم در مرغ های لاین با جیره حاوی 2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/16 % پروتئین و بالاترین وزن زرده در مرغ بومی مرندی که جیره حاوی 2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/16 % پروتئین را دریافت نمودند، مشاهده شد ( 05/0P<). غلظت مالون دی آلدئید در زرده تخم مرغ مرندی بیشتر از سایر مرغ ها بود (05/0P<). کلسترول زرده در مرغ هایی که با جیره حاوی2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/16 % پروتئین تغذیه شدند، بیشتر از مرغ های تغذیه شده با جیره حاوی 2750 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 17 % پروتئین بود ( 05/0P<). میزان اسید اوریک و فعالیت آنزیم کبدی آلکالین فسفاتاز در پرندگانی که جیره حاوی 2800 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/17 % پروتئین دریافت نمودند بیشتر از پرندگان دریافت کننده جیره حاوی 2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/16 % پروتئین بود ( 05/0P<). میزان اسید چرب C18:2 زرده در مرغ های لاین بیشتر از سایر تیمارها ( به جز توده مرغ بومی مرندی) بود ( 05/0P<). بیشترین میزان اسید چرب C18:2 زرده مربوط به پرندگانی بود که با جیره حاوی 2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/16 % پروتئین تغذیه شدند (05/0P<). بر اساس نتایج حاصل، عملکرد تولیدی توده مرغ های بومی گلپایگانی و مرغ های بومی اصفهانی و مرندی، به ترتیب با تغذیه جیره حاوی2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/16 % پروتئین و جیره حاوی2750 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 17% پروتئین، مطلوب بود لذا سطوح انرژی و پروتئین مذکور برای این توده ها توصیه می شوند.
- Abstract
- This experiment was conducted to study the effect of dietary metabolizable energy(ME) and protein levels on performance of Iranian native hens population by using 240 laying hens in a 5 × 3 factorial arrangement with three diets (2700 kcal/g ME and 16.5% protein diets; 2750 kcal/kg ME and 17% protein; 2800 kcal/kg ME and 17.5% protein) and five breeds [four population of native hens (two population of Golpaygan native hens, Isfahan native hen and Marandi hen) and commercial Hy-line hens] in a completely randomized design with 15 treatments and four replicates per treatment and four birds per each. The egg production and egg mass was higher and FCR was lower in Hy-line compared to Marandi hens (P<0.05). Hens on the diets containing 2800 kcal/kg ME and17.5% protein had higher egg production and egg mass compared to 2700 kcal/kg ME and 16.5% protein diets (P< 0.05). Hens fed on diets containing 2800 kcal/kg ME and 17.5% protein had higher yolk weight (P< 0.05). The highest eggshell strength and yolk weight was observed in Hy-line hens chicken fed on diets containing 2700 kcal/kg ME and 16.5% protein; and Marandi hens fed on diet containing 2700 kcal/kg ME and 16.5% protein, respectively(P<0.05). The concentration of malondialdehyde in egg yolk of Marandi hens was higher than other birds (P< 0.05). Cholesterol content in egg yolk of hens on the diets containing 2700 kcal/kg ME and 16.5% protein was higher than of hens fed on diets containing 2750 kcal/kg ME and 17% protein (P< 0.05). the sera uric acid and alkaline phosphatase enzyme in hens fed on diets containing 2800 kcal/kg ME and17.5% protein was higher than birds fed diet containing 2700 kcal/kg ME and 16.5% protein(P< 0.05). The C18: 2 fatty acid content in egg yolks of Hy-line hens was higher (P< 0.05) than other hens (except Marandi hens). Hens fed on diets containing 2700 kcal/kg ME and 16.5% protein had the highest C18: 2 fatty acid content in their egg yolks (P< 0.05). In conclusion, the population of Golpaygan native hens, and Isfahan and Marandi native hens had better laying performance by feeding diets containing 2700 kcal/kg ME and 16.5 % protein; 2750 kcal/kg ME and 17% protein, respectively. Therefore, the mentioned dietary energy and protein levels are recommended for these native hens population. Key words: energy, laying performance, native chicken, protein, serum metabolites.