پیش بینی جوانه زنی قبل برداشت در جو(Hordeum vulgar L.) با استفاده از خواب بذر و دمای دوره پرشدن دانه
- رشته تحصیلی
- علوم و تکنولوژی بذر
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7061;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 76507;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7061;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 76507
- تاریخ دفاع
- ۲۴ شهریور ۱۳۹۵
- دانشجو
- آرین خالقی
- استاد راهنما
- حسین مقدم
- چکیده
- جوانهزنی قبل از برداشت (Pre-Harvest Sprouting)، یک چالش بزرگ برای تولید جو درسراسر جهان است. عمدتاً علت اصلی آن را کمبود خواب در شرایط مرطوب میدانند. صفات بسیاری بر روی این پدیده تاثیر دارند که از بین آنها تعدادی صفت اصلی بر روی 48 ژنوتیپ مختلف جو تهیه شده از مرکز ژرم پلاسم دانشگاه واگنینگن هلند در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشورزی ومنابع طبیعی طی دو سال زراعی 93 و 94، مورد بررسی قرار گرفت. صفات خواب بذر، دوره پس از رسیدگی، جوانهزنی روی سنبله و میزان ترشح آنزیم آلفا آمیلاز و هورمون های اسید آبسیزیک و جیبرلین، به ترتیب بیشترین تاثیر را بر روی جوانهزنی قبل از برداشت داشتند. تنوع بالایی بین ژنوتیپها از نقطه نظر میزان خواب بذر و مقاومت دربرابر جوانه زنی قبل از برداشت وجود داشت، که این تنوع می تواند در کارهای اصلاحی برای تکثیر ژنوتیپهای مقاوم یا انتقال ژن آنها استفاده شود. صفات فنولوژیکی تاثیری بر سایر صفات نداشتند. میزان خواب بذر و ماندگاری آن اصلی ترین عامل برای مقابله با پدیده جوانه زنی قبل از برداشت شناخته شد. دمای دوره کاشت تا رسیدگی و دوره پرشدن دانه تاثیری بر میزان خواب بذر نداشت ولی دمای پر شدن بذر بر هفتههای پسرسی تاثیر گذار بود. میزان ترشح بیشتر آلفا آمیلاز نیز در ارتباط مستقیم با جوانه زنی بالا و شکست خواب شناخته شد. نتایج دو سال در بیشتر صفات با یک دیگر تفاوت معنی داری داشتند.
- Abstract
- Pre-harvest sprouting (Pre-Harvest Sprouting) ، is a big challenge for barley production worldwide. Mainly due to the lack of dormancy in wet conditions, you know. Traits of seed dormancy period after maturity, the spike germination, enzyme alpha-amylase and Hormone abscisic acid and gibberellic, respectively, had the greatest impact on germination before harvest. Phenological traits had no effect on other traits. The shelf life of seed dormancy and germination is the most important factor to deal with the phenomenon known before harvest. Temperature of days from planting to maturity and seed filling period, but had no effect on seed dormancy in the weeks after-ripened seed filling temperature had an impact. The secretion of alpha-amylase in direct contact with high germination and dormancy was found. According to the most of the traits had significant differences with each other. Key words: Pre-harvest sprouting, different genotypes of barley, seed dormancy, alphaamylase, the temperature of planting to maturity and seed filling period.