بررسی و اولویت بندی عوامل موثر بر نگرش مصرف کنندگان افغانستانی نسبت به برندهای مواد غذایی خارجی
- رشته تحصیلی
- مدیریت اجرایی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه پردیس قم شماره ثبت: 2532;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 77220;کتابخانه پردیس قم شماره ثبت: 2532;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 77220
- تاریخ دفاع
- ۰۶ مهر ۱۳۹۵
- دانشجو
- غضنفر ابراهیمی
- استاد راهنما
- مرتضی سلطانی
- چکیده
- انتخاب، خرید و مصرف هر کالایی در جهان در ابتدا با شکل گیری نگرش نسبت به آن آغاز می شود. نگرشی که می تواند حرکتی انفعالی در جهت موافقت یا مخالفت را در فرد ایجاد کند و باعث خرید یا عدم خرید برند توسط وی شود. مواد غذایی یکی از این کالاهاست که شکل گیری نگرش و عواملی که می تواند بر خرید برندهای آن تاثیرگذار باشد بسیار زیاد می باشد. بازار افغانستان و مصرف کنندگان افغانستانی که جامعه ی هدف در این تحقیق هستند نیز از این قاعده مستثنی نیستند و معمولا فرایند خرید خود را طی شکل گیری یک سری عوامل که بر نگرش آنها تاثیرگذار است انجام می دهند. لذا هدف در این تحقیق آن است تا عوامل موثر بر نگرش مصرف کنندگان افغانستانی نسبت به برندهای مواد غذایی خارجی را بررسی و اولویت بندی نماید. روش تحقیق کلی، ترکیبی از نوع متوالی اکتشافی و روش نمونه گیری، غیراحتمالیِ هدفمند می باشد. با بررسی پیشینه ی تحقیق و مصاحبه با 8 نفر از تجّار و تولیدکنندگان خارجی و داخلی 47 عامل موثر بر نگرش نسبت به یک برند احصاء و از طریق کدگذاری باز در قالب یک مدل ارائه شد. سپس این مدل برای تایید نهایی، در دو مرحله از طریق پرسشنامه ی دلفی در اختیار 10 نفر از اساتید و خبرگان بازاریابی قرار گرفت که نتایج از طریق آزمون T یک نمونه ای مورد تایید قرار گرفت. پس از آن، دو پرسشنامه ی AHP و فریدمن به ترتیب در بین 15 و 35 نفر از تجّار و تولیدکنندگان داخلی و خارجی توزیع شد. نتایج روش AHP نشان می دهد که آمیخته بازاریابی بالاترین اولویت و کشور تولید کننده پایین ترین اولویت را در بین معیارهای تحقیق (طبقات) دارا می باشند. قیمت بالاترین و توزیع پایین ترین اولویت را در بین زیرمعیارهای (مفاهیم) آمیخته بازاریابی دارا می باشد. همچنین نگرش ها بالاترین و ویژگی های دموگرافیک پایین ترین اولویت را در بین زیرمعیارهای (مفاهیم) مصرف کننده دارا می باشد. مشابهت فرهنگی بالاترین و روابط سیاسی پایین ترین اولویت در بین زیرمعیارهای کشور تولید کننده هستند. نتایج آزمون فریدمن نیز نشان می دهد که ارزان بودن، درآمد، حلال بودن و مذهب به ترتیب اولویت اول تا چهارم از عوامل موثر بر نگرش مصرف کنندگان افغانستانی نسبت به برندهای مواد غذایی خارجی را دارا می باشند.
- Abstract
- Choosing, buying and using any commodities in the world, start- with attitude- forming towards it. A thinking that can cause a passive movement in the person, whether toward or against, and leads to buying or not buying a particular brand. Food is one of these commodities with lots of attitudes and factors that can influence its buying. Afghan markets and Afghan consumers- target population in this research- are not an exception and they buy according to some factors which influence their attitudes. So, this study aims at analysing and patriorizing those factors which influence the attitudes of Afghan consumers towards foreign food brands. General method of the research, combination of continuous exploration and sampling, is targeted and non-probability. By reviewing literature and interviewing with 8 merchants and domestic and foreign producers, we could find out 47 factors influencing the attitudes towards brands and through coding, they turned into a model. Then, for final approval, this modal has been given to 10 professors and experts in marketing in the form of Delphi questionnaire. Accordingly, the results were approved by T test with one sample. Then, AHP and Freedman questionnairs were distributed between 15 and 35 domestic and foreign merchants and producers, respectively. Based on AHP method, mixed marketing is the highest priority and the producing country is the lowest priority in research’s criteria. And in the part of consumer’s criteria, the highest priority is for the attitudes and the lowest priority is for the demographic characteristics. And in the part of producing country, the highest priority is for cultural similarities and the lowest priority is for political relations. Based on the results of Freedman test, the first to fourth priority in factors influencing the attitudes of Afghan consumers towards foreign food brands are: inexpensiveness, income, being Halal (accepted according to religion), and religion. Key words: Attitudes, Brand, Afghanistan, consumer behavior, international marketing, food products.