عنوان پایاننامه
بررسی امکان سنجی مدیریت بحران منابع آب استان تهران با رویکرد آب مجازی در محصولات عمده کشاورزی
- رشته تحصیلی
- محیط زیست - مدیریت
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه دانشکده محیط زیست شماره ثبت: ENV 1487;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 78283;کتابخانه دانشکده محیط زیست شماره ثبت: ENV 1487;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 78283
- تاریخ دفاع
- ۲۶ خرداد ۱۳۹۵
- دانشجو
- نگار فروغی
- استاد راهنما
- تورج نصرآبادی
- چکیده
- با توجه به اینکه مدیریت منابع آب دراستان تهران با مشکلات جدی رو به رو شده است، بررسی امکان سنجی مدیریت بحران آب استان تهران با شناخت و بهینه سازی بیلان خالص آب مجازی در تولید، صادرات و واردات محصولات عمده کشاورزی هدف اصلی این تحقیق می باشد. در این تحقیق منابع آبی استان تهران بررسی و میانگین نیاز آبی خالص، عملکرد محصول، سطح زیر کشت و میانگین خالص آب مجازی و در نهایت بیلان خالص آب مجازی در صادرات و واردات محصولات عمده کشاورزی استان محاسبه گردید. نتایج نشان داد که از محاسبات انجام شده بر روی 12 محصول باغی و 10 محصول زراعی استان تهران، بیشترین میزان آب مجازی و بیشترین صادرات آب مجازی مربوط به محصول باغی پسته می باشد. از محصولات زراعی نیز محصول لوبیا دارای آب مجازی زیادی می باشد. به طور کلی صیفی جات،سبزیجات و محصولات جالیزی کمترین میزان آب مجازی را دارند که می توانند در اولویت صادرات قرار گیرند ولی استان تهران در صادرات آنها بسیار ضعیف عمل کرده است و برعکس به صادرات محصولات آب بر پرداخته است. همچنین نتایج نشان داد که بیلان خالص آب مجازی استان تهران منفی می باشد و این استان صادر کننده آب مجازی بوده است، که می توان با رویکرد افزایش بیلان خالص آب مجازی و وارد کردن محصولات آب بر به جای کشت در استان (پسته) و جایگزین کردن محصولات کم آب بر(گوجه فرنگی) فشار بر منابع آب را کاهش داد.
- Abstract
- Hence, water resources management faced with serious problems in Tehran province, evaluating the feasibility of water resources crisis management in by optimizing the virtual water balance in production, import and export of major agricultural products is considered in this study. In this thesis, water resources of Tehran province were examined and then the average of crops water consumption, yield, the area under cultivation and the virtual water contents were assessed. Finally the virtual water balance value through import and export of major agricultural crops was evaluated. As a result of evaluating crops in Tehran province, the greatest virtual water value as well as the greatest value of virtual water export is related to pistachio. Also beans have a large virtual water value. All in all, vegetables have the least amount of virtual water. Although they can be in the priority of export, in Tehran province it doesn’t happen and whereas large virtual water products have been exported. Therefore results show that, virtual water balance value of Tehran province is negative so that this province is the exporter of virtual water. Accordingly we can manage water resources by increasing the virtual water balance value and by importing products such as pistachio which has the greatest virtual water content and replacing products with least virtual water values such as tomato. Keywords: Virtual water, Water stress, Tehran province, Agricultural crops