عنوان پایاننامه
بهینه سازی فرآیند استخراج آبی روغن هسته انار
- رشته تحصیلی
- علوم و مهندسی صنایع غذایی- علوم مواد غذایی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7004;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 75934
- تاریخ دفاع
- ۲۷ شهریور ۱۳۹۵
- دانشجو
- رامین قربان زاده
- استاد راهنما
- کرامت اله رضائی تیره شبانکاره
- چکیده
- انار با نام علمی Punica granatum یکی از قدیمیترین میوههاست که عمدتا در ایران، هند و آمریکا رشد میکند. هستههای انار محصول جانبی فراوری انار هستند که محتوی مقادیر قابلتوجهی از اجزا باارزش همچون ویتامین E، استرولها و اسیدپونیسیک میباشند. در این پژوهش فرایند استخراج آبی به عنوان روشی ایمن و دوستدار محیطزیست برای استخراج روغن هسته انار مورد استفاده قرارگرفت. برای این منظور اثر عوامل موثر بر بازده استخراج روغن در روش آبی مانند pH، زمان استخراج، نسبت آب به نمونه و دمای استخراج روی بازده استخراج روغن با استفاده از روش سطحپاسخ، طرح مرکبمرکزی در 5 سطح، مورد مطالعه قرارگرفت. علاوه براین بازده استخراج روغن با حلال (هگزان)، پرسسرد و پرسگرم بررسیشد و ترکیب اسیدهای چرب، خصوصیات فیزیکوشیمیایی و خواص آنتیاکسیدانی روغنهای استخراج شده با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان داد بیشترین بازده استخراج آبی روغن برابر با 3/19% وزنی در زمانی که pH برابر با 5، دمای استخراج C? 63، زمان استخراج 375 دقیقه و نسبت آب به نمونه 2/2 به 1 استفادهشدند، به دست آمد، که نسبت به بازده استخراج با هگزان (8/26%) کمتر و نسبت به بازده استخراج با پرس سرد (7%) و پرسگرم (6/8%) بیشتر میباشد. از نظر ترکیب اسیدهای چرب، روغن استخراج شده با پرسسرد، پرسگرم و هگزان تفاوت قابل توجهی باهم نداشتند، اما ترکیب اسیدهایچرب روغن استخراج شده با روش آبی از نظر اسیدهای چرب غیراشباع بالاتر از دیگر روشهای استخراج بود. مهمترین نکتهها در مقایسه خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغنهای استخراج شده باروشهای پرس سرد، پرس گرم، هگزان و روش آبی بالاتربودن عددیدی و اندیس پراکسید روغن حاصل از استخراج آبی و بالاتربودن عدداسیدی، اندیس پاراآنیسیدین و مواد غیرصابونیشونده روغن حاصل از استخراج با هگزان میباشد. از نظر فعالیت آنتیاکسیدانی نیز روغنهای حاصل از استخراج با پرسسرد و آبی خاصیت آنتیاکسیدانی بالاتری نسبت به روغن استخراجشده با پرسگرم و هگزان نشان دادند.
- Abstract
- Commonly known as pomegranate (Punica granatum L.) is one of the oldest fruits that is grown mainly in Iran, India and the USA. Pomegranate seed, a by-product of the pomegranate processing industry, contain numerous valuable components such as vitamin E, sterols and punicic acid. In this study, aqueous extraction process, as a safe and environmentally-friendly method was used for the extraction of oil from pomegranate seeds. For this purpose, response surface methodology, employing a five-level, four-variable central composite rotatable design to study the effects of extraction time, extraction temperature, pH and water/solid ratio on the aqueous extraction yield of pomegranate seed oil was used. In addition, physicochemical properties, fatty acid composition and antioxidant activity of the obtained pomegranate seed oil using aqueous extraction technique were studied, and the quality attributes were compared with those of typical hexane-extracted, cold-pressed and hot-pressed oils. Aqueous extraction resulted in the maximum oil recovery of 19.3% (w/w), obtained under the following critical values: water/solid ratio = 1 to 2.2, pH = 5, extraction temperature = 63 ?C and extraction time = 375 min, which is lower than the yield with hexane extraction (8.3%), and higher then the extraction yield with the cold-press (7.0%) and hot-press (6.8%). Comparing the characteristics of extracted oils by different methods studied indicated that aqueous extraction oil had a higher content of unsaturated fatty acids than the other studied extraction methods. The important matter, in comparison with the extracted oils a higher iodine and peroxide values of aqueous extracted oil and higher acid value, para-anisidine index and unsaponifiable matter of hexane extracted oil. The aqueous and cold-press extracted oils showed higher antioxidant activities compared to hexane and hot press extracted oils.