عنوان پایان‌نامه

تاثیر سطوح مختلف انرژی و پروتئین بر عملکرد توده های مرغ بومی کشور



    دانشجو در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۹۵ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "تاثیر سطوح مختلف انرژی و پروتئین بر عملکرد توده های مرغ بومی کشور" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 949;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80481;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 949;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80481
    تاریخ دفاع
    ۱۱ مرداد ۱۳۹۵

    آزمایش حاضر به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف انرژی قابل متابولیسم و پروتئین بر عملکرد توده مرغ های بومی کشور با استفاده از تعداد 240 قطعه مرغ تخمگذار در یک آزمایش فاکتوریل 5 × 3 با سه جیره غذائی (جیره های حاوی 2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی و 5/16 درصد پروتئین؛ 2750 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی و 17 درصد پروتئین؛ 2800 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی و 5/17 درصد پروتئین) و پنج نژاد مرغ [چهار توده مرغ بومی( دو توده گلپایگانی، مرندی و مرغ بومی اصفهان) و سویه تجاری های لاین] در قالب طرح کاملا تصادفی با 15 تیمار و چهار تکرار به ازای هر تیمار و چهار قطعه در هر تکرار انجام شد. درصد تخمگذاری و توده تخم در مرغ های لاین بیشتر و ضریب تبدیل آن از مرغ بومی مرندی کمتر بود ( 05/0P<). پرندگانی که جیره حاوی 2800 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/17 % پروتئین دریافت کردند، درصد تخمگذاری و توده تخم بالاتری در مقایسه با جیره حاوی 2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/16 % پروتئین داشتند (05/0P<). وزن زرده در پرندگانی که جیره حاوی 2800 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/17 % پروتئین دریافت کردند، بیشتر بود (05/0P<). بیشترین استحکام پوسته تخم در مرغ های لاین با جیره حاوی 2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/16 % پروتئین و بالاترین وزن زرده در مرغ بومی مرندی که جیره حاوی 2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/16 % پروتئین را دریافت نمودند، مشاهده شد ( 05/0P<). غلظت مالون دی آلدئید در زرده تخم مرغ مرندی بیشتر از سایر مرغ ها بود (05/0P<). کلسترول زرده در مرغ هایی که با جیره حاوی2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/16 % پروتئین تغذیه شدند، بیشتر از مرغ های تغذیه شده با جیره حاوی 2750 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 17 % پروتئین بود ( 05/0P<). میزان اسید اوریک و فعالیت آنزیم کبدی آلکالین فسفاتاز در پرندگانی که جیره حاوی 2800 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/17 % پروتئین دریافت نمودند بیشتر از پرندگان دریافت کننده جیره حاوی 2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/16 % پروتئین بود ( 05/0P<). میزان اسید چرب C18:2 زرده در مرغ های لاین بیشتر از سایر تیمارها ( به جز توده مرغ بومی مرندی) بود ( 05/0P<). بیشترین میزان اسید چرب C18:2 زرده مربوط به پرندگانی بود که با جیره حاوی 2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/16 % پروتئین تغذیه شدند (05/0P<). بر اساس نتایج حاصل، عملکرد تولیدی توده مرغ های بومی گلپایگانی و مرغ های بومی اصفهانی و مرندی، به ترتیب با تغذیه جیره حاوی2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 5/16 % پروتئین و جیره حاوی2750 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 17% پروتئین، مطلوب بود لذا سطوح انرژی و پروتئین مذکور برای این توده ها توصیه می شوند.
    Abstract
    This experiment was conducted to study the effect of dietary metabolizable energy(ME) and protein levels on performance of Iranian native hens population by using 240 laying hens in a 5 × 3 factorial arrangement with three diets (2700 kcal/g ME and 16.5% protein diets; 2750 kcal/kg ME and 17% protein; 2800 kcal/kg ME and 17.5% protein) and five breeds [four population of native hens (two population of Golpaygan native hens, Isfahan native hen and Marandi hen) and commercial Hy-line hens] in a completely randomized design with 15 treatments and four replicates per treatment and four birds per each. The egg production and egg mass was higher and FCR was lower in Hy-line compared to Marandi hens (P<0.05). Hens on the diets containing 2800 kcal/kg ME and17.5% protein had higher egg production and egg mass compared to 2700 kcal/kg ME and 16.5% protein diets (P< 0.05). Hens fed on diets containing 2800 kcal/kg ME and 17.5% protein had higher yolk weight (P< 0.05). The highest eggshell strength and yolk weight was observed in Hy-line hens chicken fed on diets containing 2700 kcal/kg ME and 16.5% protein; and Marandi hens fed on diet containing 2700 kcal/kg ME and 16.5% protein, respectively(P<0.05). The concentration of malondialdehyde in egg yolk of Marandi hens was higher than other birds (P< 0.05). Cholesterol content in egg yolk of hens on the diets containing 2700 kcal/kg ME and 16.5% protein was higher than of hens fed on diets containing 2750 kcal/kg ME and 17% protein (P< 0.05). the sera uric acid and alkaline phosphatase enzyme in hens fed on diets containing 2800 kcal/kg ME and17.5% protein was higher than birds fed diet containing 2700 kcal/kg ME and 16.5% protein(P< 0.05). The C18: 2 fatty acid content in egg yolks of Hy-line hens was higher (P< 0.05) than other hens (except Marandi hens). Hens fed on diets containing 2700 kcal/kg ME and 16.5% protein had the highest C18: 2 fatty acid content in their egg yolks (P< 0.05). In conclusion, the population of Golpaygan native hens, and Isfahan and Marandi native hens had better laying performance by feeding diets containing 2700 kcal/kg ME and 16.5 % protein; 2750 kcal/kg ME and 17% protein, respectively. Therefore, the mentioned dietary energy and protein levels are recommended for these native hens population. Key words: energy, laying performance, native chicken, protein, serum metabolites.