جداسازی و شناسایی باکتریوفاژها از آب دریاچه ارومیه
- رشته تحصیلی
- زیست شناسی - میکروبیولوژی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه پردیس علوم شماره ثبت: 6528;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80610;کتابخانه پردیس علوم شماره ثبت: 6528;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80610
- تاریخ دفاع
- ۰۳ مهر ۱۳۹۵
- دانشجو
- آرش محمدپورارجمند
- استاد راهنما
- محمدعلی آموزگار, احسان عارفیان
- چکیده
- دریاچه ارومیه یکی از مهمترین دریاچه های آب شور در ایران می باشد که به علت کاهش میزان سطح آب آن در سال های اخیر مورد توجه بیشتر قرار گرفته است . با توجه به اینکه میزان آب این دریاچه در تابستان و پاییز 2015 به کمترین میزان خود در چند دهه اخیر رسیده بود، خطر از بین رفتن گونه های موجود در این اکوسیستم بسیار افزایش یافته بود. نظر به اینکه باکتریوفاژها از اهمیت بالایی در تعدیل جمعیت باکتریها و تنظیم چرخه انتقال مواد و انرژی در جهان برخوردارند و همچنین با توجه به کاربردهای بالقوه آنها در تکنولوژی در آینده ما در این طرح به جداسازی ، خالص سازی ، شناسایی و ذخیره سازی باکتریوفاژهای دریاچه ارومیه اقدام کردیم.در این راستا ما در تابستان، پاییز و زمستان 2015 اقدام به نمونه برداری از دریاچه ارومیه کردیم. سپس نمونه های جمع آوری شده ظرف مدت کمتر از 24 ساعت به آزمایشگاه انتقال داده شد. ابتدا سویه های باکتری میزبان از دریاچه جداسازی شد و پس از آن توسط فیلتر های µ0.45 و µ 0.22 تصویه شد. سپس از نمونه های فیلتر شده آب در روش آگار دولایه جهت جداسازی فاژها استفاده گردید. پس از انجام روش آگار دو لایه و انکوباسیون نمونه ها پلاک های ویروسی بر روی پلیت دیده شدند . خالص سازی فاژها توسط سه مرتبه تجدید کشت و کسب پلاک انجام شد. در مرحله بعد فاژهای خالص شده توسط میکروسکوپ الکترونی بررسی و دسته بندی شدند.نتایج بدست آمده از بررسی فاژها توسط میکرسکوپ الکترونی نشان دهنده این بود که اکثر فاژهای جدا شده از نوع فاژهای دم دار بودند. در مجموع فاژهای جدا شده از آب دریاچه بر اساس مورفولوژی حاصل از میکروسکوپ الکترونی شامل چهار خانواده: Myoviridae ،Podoviridae، Cystoviridae و Plasmaviridae بودند.بررسی اندازه فاژهای بدست آمده از دریاچه نشان دهنده بزرگ بودن قطر کپسید فاژهای ارومیه نسبت به محیط های آبی شور میباشد. به طوری که میانگین اندازه کپسید فاژهای آب شور 20 تا 50 نانومتر است که این میزان در دریاچه ارومیه حدود 90 نانومتر می باشد.
- Abstract
- Urmia Lake is one of the most important hypersaline marine area in Iran with specific situation due to drought and loss of many biological species. Since the the lake water had reached their lowest levels at the last few decades in summer and autumn of 2015, the risk of loss of species in this ecosystem increased. Because of the important role of phages in the ecosystem of the lake, to create a balance between bacteria in the Lake, it is important to isolate and characterize lake environmental bacteriophages. The aim of the current study is isolation and characterization bacteriophages from Urmia Lake by plaque assay and TEM microscope. In this regard, Saline water samples were collected from the lake in the summer, fall and winter of 2015. The bacterial strains were isolated from the water samples on Sea Water Nutrient (SWN 3% salt). After molecular characterization and identification of the environmental lake bacteria strains, they were used to isolate bacteriophages. Bacteriophages were isolated from filtered water samples by top agar (double layer agar) method. The plaqs purifuication was done at least three times by reneweing double layer agar method. In the next step the purified phages were assessment and morphologically charecterized by Transmission Electron Microscopy (TEM).The results showed that most of isolated phages were tailed phages. Isolated phages were frome four families: Siphoviridae, Podoviridae, Cystoviridae and Plasmaviridae. The capsid size of Urmia Lake isolated phages is bigger than of phages in salty waters. So that the average size of phage capsid in salted lake is 20 to50 nm, that this amount in Lake Urmia is about 90 nm. Keywords:Urmia lake, bacteriophages, Identification and Morphology