بهبود جوانه زنی و القای مقاومت به شوری توسط دو روش زیستی و غیر زیستی در بذر کلزا
- رشته تحصیلی
- علوم و تکنولوژی بذر
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 68572;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6377
- تاریخ دفاع
- ۳۱ شهریور ۱۳۹۳
- دانشجو
- یاسین محمدی
- استاد راهنما
- فرزاد شریف زاده
- چکیده
- بهمنظور ارزیابی روشهای زیستی و غیر زیستی در بهبود جوانهزنی کلزا و افزایش تحمل در این تحت تنش شوری، پژوهش حاضر آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه تهران صورت گرفت. کلزا ازجمله گیاهان مهم در صنعت روغنکشی میباشد که مقاوم به تنش شوری است. افزایش میزان تحمل و مقاوم کردن گیاهان به تنش شوری یکی از راهکارهای مقابله با این تنش میباشد. بدین منظور در این پژوهش روشهای زیستی و غیر زیستی در جهت افزایش مقاومت بذر کلزا به تنش شوری در مرحله جوانهزنی مورد ارزیابی قرار گرفت. در این پژوهش از باکتری بهعنوان روش زیستی و تیمار بذر با کلرید کلسیم بهعنوان روش غیر زیستی در نظر گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان داد که بذر رقم هایولا401 در مقایسه با رقم زرفام مقاومت بیشتری به تنش شوری دارد. حد آستانه تنش شوری برای جوانهزنی بذر کلزا در دمای 20 درجه سانتیگراد، سطح شوری 12- بار بود. پرایمینگ با کلریدکلسیم باعث بهبود مؤلفههای جوانهزنی، افزایش سرعت جوانهزنی و کاهش زمان جوانهزنی تا ایجاد گیاهچه نرمال تحت تنش شوری میشود. همچنین استفاده مستقیم کلرید کلسیم در بستر کشت در مقایسه با پرایمینگ با کلرید کلسیم تأثیر بیشتری بر کاهش اثرات منفی تنش شوری بر مؤلفههای جوانهزنی و شاخصهای گیاهچه ای میشود. در روش زیستی، سویه باکتریAzotobacter chroocccum در مقایسه با سویههای دیگر تأثیر بیشتری بر کاهش اثر منفی تنش شوری بر جوانهزنی و رشد گیاهچه را داشت. با توجه به نتایج همهی آزمایشهای صورت گرفته، باکتری بهعنوان روش زیستی باعث بهبود شاخصهای گیاهچه ای مانند طول ریشهچه، ساقهچه و گیاهچه، وزن خشک گیاهچه درصد گیاهچه نرمال تحت تنش شوری گردید. تیمار بذر با روشهای غیر زیستی مانند پرایمینگ، استفاده مستقیم کلرید کلسیم در بستر کشت و قرار دادن کلرید کلسیم بر سطح بذر با استفاده از مواد پوششی، باعث بهبود مؤلفههای جوانهزنی گردید. بهطورکلی با توجه به نتایج این پژوهش میتوان نتیجه گرفت که تأثیر روشهای زیستی و غیر زیستی توأم باهم در مقایسه با هر دو روش بهصورت مجزا بر کاهش اثر منفی تنش شوری بر جوانهزنی کلزا بیشتر است.