"بررسی توانایی آللوپاتیک ارقام گندم ایران طی سال های اصلاح نژاد آن "
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی -زراعت
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 951;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 78487;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 951;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 78487
- تاریخ دفاع
- ۲۷ دی ۱۳۹۵
- دانشجو
- نسرین محمدی لعل آبادی
- استاد راهنما
- مصطفی اویسی, الیاس سلطانی
- چکیده
- به منظور بررسی تاثیر دگرآسیبی عصاره آبی ارقام مختلف گندم مجموعه آزمایشات پتری دیش، گلخانه و مزرعه در سال زراعی 95-1394 در مزرعه، گلخانه و آزمایشگاه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران اجرا شد. بذر 70 رقم گندم در زمینی به مساحت 600 متر مربع کشت گردید و در مرحله ی پنجه زنی نمونه ها برای آزمون زیست سنجی برداشت شدند. در بین ارقام گندم از نظر پتانسیل بازدارندگی تفاوت قابل مشاهده ای دیده شد. در آزمایش عصاره در آزمایشگاه بیشترین درصد جوانه زنی کلزا در اثر اضافه کردن عصاره ارقام گندم به ترتیب مربوط به ارقام الموت (با 86/67درصد)، هما (با 82/23درصد)، کرج1 (با 81/12 درصد)، و رصد (با 80 درصد) می باشد و کمترین درصد جوانهزنی را به ترتیب ارقام آزادی (با 2/23 درصد)، کراسامید (با 3/43 درصد)، پتیک (با 5/56 درصد) و پیشتاز (با 6/67 درصد) به خود اختصاص دادند. در بین ارقام گندم نیز در اثر اضافه شدن 3 گرم بقایای گندم بر درصد سبزشدن کلزا در گلخانه نیز تفاوت وجود دارد و بیشترین درصد سبزشدن مربوط به رقم مهرگان با 53/34 درصد و بعد از آن بیشترین درصد سبزشدن به ترتیب در ارقام تجن (با 55 درصد)، میهن (با 50 درصد)، کرج3، سرداری و گلستان (با 48/33 درصد) مشاهده شد و کمترین درصد سبزشدن نیز به ترتیب در ارقام افلاک (صفر درصد)، مارون و قدس (با 1/167 درصد)، نوید و گاسپارد (3/34 درصد) و بزوستایا (6/67 درصد) مشاهده گردید. برای ارزیابی تفکیک تاثیر عصاره گیاه گندم و پتانسیل اسمزی عصاره بر روی کلزا آزمایشی جداگانه تحت شرایط آزمایشگاهی یکسان با آزمایش عصاره ها و همزمان در قالب طرح کاملآ تصادفی در 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که بازدارندگی مربوط به عصاره های گیاهی حاصل از ارقام گندم به خاطر تأثیرات مواد آللوپاتیک است نه اثر کاهش پتانسیل اسمزی. با توجه به نتایج حاصل در بین ارقام گندم، ارقامی وجود دارد که دارای پتانسیل آللوپاتی بالایی هستند پس می توان به این ویژگی ارقام گندم توجه نمود و ارقامی تولید کرد که علاوه بر صفات مورفولوژیکی مناسب و عملکرد بالا دارای توان آللوپاتی بالایی باشند در این صورت از آنها میتوان در کنترل علفهایهرزکه یکی از عوامل مهم در کاهش عملکرد گندم هستند نیز استفاده نمود.
- Abstract
- In order to study allelopathic effects of aqueous extract of different wheat varieties, different tests in petri dish, greenhouse and field were carried out during 2015-2016 at Agricultural College Aboureihan, University of Tehran. 70 cultivars of wheat were planted in an area of 600 square meters and at the tillering stage, samples were taken for bioassay. The potential of inhibitory ability were significantly different among wheat cultivars. In the test of extracts at the laboratory, the maximum germination percentage of canola was observed in extract of Alamut (86/67 %) followed by Homa (82/23 %), Karaj1 (81/12 %), and Rasad (80%) and the lowest percentage of germination was belonged to extract of Azadi (2.23 %) followed by Krasomyd (3.34 %), Ptyk (5/56 %) and pishtaz (6/67 %). In greenhouse, there were significant differences among wheat cultivars in the test of residual effects on seedling emergence of canola when three gram of wheat residual mixed with the soil. The highest seedling emergence percentage was observed in Mehregan with 63/34 % followed by Tajan (55 %), Mayhan (50 %), Karaj3 (48/33 %), Sardari (48/33 %) and Golestan (48/33 %) and the lowest percentage of emergence was observed in Aflak (0 %) followed by Maroun (1/16), Ghods (1/16), Navid (3.34 %), Gaspard (3.34 %) and Bezostiya (6/67 %). To distinguish between the effects of wheat extract from and their osmotic potential effect, an experiment was conducted under the same experimental condition a test was conducted as a completely randomized design with three replications. The results showed that the inhibitory effects of plant extracts of wheat cultivars are related to its allelopathic effects rather than its osmotic effects. According to the results, there were some cultivars with high potential of allelopathic effects. So it is noteworthy to produce cultivars that along with favorable morphological characteristics and high yield have high allelopathic abilities. Therefore, it is possible to control weeds that are one of the most important factors in reducing wheat yield. Keywords: Allelopathic, Osmotic potential, Extract, Canola