عنوان پایاننامه
مسئولیت بین المللی دولت اسلامی در قبال جنبش های آزادی بخش در پرتو فقه سیاسی
- رشته تحصیلی
- الهیات و معارف اسلامی - فقه و مبانی حقوق اسلامی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 77148;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 77148;کتابخانه پردیس قم شماره ثبت: 002448;کتابخانه پردیس قم شماره ثبت: 002448
- تاریخ دفاع
- ۰۷ شهریور ۱۳۹۵
- دانشجو
- امیر کشت گر
- استاد راهنما
- حسین جاور
- چکیده
- تکوین پادگفتمانی دین بنیاد مبتنی بر مبانی حکمی- اجتهادی دین مبین، در مواجهه با سیطره سکولاریسم علمی و عملی در روابط بین الملل، امکانی است که با حدوث انقلاب اسلامی، اندیشه-ورزی ورای عقلانیت خودبنیاد غربی و نظم لیبرالیستی مستولی، فراروی نظریه پردازان و حقوقدانان بین الملل منتقد به وضع موجود، فراهم آمده است. در واقع گفتمان ظلم ستیزانه انقلاب اسلامی با تبیین سرشت ناعادلانه نظم مستولی بر مناسبات بین المللی، آنرا در حوزه های فرانظری، ساختاری، هنجاری و نهادی به پرسش گرفته و از هویت لیبرال آن مشروعیت زدایی کرده است؛ این گفتمان انتقادی با ابتنای بر فقه سیاسی اسلام موجد تکوین عقلانیتی نوین در نظریه پردازی بین المللی گشت، که صلح و امنیت و عدالت را نه در استیلا و تحت هژمونی کارگزاران مستبد، که در رهایی و آزادی ملت ها مشروع و قانونی قلمداد می کند. در واقع این فرهنگ سیاسی به دلیل تاثیرپذیری از الهیات رهایی بخش دین مبین و نفی الوهیت مستکبرین، دولت اسلامی را ملزم به اعمال اصول و راهبردهایی می نماید تا به منظور گذار از وضع استکبارزده موجود و استقرار نظام مناسبات عادلانه، به حمایت از اراده های به استضعاف درآمده اهتمام ورزد. حمایت از مستضعفین که در قانون اساسی با عنوان «حمایت از قیام های حق طلبانه مردمی» و در منشور ملل متحد با عنوان «نهضت های رهایی بخش ملی» مورد شناسایی قرار گرفته موضوعی است که با وجود آن که براساس آرمان های بشری مطرح گردیده دارای مبانی فقهی و حقوقی است که تئوریزه نمودن آن و بهره گیری از محدود ظرفیت های حقوق بین الملل معاصر، می تواند ضمن همراه نمودن محافل نخبگانی در انتشار فرهنگ سیاسی ضد استکباری، تحقق آن را در حوزه عمل فراهم آورد. در این نوشتار تلاش می شود تا با رویکردی تحلیلی- توصیفی ضمن ارائه چهارچوب مفهومی از سیاست خارجی دولت اسلامی در قالب نظریه دینی روابط بین الملل، و تبیین عدم بسندگی نظریات سکولاریستی روابط بین الملل در تنظیم قلمرو مسئولیت بین المللی دولت اسلامی، بایسته های فقه سیاسی حمایت از جنبش های آزادی بخش بررسی شود. همچنین نگارنده به چالش ها سیاسی و حقوقی اعمال این استراتژی توجه داشته است و تلاش کرده با تذکر به این موانع، از اتخاذ رویکردی صرفا آرمان گرایانه و بی توجه به محدودیت ها، اقتضائات و مقدورات دولت اسلامی اجتناب نماید؛ و در واقع رویکردی دو سویه را در قبال آرمان ها و واقعیات در پیش گیرد.
- Abstract
- Abstract Forming the thoughts originated from the religion, against secularism in international relations is an important chance that appear by Islamic revoloution. In fact Islamic revoloution disclosure unjustly liberalism system in international relations. This critical notion that originated from political jurisprudence, insist on peace, security, safety, justice and feedom in the world. So this strategy force Islamic state to support and help the wretched and oppressed people. Helping the wretched and poor man is mention in constisution of Islamic republic of iran and the author effort to explicate it.