عنوان پایان‌نامه

جنبش اسلامی کردستان عراق(پیدایش شکل گیری، مبانی و اهداف(۱۹۷۸-۲۰۰۰م)



    دانشجو در تاریخ ۱۸ مرداد ۱۳۸۸ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "جنبش اسلامی کردستان عراق(پیدایش شکل گیری، مبانی و اهداف(۱۹۷۸-۲۰۰۰م)" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    تاریخ - تاریخ اسلام
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده ادبیات و علوم انسانی شماره ثبت: 63458;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 41601
    تاریخ دفاع
    ۱۸ مرداد ۱۳۸۸

    بیداری اسلامی اصطلاحی است که در قرن 19 میلادی به دنبال فروپاشی عثمانی چهره خود را آشکار کرد. البتّه در دوران قبل فعالیتهای در جهت مقابله با ظلم و ستم حاکمان وقت و بازگشت به اصول اولیه اسلام و دوران خلفای راشدین شکل گرفته بود. اما بصورت گسترده و در قالب حزب، ضعف و زوال امپراطوری عثمانی دامنه این فعالیت را تسریع بخشید. بنابراین دخالت دول استکبار و استعمار در قلمروی امپراطوری و هجوم فرهنگ غرب موجب شد از جانب افرادی چون سید جمال ، سپس در شکل گروهی و حزبی جنبش اخوان المسلمین برای حفظ وحدت ،مقابله با افکار غرب و بازگشت به گذشته فعالیتهای انجام گرفت. که در این اندیشه اخوان به دیگر کشورهای اسلامی سرایت کرده که عراق از جمله آن بود. اما با توجه به موقعیت سیاسی ، اجتماعی و جغرافیای عراق اندیشه اخوان جوابگو نبوده و از جانب عالمان و روشنفکران اسلامی کُرد به تشکیل حزبی به نام جنبش اسلامی در کردستان عراق (باسک)در جهت مبارزه با ظلم و ستم رژیم بعث اقدام شد. جنبش اسلامی کردستان عراق(باسک)در سال 1987 بر روی بدنه حزب رابطه اسلامی که در سال 1978 تشکیل شده بود در خارج از مرزهای سیاسی عراق در کردستان ایران فعالیت خود را آغاز کرد. باسک بدنبال ویرانی محله های از شهر حلبچه در 1987 از جانب رژیم بعث و کشتار مردم کُرد و فشار بر اسلام گراها توسط عالمان و روشنفکران دینی در جهت مبارزه و مقابله با رژیم بعث سازماندهی شد.باسک جنبشی است سیاسی ،اجتماعی و فرهنگی که با استفاده از حربه جهاد و شعار" وجاهدوا فی الله حق جهاده" در جهت پیاده کردن شریعت اسلامی و دفاع از حقوق مردم کُرد پا به عرصه گذاشته است. در طی دوران فعالیت سیاسی اش مدتی را در جنگ با اتحادیه میهنی کردستان سپری کرده سپس در کنار احزاب داخلی به مشارکت سیاسی و مدنی اهتمام ورزیده به گونه ای که بعد از حزب دمکرات و اتحادیه میهنی به عنوان سومین حزب از آن نام می برند. این حزب در سال 1999م در جهت وحدت بین احزاب اسلامی با حزب نهضت اسلامی متحد شده و حزب وحدت اسلامی کُرد را تشکیل دادند اما بر اثر اختلافات داخلی که باسک از ابتدای کار با آن روبرو بود این وحدت در سال 2000م دچار انشقاق شده و به سه حزب انصار الاسلام ،جماعت اسلامی و باسک تقسیم گردید که با این انشقاق باسک از نظر وجهه سیاسی و تعداد اعضا جایگاه قبلی خود را از دست داد. واژگان کلیدی باسک، رابطه اسلامی، جهاد، علی باپیر،ملا عثمان عبد العزیز.
    Abstract
    Islamic movement of Iraq(Bask) formed in 1987 ,on the body of Islamic Relation party instituted in 1978, started its activity in Iran and out of political boundaries of Iraq in kurdestan of Iran. Bask was organized, in the following of ruining Halabche zone in 1987 by Iraq regime of Both,the killing of kurd and pressure on Islamists, by scientists and reliegiuos intellectuals due to confront to Bath regime.Bask was formed as a political, social and cultural movement by means of Jihad and do Jihad for Allah for doing Islamic Sharie and funding Islamic state and defending of people rights during its political activities times spent the war with Kurdistan country union then along with local parties tried in the way of civil and political participation as to bask was the third party after Democratic party and the country union of Kurdistan the party formed Islamic unity party to unite among Islamic parties and the party of Islamic unity in 1999. Bask of some differences from bask,the unity was divided to three parties,Ansar al Islam,Jamaate of Islam and bask in 2000. Although bask returned to the old name but lost its political and number. Key words: Bask ,Islamic relation party , Jihad , Ali bapir,ottman abd al aziz .