عنوان پایاننامه
بررسی فعالیت ضد چربی استخراج های مختلف گیاه شوید در محیط in vivoجدا سازی برخی از ترکیبات از استخراج وبررسی خواص احتمالی ضد چربی انها
- رشته تحصیلی
- بیوشیمی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک شماره ثبت: 10313ب;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 36814
- تاریخ دفاع
- ۱۵ بهمن ۱۳۸۶
- دانشجو
- سیف الله بهرامی کیا
- استاد راهنما
- بی بی راضیه یزدان پرست
- چکیده
- درک مکانیسم عمل ترکیبات مؤثره گیاهی کمک شایانی به استفاده مؤثرتر همراه با ریسک پذیری کمتر این ترکیبات در بیماریهای مختلف می کند. علی رغم حضور داروهای مختلف ضدچربی در داروخانه ها، تلاش های درمانی در سالهای اخیر در جهت کشف داروهایی با اثرات جانبی کمتر و کارایی بهتر و با منشأ طبیعی معطوف می باشد. هدف از انجام این پایان نامه، بررسی فعالیت های بیولوژیکی عصاره و فراکشن های مختلف گیاه شوید (Anethum graveolens)از جمله تاثیر آنها روی سطح فاکتورهای لیپیدی پلاسما و فاکتورهای استرس اکسایشی کبدی در محیط In vivo و ویژگیهای آنتی اکسیدانی گیاه در شرایط Cell free system تعیین شد. همین اهداف فوق، با استفاده از گیاه بولاغ اوتی(Nasturtium officinale)دنبال و نتایج حاصله مقایسه گردید. این گیاه به صورت سنتی توسط مردم جنوب و شمال غربی ایران به عنوان گیاه ضد چربی استفاده می شود. در مطالعه اول فعالیت ضد چربی عصاره تام و فراکشن های مختلف گیاه َA. graveolens و همچنین عصاره تام گیاه N. officinale در رات های تغذیه شده با غذای پرچرب (غذای با محتوای کلسترول بالا) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان از فعالیت ضدچربی خوب این دو گیاه از طریق پایین آوردن سطح پلاسمایی کلسترول تام، تری گلیسرید و LDL-C و افزایش سطح HDL-C بود. در مطالعه دوم، در یک تلاش برای بررسی مکانیسم عمل این دو گیاه، تاثیر عصاره تام و فراکشن های مختلف گیاه A. graveolens و عصاره تام گیاه N. officinale روی فاکتورهای استرس اکسایشی کبدی القا شده با غذای پرچرب بررسی شد. نتایج این مطالعه نشان داد که تیمار رات ها با عصاره تام َA. graveolens و N. officinale و همچنین فراکشن های مختلف گیاه A. graveolens باعث کاهش سیستم استرس اکسایشی به وسیله کاهش مقدار پراکسیداسیون لیپیدها و افزایش ظرفیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی و افزایش محتوای گلوتاتیون کبدی شد. جهت افزایش دانش ما در رابطه با خاصیت آنتی اکسیدانی گیاه و از طرفی جهت تائید ویژگیهای ضد استرس اکسیداتیو گیاهان ذکر شده در بالا، مطالعات ما به سمت خاصیت آنتی اکسیدانی گیاه در لوله آزمایش((Cell free system سوق پیدا کرد. نتایج حاصل از این مطالعه نیز نشان داد که عصاره دو گیاه و فراکشن های مختلف گیاه شوید دارای ویژگی جمع کنندگی قوی رادیکال های آزاد NO, ABTS, DPPH ، توانایی کلاته کنندگی یونهای آهن و قدرت احیا کنندگی برای تبدیل یونهای آهنIII به آهن II به خوبی اثر مهاری روی پراکسیداسیون لیپید ها در سیستم استرس اکسایسی القا شده به وسیله آهن/آسکوربات می باشد. بر اساس این یافته ها، می توان گفت که عصاره تام و فراکشن های مختلف گیاه شوید و به ویژه فراکشن اتیل استاتی آن و عصاره تام بولاغ اوتی در کنار داشتن خاصیت بالای ضد چربی، می توانند باعث بهبود و تقویت سیستم استرس اکسایشی ناشی از غذای پرچرب با افزایش ظرفیت سیستم آنتی اکسیدانی و کاهش مقدار پراکسیدهای لیپیدی شوند. علاوه بر این نتایج مطالعات در محیط Cell free systemنیز فعالیت آنتی اکسیدانی این دو گیاه را به طور نسبتا قوی تایید کرد. احتمالا، این خواص توامان می تواند از شدت اثرات منفی چربی بالای سیستم های بیولوژیکی بکاهد که یقینا اثبات این نکته تحقیقات بیشتری را می طلبد.
- Abstract
- Understanding the mechanism of action of medicinal plant effective compounds will help to their effective and low risk usage for treatment of different diseases. Despite the presence of different hypolipidaemic drugs in the market, therapeutic efforts are being made to find safer and more efficient drugs. The present study was designed to investigate the biological activities of Anethum graveolens L. extract (AGE) (Umbilliferae) and its different fractions (diethyl ether, ethyl acetate and water) such as their effects on serum lipid profile and liver antioxidant status in rats fed a high-fat diet (HFD) in vivo, and its antioxidant activity in cell free system. Besides of this study, Nasturtium officinale R. Br. (Cruciferae) was also evaluated with respect to offer mentioned properties. This plant has been used as a home remedy by the people of south eastern (SE) region of Iran as a hypolipidaemic plant. In the first study, hypolipidaemic effects of AGE and its different fractions and N. officinale extract (NOE) were investigated in hypercholesterolaemic rats. Our results clearly demonstrate the hypolipidaemic activities of these two plants through lowering the plasma TC, TG, LDL-C and elevating HDL-C levels. In the second study, in an effort to evaluate the mode of action, the effects of AGE and its different fractions and NOE on some of the hepatic oxidative parameters in experimental animals and whether these plants are able to improve the oxidative damages which are associated with high-fat diet feeding, were examined. Results of this study revealed that treatment of hypercholesterolaemic rats with AGE and its different fractions and NOE significantly decreased in vivo oxidative stress status by reducing lipid peroxidation in liver and increasing the activities of antioxidant enzymes as well as elevating the GSH level in HFD fed rats. To improve our knowledge an antioxidant properties of these plants and also to confirm the anti-oxidative stress properties of above mentioned plants, studies were also extended to in vitro studies. The results of this study, demonstrated that AGE and its different fractions and NOE possess effective antioxidant activities including concentration-dependent scavenging ability on 2, 2? azinobis 3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonate (ABTS), 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) and nitric oxide (NO) radicals, chelating ability on ferrous ions and ferric reducing antioxidant power (FRAP) as well as inhibitory effect on lipid peroxidation induced by Fe2+/ascorbate in rat liver homogenate. According to these findings, it can be concluded that A. graveolens extract especially its ethyl acetate fraction and N. officinale extract have strong anti-hyperlipidaemic effects. Also, it can improve the in vivo biological antioxidant status by reducing lipid peroxidation in liver and modulate the activities of antioxidant enzymes in HFD fed rat .In addition, results of cell free system studies, strongly confirmed the antioxidant properties of these two plants.