عنوان پایان‌نامه

بررسی کیفیت و کمیت منابع آب منطقه نمونه سرخس به منظور ارزیابی پتانسیل تولید محصولات طبیعی و ارگانیک با استفاده ازGIS



    دانشجو در تاریخ ۳۱ شهریور ۱۳۹۵ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی کیفیت و کمیت منابع آب منطقه نمونه سرخس به منظور ارزیابی پتانسیل تولید محصولات طبیعی و ارگانیک با استفاده ازGIS" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    اکوهیدرولوژی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده علوم و فنون نوین شماره ثبت: 572;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 78855;کتابخانه دانشکده علوم و فنون نوین شماره ثبت: 572;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 78855
    تاریخ دفاع
    ۳۱ شهریور ۱۳۹۵
    دانشجو
    رسول حقدادی
    استاد راهنما
    مهدی ضرابی

    کشور ایران به دلیل قرارگرفتن در منطقه خشک و نیمه خشک با کمبود منابع آبی مواجه است . آب یکی از مهم ترین ارکان توسعه کشور است که توسعه سایر بخش‌ها در گروی بهره برداری پایدار از آن است. با توجه به اینکه بیش از 70 % مصرف آب شیرین دنیا و بیش از % 92 از آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی می باشد لذا مدیریت کشاورزی می تواند یکی از مهمترین و اساسی ترین راهکارهای مقابله با بحران آب محسوب شود. مسئله دوم بیماری های غیرواگیر است که به عنوان بیماری های مزمن نیز شناخته می‌شوند. عواملی که باعث این بیماری‌ها می‌شوند شامل مصرف دخانیات، مصرف الکل، عدم فعالیت جسمی کافی و تغذیه ناسالم می‌باشد. بیشترین میزان مرگ نیز در بین 5 عامل خطر، مربوط به عوامل تغذیه است. که اصل مشکل در هردو مسئله فوق ( کمبود آب و بیماری‌های مزمن) مربوط به بخش کشاورزی است. وبرای اینکه مشکل کمبود آب حل شود باید به اندازه توان منطقه استفاده شود و هم چنین برای اینکه تغذیه سالم داشته باشیم،باید کشاورزی در مکان‌های فاقد آلودگی انجام شود. دراین تحقیق ابتدا به بررسی توان اکولوژیک کشاورزی ارگانیک منطقه که تلفیقی از مدل توان اکولوژیک کشاورزی و معیارهای سلامت منطقه است با استفاده از GIS پرداخته شده است،که از پارامترهای ،کمیت و کیفیت آب ، ویژگی‌های خاک منطقه، اطلاعات پوشش گیاهی، اقلیم ، فیزیوگرافی برای مدل سازی توان اکولوژیک کشاورزی ارگانیک منطقه استفاده شده است نتایج این پژوهش نشان داد که منطقه مورد مطالعه دارای 4 طبقه از 7 طبقه مدل می‌باشد، و توان منطقه از نظر کشاورزی ارگانیک دارای توان 3، 4، 5 و 7 می‌باشد. و برای دستیابی به هدف دوم تعیین گونه‌های مناسب کشت منطقه نیز با بازدید میدانی و با استفاده از تکنیک سنجش از دور که از4 تصاویر ماهواره لندست از 1995، 2000، 2010، ،2015 استفاده شد و در نهایت گونه پسته ارگانیک (وحشی) (Pistacia vera) بعنوان یک محصول ارگانیک بدون نیاز به آبیاری در سطح منطقه معرفی شد و سپس به روش آنتروپی حداکثر بر اساس پارامترهای محیطی(فیزیوگرافی منطقه ( شیب ، جهت، ارتفاع از سطح دریا) ویژگی‌های اقلیمی( دما، بارندگی)، ویژگیهای خاک منطقه به تعیین رویشگاه بالقوه گونه موردنظر پرداخته شده است،، که بر اساس نتایج آزمون جکنایف مشخص شد بیشترین تاثیر در بین عوامل محیطی رویشگاه مربوط به سنگریزه یا (Gravel) ، در مرتبه بعد دما، ارتفاع، ، در اولویت سوم بارندگی و سدیم خاک، در اولویت چهارم نسبت جذب سدیم تبادلی و مقدار گچ خاک ، و کمترین تاثیر نیز مربوط به اسیدیته خاک خاک می‌باشد، نتیجه دیگری که بدست آمد این است که رویشگاه گونه مورد نظر با احتمال 55% به بالا به 4/3 برابر مساحتی که در حال حاضر است قابل گسترش در سطح منطقه است به طوریکه از مساحت 5552 هکتار در حال حاضر به 19394 هکتار بالقوه که با احتمال رویش بالای 55% وجود دارد قابل گسترش در سطح منطقه می‌باشد.
    Abstract
    Iran due to being in arid and semi-arid region is facing a shortage of water resourc. Water is one of the most important pillars of the countery's development that development of operation depends on it. Given that more than 70% freshwater consumption in than 92% of the water consumed in agriculture is. Therefore could Agricultural Management one of the most important and most basic strategies to deal with the water crisis is considered. The second issue is non-communicable diseases also known as chronic diseases. Factors that cause these diseases are including tobacco use, alcohol consumption, lake of sufficient physical activity, and is nutrition. The highest death rate among the five risk factors, is ralated to nutritional factors. The source of both the above issue ( water shortages and chronic diseases) ralated to the agricultural sector. And to solve the problem of water scarcity should be used as much as possible to to area and also to have healthy nutrition, agriculture must be in places without contamination. The study first examines the ecological potential of organic farming the area where a combination of agricultural ecological potential model and district health standards has been using GIS. That the parameters, the quantity and quality of water, soil characteristics, vegetation, climate, physiographic region is used to model the ecological potential of organic farming the results showed that the study area has 4 potentional is from 7 potentional model. , And the area of organic agriculture has the power of 3, 4, 5 and 7 is. to achieve the second objective research namely to identify species suitable for organic farming in the area field survey and using remote sensing techniques that from four Landsat images from 1995, 2000, 2010, 2015 was used. and finally and finally organic(wild) pistachio species (Pistacia vera) As an organic product without the need for irrigation was introduced at the regional level. and then the maximum entropy method based on environmental parameters Physiographic region (slope, aspect, elevation above sea level) and climatic characteristics (temperature, rainfall), soil properties have been investigated to determine potential habitats of the species in question jackknife test results revealed the greatest impact of habitat environmental factors on gravel, at the next stage temperature, elevation, The third priority rainfall and SAR, in the fourth priority exchangeable sodium adsorption ratio and the amount of gypsum soil, and the least effect is also related to soil acidity. Another result was that the habitat of species at probability %55 to Up to 3.4 equal an area that is now expanding in the region so that the area 5552 ha currently into 19394 ha potentially there is with probability upon of more than 55% expansion in the region