عنوان پایان‌نامه

تکوین خاطره جمعی در شهر مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات، مطالعه موردی: خیابان ولیعصر تهران ، محدوده مقابل پارک ملت



    دانشجو در تاریخ ۰۷ تیر ۱۳۹۳ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "تکوین خاطره جمعی در شهر مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات، مطالعه موردی: خیابان ولیعصر تهران ، محدوده مقابل پارک ملت" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    طراحی شهری
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه پردیس هنرهای زیبا شماره ثبت: 11003;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 72940
    تاریخ دفاع
    ۰۷ تیر ۱۳۹۳
    استاد راهنما
    فرشاد نوریان

    در پژوهش حاضر، با نگاه به انقلاب فناوری اطلاعات و بررسی تأثیرات آن بر فضاهای شهری به دنبال یافتن معیارها و شاخص‌هایی برای تکوین خاطرات جمعی شهروندان در فضای شهری هستیم. نمونه‌ی موردی مطالعه در این پژوهش خیابان ولیعصر، مقابل پارک ملکت، به علت نقش هویت بخشی و خاطره‌انگیزی آن در ساختار شهر تهران انتخاب شده‌است. نتایج مبانی نظری نشان می‌دهد که این معیارها و شاخص‌ها در دو دسته‌ی کلی مجازی و واقعی قرار می‌گیرند. شاخص‌های مجازی، مربوط به بخش فناورانه ‌ی شهر، وب‌سایت‌ها و افراد متخصص فناوری در شهر می‌شوند، که که گاه می‌تونند دارای نمود کالبدی در شهر نیز باشند. معیارهای واقعی نیز کیفیاتی از فضای شهری را در بر می‌گیرند که به حضور و تکوین خاطرات در شهر می‌انجامد. روش تحقیق در این پژوهش، با توجه به بعد اجتماعی گسترده، عمدتا بر پایه‌ی تحلیل بوده‌است تا بتوان با بررسی پدیده‌های اجتماعی که گاه مستقیما قابل مشاهده‌ نیستند، به شناختی چندلایه و متکثر از نقش فناوری در زندگی جمعی شهروندان پرداخت.در این راه ابزارهایی مانند پرسشنامه به کمک آمده‌اند، که در سه مرحله، و با سه روش مختلف انجام شده‌اند. در مرحله‌ی شناخت، با کمک آمار توصیفی، نق پارک ملت و محدوده‌ی اطراف آن در تصویر ذهنی شهروندان به دست آمده‌است. در مرحله‌ی تدوین اهداف و انتخاب گزینه‌ی بهینه نیز با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی نظرات متخصصان بررسی شده و گزینه‌ی برتر طراحی به دست آمد، و در نهایت برای انتخاب گزینه‌ی بهینه این نظرات با نظرات مردمی که به روش رگرسیون خطی تحلیل شده بود ترکیب شده و گزینه‌ی بهینه‌ی طراحی بر اساس معیارهای پایه‌ای طرح که عبارتند از دسترسی و حمل و نقل، زیرساخت‌ها، ادراکی و معنایی، کالبدی و دید و منظر، اقتصادی و کاربری و فعالیت به دست آمد. بر اساس یافته‌های این پژوهش، در عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات کالبد رد فضای شهری به چالش کشیده شده‌است و عناصر فناورانه ‌ی غیرکالبدی نیز در ضور شهروندان در فضای شهری نقشی حائز اهمیت بازی می‌کنند. به این ترتیب برای تکوین خاطرات جمعی در شهر مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات، دست‌یابی به فضاهای هیبریدی که ترکیبی از کالبد شهری با ابزارهای فناورانه هستند، به عنوان راه حل پیشنهاد می شود.
    Abstract
    In this study, we are looking for some criteria for creating collective mmeories in urban spaces by having a look at ICT revolution and its effects on urban places. The case study, Tehran Valiasr Street, is selected because of its importance in memory and identity of Tehran City. Resaults of theoretical study demonstrate that these criteria are divided into two category of real and virtual. Virtual indices are related t the technological sectores of the city, websites and the experts that sometimes can be seen physically in the urban spaces. The real criteria include some quality of the city which resaults in creating collective memory. The research methodology, according to its immence scial aspect was based on analytical methods in order to survey some phenomena which are not directly visible, and reach a profound cognition of ICT role in people’s collective life. In this way some research tools such as questionnares were extracted from theoretical framework, which are access and transport, infrastructure, meaning and perception, vision and perspective, economic and activity. According to this study, in ICT era urban form is questioned and non-physical technological elements can atrract people to urban places. Therefore, in order to creat collective memory in ICT-Oriented cities we suggest hybrid places which combine urban forms with technologial gadgets.