عنوان پایان‌نامه

تاثیر شوری، دما و رژیم غذایی بر سمیت سایپرمترین در ماهی Aphanius sophiae



    دانشجو در تاریخ ۲۵ شهریور ۱۳۹۳ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "تاثیر شوری، دما و رژیم غذایی بر سمیت سایپرمترین در ماهی Aphanius sophiae" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6004;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 64419
    تاریخ دفاع
    ۲۵ شهریور ۱۳۹۳

    در مطالعه‌ی حاضر، سمیت سایپرمترین در ارتباط با برخی از فاکتورهای محیطی نظیر شوری، دما و رژیم غذایی در ماهی گورخری صوفیا (Aphanius sophiae) مورد بررسی قرار گرفت.‌ ماهیان در غلظت 02/0 میکروگرم بر لیتر سایپرمترین و در متغیرهای محیطی درجه حرارت (1±16 و 1±25 درجه سانتی‌گراد)، شوری (صفر و 14 گرم بر لیتر) و رژیم غذایی (دو مرتبه در روز و هر سه روز یک‌بار) برای مدت چهارده روز در شرایط آزمایشگاهی نگه‌داری شدند. به منظور بررسی‌های مربوط به رشد، وزن ماهیان پس از بیهوشی در عصاره‌ی پودر گل میخک، توسط ترازوی حساس اندازه‌گیری و سپس از ماهیان عکس‌بردای شد و طول کل آن‌ها توسط نرم‌افزار ImageJ ثبت گردید. جهت مطالعات هیستوپاتولوژیکی و ژنتیکی، اندام‌های آبشش و کبد استخراج شد. بافت‌ها به طور واضح با تغییر شوری، دما و رژیم غذایی تغییر کردند. بیشترین تغییرات در آبشش شامل: هایپرپلازی سلول‌های اپیتلیوم راسی لاملای ثانویه، هایپرپلازی سلول‌های موکوسی درلاملای اولیه، اپیتلیال لیفتینگ، خمیدگی لاملای ثانویه، پوسته پوسته شدن اپیتلیال لاملای ثانویه، هایپرتروفی سلول‌های پیلار، فیوژن، کوتاه شدگی لاملای ثانویه و آنوریسم و در کبد شامل روی‌هم افتادگی هپاتوسیت‌ها، شکل نامنظم نوکلئوس‌ها، تورم ابری، آتروفی، دژرسانس چربی، پیکنوزیز، کاریولیز، تجمع سلول‌های کوپفر، نکروز هپاتوسیت‌ها و رکود صفرا بود. DNA هر دو بافت استخراج و شکستگی آن بعد از الکتروفورز در ژل آگارز با استفاده از روش کنترل فازی بررسی شد. به منظور بررسی ویژگی‌های مورفومتریک به روش سنتی 19 فاکتور ریختی ماهیان توسط نرم افزار ImageJ اندازه‌گیری شد. جهت بررسی تغییرات الگوی شکل بدن در روش ریخت‌سنجی هندسی پس از پایان آزمایش از سطح جانبی چپ نمونه‌ها عکس‌برداری گردید. تعداد 17 نقطه لندمارک بر روی تصاویر دو بعدی حاصل، تعیین و سپس با نرم افزار tpsDig2 روی آن‌ها قرار داده شد. پس از روی‌هم ‌گذاری نقاط و حذف تاثیرات سایز و جهت با آنالیز پروکراست، داده‌ها توسط آزمون آماری CVA مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد، در زمان حضور آفت‌کش سایپرمترین در آب کاهش شوری، افزایش دما و دفعات غذادهی برای ماهی گورخری صوفیا (A. sophiae) مضر می‌باشد، از این‌رو، این ماهی به علت یکسان عمل نکردن در شرایط محیطی مختلف، کاندید مناسبی برای شاخص بودن نیست و در صورت استفاده از این گونه برای ارزیابی سایپرمترین در اکوسیستم‌های آبی، این شرایط محیطی نیز باید مد نظر قرار گیرد.
    Abstract
    In the present study, the toxicity of cypermethrin associated with some environmental factors such as salinity, temperature and diet was studied in the zebra fish (Aphanius sophiae). Specimens were exposed to a concentration of 0.02 ?g L-1cypermethrin, two temperature treatments (16±1 and 25 ± 1° C), salinity (zero and 14ppt) and feeding frequencies (two times a day and 1 time every 3 days) for fourteen days in laboratory condition. To evaluate growth, after anesthesia, the specimens were weighted using a sensitive balance, the fish were then photographed and the total length of them was recorded using the software ImageJ. In order to histopathological and genetical studiesgill and liver tissues were extracted. The gill and liver tissues were changed significantly with the changes in salinity, temperature and diet frequency. The major changes in gill were hyperplasia of gill secondary lamella apical epithelial cells, mucous cell hyperplasia in primary lamella, epithelial lifting, bending secondary lamella, lamella epithelial scaling secondary, pilar cell hypertrophy, fusion, shortening the secondary lamella and Aneurism and the major changes in liver were overlapped hepatocytes, nucleous irregularity, cloudy swelling, atrophy, fat degeneration, pyknosis, karyolysis, accumulation of kupffer cell, necrosis and bile stagnation. The DNA extracted was electrophoresedon anone percent agarose gel and the percentage of breakage was calculated using fuzzy logic contol method. To evaluate morphometric characteristics in traditional method, 19 morphometric factors of fishes were measured using ImageJsoftware. To illustration differences in body shape patterns of these fishes in geometric morphometric method, after finishing experiment the left sides of the specimens were photographed and 17 landmark were defined and digitized on 2D images using the tpsDig2 software. To remove effects of size and orientation, the coordinates of the landmarks were transformed using GPA (Generalized Procrustes Analysis). Data were analyzed using CVA. The results showed that sensitivity to cypermethrinincreased with decrease of salinity, increase of temperature and feeding frequency and in candidating as A. sophiae as an indicator for cypermethrin assessment in aquatic ecosystems, temperature and salinity should be considered.