عنوان پایان‌نامه

تأثیر سطوح مختلف ویتامین E و گلوتاتیون و مدت زمان تعادل قبل از انجماد بر انجمادپذیری اسپرم بز در رقیق کننده بر پایه نانولسیتین سویا




    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7169;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 77848;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7169;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 77848
    تاریخ دفاع
    ۲۸ شهریور ۱۳۹۵
    استاد راهنما
    آرمین توحیدی

    سلول های اسپرم پستانداران حاوی نسبت زیادی از اسیدهای چرب غیراشباع است، بنابراین نسبت به آسیب های اکسیداتیو حساس هستند که به تولید گونه های اکسیژنی فعال (ROS) و کاهش جنبایی و باروری اسپرم منجر می شوند. آنتی اکسیدان-ها برای کنترل مقدار تولید ROS و جلوگیری از اثرات مخرب آن ها، در رقیق‌کننده اسپرم مورداستفاده قرار می گیرند. زمان تعادل به‌عنوان مدت‌زمانی که اسپرم قبل از انجماد در معرض گلیسرول قرار می گیرد تا غلظت گلیسرول در سیتوپلاسم اسپرم و بیرون آن تعادل پیدا کند، در نظر گرفته می شود و باعث تعادل اسمزی مناسب پس از برهم کنش اسپرم با ماده محافظ انجمادی می شود. هدف از این تحقیق، ارزیابی تأثیر سطوح مختلف ویتامین E و گلوتاتیون و مدت‌ زمان تعادل بر انجماد پذیری اسپرم بز در رقیق‌کننده بر پایه نانولسیتین سویا بود. نمونه های انزال شده از 4 بز بالغ نژاد مهابادی به کمک واژن مصنوعی در فصل تولیدمثلی جمع آوری و با رقیق‌کننده‌های بر پایه نانولسیتین سویا و حاوی گلوتاتیون (1 - 2 و 3 میلی مول)، ویتامین E (1/0 – 5/0 و 1 میلی مول)، بدون آنتی اکسیدان و حاوی اتانول به‌عنوان حلال (شاهد مثبت) و بدون آنتی اکسیدان و اتانول (شاهد منفی)، رقیق شدند. نمونه های رقیق‌شده پس از طی 5/2 و 24 ساعت زمان تعادل در دمای 4 درجه سانتی گراد در پایوت های 25/0 میلی لیتری منجمد شدند. فراسنجه های حرکتی اسپرم با استفاده از سیستم CASA، درصد زنده مانی، اسپرم های ناهنجار و میزان پراکسیداسیون لیپیدها با ارزیابی مقدار MDA تولیدی، بعد از یخ گشایی محاسبه شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SAS و با رویه GLM در قالب طرح فاکتوریل تحلیل شد. در این مطالعه برهمکنش معنی داری بین آنتی اکسیدان ها و زمان تعادل مشاهده نشد، فراسنجه های حرکتی و غلظت مالون دی آلدئید به‌طور معنی داری تحت تأثیر زمان تعادل قرار گرفت و زمان تعادل 5/2 ساعت عملکرد بهتری نشان داد. اثر آنتی اکسیدان های مختلف نیز معنی دار نبود. گلوتاتیون در سطح 3 میلی مول بیشترین غلظت مالون دی آلدئید و کمترین مقادیر زنده مانی و سایر فراسنجه های حرکتی اسپرم را به خود اختصاص داد. همچنین به نظر می رسد که ویتامین E و گلوتاتیون تأثیر مثبتی بر فراسنجه های حرکتی اسپرم های یخ گشایی شده بز نداشت، ولی افزایش زمان تعادل اثر منفی بر این فراسنجه ها دارد. در مجموع به نظر می رسد افزایش زمان تعادل به 24 ساعت و سطوح مختلف ویتامین E و گلوتاتیون نمی تواند سبب بهبود خصوصیات حرکتی اسپرم های یخ گشایی شده بز شود. واژه های کلیدی: ویتامین E، گلوتاتیون، زمان تعادل، نانولسیتین، مالون دی آلدئید
    Abstract
    Mammalian sperm cells contain a high proportion of polyunsaturated fatty acids, and are therefore particularly susceptible to peroxidative damage that lead to reactive oxygen species production and decrease in sperm motility and fertility. To counteract the destructive effects of ROS, antioxidants are used in extenders. The aim of this study was to assess effect of vitamin E and glutathione and equilibration time on Caprine sperm cryopreservation in nanolecithin based extender. Ejaculate samples were collected with artificial vagina from 4 adult mahabadi goats, during breeding season and diluted with a nanolecithin base extender containing vitamin E (0/1, 0/5 and 1 mM), glutathione ( 1, 2 and 3 mM ) without antioxidants but containing ethanol as solvent (possitive control) and without antioxidant and ethanol (negative control). Diluted semen was frozen after equilibrated at 4 ?C for 2.5 and 24 h in 0.25 ml straw. Motion parameters, viability, abnormality and lipid peroxidation were determined after freezing thawing. Data analysis was done using factorial design and GLM procedure was applied in SAS program. Results indicated any significant interaction among equilibration time and antioxidant effect. Motion parameters and malondialdehyde levels were significantly affected by equilibration time. Glutathione at the level of 3 mM provided significantly (P > 0.05) decrease in viability and other motion parameters, while increased malondialdehyde levels. Results suggested that adding vitamin E and glutathione might not have positive protection effects on the semen characteristics during cryopreservation, but increase the equilibration time to 24 h had a negative effect. Key words: Vitamin E, Glutathion, Equilibration time, Nanolecithin, Malondialdehyde