عنوان پایان‌نامه

بررسی مقاومت طالبی رقم سمسوری (نیاگارا) به نژاد یک Fusarium oxysporum f.sp. melonis با استفاده از نشانگرهای SCAR و روش مایه زنی



    دانشجو در تاریخ ۳۱ شهریور ۱۳۹۵ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی مقاومت طالبی رقم سمسوری (نیاگارا) به نژاد یک Fusarium oxysporum f.sp. melonis با استفاده از نشانگرهای SCAR و روش مایه زنی" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 987;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80465;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 987;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80465
    تاریخ دفاع
    ۳۱ شهریور ۱۳۹۵

    طالبی (Cucumis melo L.) گیاهی متعلق به خانواده کدوئیان و گروه cantalupensis است. این گیاه دارای گل های نر و دوجنسه می باشد (اکرمی و همکاران، 1391). طالبی یک محصول مهم باغبانی در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است، اما به صورت گسترده در کشورهای مناطق معتدله نیز رشد می کند (Oumouloud et al., 2013). یکی از جدی ترین مشکلات در تولید طالبی پژمردگی آوندی است که عامل ایجاد کننده ی آن قارچ خاکزی Fusarium oxysporum f.sp. melonis (Fom) می باشد. این قارچ سبب ضرر و زیان های مهم عملکردی و کاهش کیفیت میوه در طالبی و سایر محصولات در سراسر جهان می شود (Oumouloud et al., 2012). بر اساس بیماریزایی روی سه رقم طالبی این قارچ به چهار نژاد 0، 1، 2 و 1,2 طبقه بندی شده است (Tezuka et al., 2011). نژاد 1 از نظر اقتصادی ضررهای زیادی در نیمه شمالی کشور ایران وارد می کند (Madadkhah et al., 2012). در منطقه ی ورامین رقمی از طالبی کشت می‌شود به نام سمسوری (محصول شرکت نیاگارا) که در بین کشاورزان معروف به رقم نیاگارا می‌باشد که ماهیت آن از نظر مقاومت به نژاد 1 مشخص نیست. بدین منظور، در این تحقیق یک نمونه ی 60 تایی بذر طالبی در شرایط گلخانه برای تعیین وضعیت مقاومت در مقابل بیماری پژمردگی آوندی فوزاریومی با استفاده از نشانگراختصاصی SCARارزیابی مولکولی شد .هم چنین در فروردین ماه سال 1395 تعداد 100 بذر برای تولید نشاء دو برگی به منظور آلوده سازی با اسپور قارچ کشت گردید . ریشه های گیاهچه های یک تا دوبرگی 10 روزه در سوسپانسیون کنیدیوم به میزان ^6 10 اسپوردر میلی لیتر حاوی اسپور Fusarium oxysporum f. sp. melonis به مدت سه تا چهار دقیقه قرار گرفتند و مایه زنی شدند و سپس به گلدان کشت منتقل گردیدند. هدف تعیین پاسخ رقم سمسوری (نیاگارا) به نژاد 1 بیماری Fom بود. نتایج نشان داد باتوجه به ایجاد باند مقاوم در الکتروفورز و عدم ایجاد باند حساس در آن و هم چنین عدم از بین رفتن گیاهان مایه زنی شده پس از دو هفته در مقابل گیاهان شاهد حساس رقم تیل طرق و گرمک، طالبی رقم سمسوری (نیاگارا)، به نژاد یک Fusarium oxysporum f. sp. melonis مقاوم است. به منظور تایید نتایج دو روش قبلی در اردیبهشت ماه سال 95 ؛ نمونه گیری 15 گیاه مقاوم و 15 گیاه پژمرده از مزرعه نیز انجام شد که استخراج DNA و PCR شدند. نتایج این بخش نیز نشان داد همه گیاهان دارای باند مقاوم بوده و باند حساس را نشان ندادند. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که این رقم به این بیماری مقاوم بوده و عامل بیماری گسترده مشاهده شده در سطح مزرعه این نژاد از قارچ فوزاریوم نیست.
    Abstract
    Cucumismelo is a plant belonging to Cucurbitaceae family and cantalupensisgroup. This plant has both male and Andromonoecious flowers (Akrami et al, 2012). Cucumismelo is a major horticultural product in tropical and subtropical areas but also widely grown in temperate regions (Oumouloud et al, 2013). The world production of cucumismelo in 2012 was about 32 million tons and it was over one million tonnes in Iran (Anonymous, 2012). Iran is one of the centers of plant diversity and domestication of the Cucumismelo plant (Kerje and Grum, 2000). Cucurbits cultivated area of morethan 50% of the area under cultivation of vegetables in the country (Banihashemi, 1389) .On of the most serious problems in the production of cucumis is a fusariumoxysporum f.sp. melonis (Fom) that causes major losses to cucumis and other products functions and reduce fruit quality around the world.(Oumouloud et al, 2012). Based on pathogenicity on the three types of the cucumis, this is devided into four races 0, 1, 2, 1.2 (Tezuka et al, 2012). Race 1 has a great economic loss on the northen half of Iran(Madadkhah et al, 2012). One type of cucumis called "Samsori", the product of Niagara company, is cultivated in an area in Varamin. This is known as "Niagara type" among farmers and its nature for resistance comparing the race1 is not clear. So in this study, a sample of 60 cucumis seeds in greenhouse condition was used in order to determine the resistance against vascular wilt disease and it had molecular evaluation by the specific marker (SCAR) or Sequence Characterized Amplified Region. Also in April of 1395, 100 seeds were planted to produce two-leaf seedlingsfor inflection with spores of the fungus. The roots of the ten-day seedlings with one or two leaves were placed and inoculated in the suspension of conidia at the rate of ?10?^6 spores in per ml containing fusariumoxysporum sp. melonis for around 3 to 4 minutes and were transferred to the pot cultivation. The aim was to determine the response of the Samsori type to race1(Fsom). The results showed that considering the creation of a resistance band in electrophoresis and the lack of critical band creation, and also according to the resistance of inculated plants against destruction after two weeks, comparing critical types of cantaloupe, Samsoricucumis type is more resistant than the race1. In order to verify the results of the previous ways in May 2016, samples of 15 resistant plants and samples of 15 withered plants of the field were also chosen for their DNA and PCR extraction. The results also showed that all the plants had resistant band and the band was not sensitive at all. So it can be concluded that this type was resistant to the desease and this type of fusarium fungus is not the cause of this widespread disease. Key words: Samsori, inoculate, SCAR marker, PCR, Fusarium, oxysporum f. Sp. Melonis