اثر سطوح مختلف سایه اندازی بر خصوصیات فیزیولوژیکی و زراعی گوجه فرنگی و کاهو
- رشته تحصیلی
- مهندسی تولیدات گیاهی - تولید محصولات باغبانی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 46797;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 443
- تاریخ دفاع
- ۲۰ تیر ۱۳۸۸
- دانشجو
- مونا نراقی
- استاد راهنما
- محمود لطفی
- چکیده
- چکیده: بسیاری از محصولات باغبانی در فصل تابستان به علت تابش شدید خورشید و بیش¬بود نور دچار تنش شده و ضمن کاهش عملکرد به برخی عوارض فیزیولوژیکی مبتلا می¬گردند. در رابطه با رفع این مشکل هیچگونه تحقیقی در ایران صورت نگرفته است و سالانه حجم فراوانی از میوه¬ها به علت آفتاب سوختگی از بین می روند. از جمله روشهایی که جهت کاهش این معضل پیشنهاد شده است سایه¬دهی گیاهان توسط توریهای سایه¬انداز است. به منظور بررسی کاربرد توریهای سایه انداز بر روی خصوصیات فیزیولوژیکی و زراعی گیاهان تاثیر چهار سطح مختلف نوری با قابلیت جلوگیری صفر% ( آفتاب کامل به عنوان شاهد)، %15، %35 و % 60 تابش خورشیدی برروی رشد و عملکرد گیاه گوجه فرنگیبه عنوان یکی از سبزی¬های مهم میوه¬ای مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش به صورت طرح اسپلیت پلات در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار و با دو رقم از گوجه فرنگی (رشد محدود و رشد نامحدود) به مرحله اجرا درآمد. هر کرت آزمایشی شامل 12 گیاه برای واریته گلخانه ای و 14 گیاه برای واریته بوته ای بود. در این آزمایش از آبیاری قطره ای و مالچ پلاستیکی سفید استفاده شد. شاخص سطح برگ، قطر و ارتفاع ساقه، وزن تر و خشک گیاه، محتوای ویتامین ث، محتوای کلروفیل برگ، غلظت پرولین، میزان مواد جامد محلول میوه، اسیدیته میوه، سرعت نسبی رشد، سرعت فتوسنتز خالص و عملکرد در طی زمان آزمایش اندازه گیری گردید. نتایج بدست آمده از تجزیه آماری با استفاده از نرم افزار SAS6.12 نشان دادند که با افزایش سطح سایه دهی مواد جامد محلول، میزان کلروفیل، سطح برگ، ارتفاع و قطر ساقه نیز افزایش پیدا کردند ولی میزان پرولین، اسیدیته میوه و ویتامین ث با افزایش سطح سایه دهی کاهش پیدا کرد. نتایج هم چنین نشان دادند که گیاهانی که تحت سایه دهی %35 قرار داشتند، افزایش ماده خشک را در برگ داشته و عملکرد بیشتری نسبت به سایر سطوح سایه دهی دارا بودند. کلمات کلیدی: تنش نوری، کنترل نور، گوجه فرنگی، سایه دهی، خصوصیات فیزیولوژیکی، خصوصیات زراعی
- Abstract
- Great amount of horticultural crops will go under stress in summer seasons because of high light intensities and high temperature that occur in this time of year. Production of tomatoes in the late summer seasons is limited for unfavorably high temperature during vegetative growth that will cause sunscald in fruits and decrease in yield. One of the most popular methods used for decreasing light intensity in the world is shading which is not used very often in Iran. The effects of four different levels of shading full sunlight (0%), 15%, 35%, 60% of solar radiation interception on growth, physiological and agricultural characteristics, was studied in Lycopersicom esculentum Mill. species. The seeds were sowed in trays containing peat: perlite mixture (60:40) for about 2 months and later transferred to a shade house and submitted to different levels of shading (15, 35, and 60%) of solar radiation and full sunlight, as control. Theexperimental design was split plot with completely randomized base with three replications and two cultivars and each experimental unit was composed of 12 plants for indeterminate cultivar (Isabella hybrid) and 14 plants for determinate cultivar. Leaf Area Index(LAI), Stem Diameter, Stem Height, Fresh and Dry Weight, VitaminC, Cholorophyll Concentration, Proline Concentration, Total Soluble Solid(TSS), Titrable Acidity(TA), Relative Growth Rate(RGR), Net Assimilation Rate( NAR) and yield were measured during the experiment. The results showed that with increase in the levels of shading, TSS, Chlorophyll concentration, leaf area, height and stem diameter increased too, but proline, TA and Vit C were decreased. The result also suggested that plants submitted to 35% shading showed higher dry weight accumulation in leaf and highest yield was observed in this level of shading.