عنوان پایان‌نامه

بررسی مقایسه ای روند تکوین اندام های چشایی و بویایی در دو ماهی قره برون Acipenser persicus و سفید Rutilus frisii kutum



    دانشجو در تاریخ ۲۹ شهریور ۱۳۹۳ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی مقایسه ای روند تکوین اندام های چشایی و بویایی در دو ماهی قره برون Acipenser persicus و سفید Rutilus frisii kutum" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6151;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 66198
    تاریخ دفاع
    ۲۹ شهریور ۱۳۹۳

    در این پایان نامه، به بررسی مقایسه¬ای تکوین و زمان-های شروع فعالیت اندام¬های چشایی و بویایی در لارو دو ماهی قره برون یا تاس ماهی ایرانی، Acipenser persicus و ماهی سفید، Rutilus kutum به عنوان نمایندگانی از ماهیان غضروفی - استخوانی و استخوانی پرداخته شده است. بدین منظور پس از نمونه‌برداری از هر دو ماهی، توسط میکروسکوپ¬های نوری (برش¬های بافتی بر روی لام) و الکترونی اندام¬های چشایی و بویایی مورد بررسی قرار گرفتند. در ماهی سفید در روز 12 بعد از تفریخ و در ماهی قره برون بین روز 12 تا 16، افزایش ناگهانی در تعداد و اندازه سلول¬های بویایی اتفاق افتاد. در هر دو ماهی اندازه و تعداد سلول‌های بویایی از روز 16 به بعد، تقریبا بدون تغییر باقی ماند. جوانه¬های چشایی ماهی سفید دیرتر از تاس ماهی ایرانی ظاهر شده اما در هر دو ماهی از روز 5 بعد از تفریخ، رشد جوانه¬های چشایی سیر صعودی پیدا کرد، با این تفاوت که در تاس ماهی ایرانی نمایان تر بود. این افزایش از روز 20 به بعد متوقف شده و سلول¬ها به بلوغ رسیدند. اندام بویایی زودتر از اندام چشایی به تکوین می¬رسد. در هر دو ماهی تعداد و تراکم جوانه¬های چشایی در لب بالا بیشتر بود. در ماهی قره برون، اندازه و تعداد جوانه¬های بیشتری مشاهده شد که احتمالا به دلیل قدرت بینایی ضعیف تر این ماهی نسبت به ماهی سفید است. این نتایج در تغذیه آبزیان مورد مطالعه بسیار با اهمیت هستند زیرا که می-توان نوع، مقدار و نسبت مواد مغذی و مواد جاذب چشایی و بویایی موجود در جیره را متناسب با ظهور دستگاه¬های حسی- شیمیایی تنظیم نمود و این موجب کاهش در هزینه کلی جیره غذایی آبزیان می¬گردد.
    Abstract
    This study was aimed to compare the early development of taste and olfactory organs, in Persian sturgeon, Acipenser persicus and Caspian Kutum, Rutilus kutum, as representatives of Chondrosteis and Osteichthyes. Sampling was carried out from artificial propagation of both fishes. Then, the histological sections and SEM images were prepared from taste and olfactory organs during early ontogenic stages up to 23 DPH. In Caspian kutum, at the 12 DPH and in Persian sturgeon between 12 and 16 DPH, the numbers and sizes of the olfactory organ cells were increased. In both fishes, the cells of olfactory organ remained almost unchanged up to 16 DPH. In both species, an increase in the growth rate and number of taste buds was observed from 5 DPH and decreased at 20 DHP indicating it complete function. These results are important in fish nutrition and improving using ingredients, attractants and appetizers.