تاثیر کاربرد کود زیستی (باکتری آزورایزوبیوم) در مراحل مختلف رشد و نمو بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم پاییزه
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی-زراعت
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6062;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 65400
- تاریخ دفاع
- ۲۶ شهریور ۱۳۹۳
- دانشجو
- فرهاد بیات
- استاد راهنما
- حسین مقدم
- چکیده
- در سالهای اخیر مصرف بیرویه کودهای شیمیایی علاوه بر هزینه زیاد آن، اثراتزیستمحیطی نامطلوبیدرپی داشته است. در حالیکهکودهای زیستی،بهعنوان نهادههای طبیعی وتأمینکننده عناصر غذایی در کشاورزی پایدار محسوب میشوند. این پژوهشبهمنظور بررسی اثر کود زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم گندم پاییزه و تعیین بهترین مرحل?کاربرد کود زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم، در مزرعه آموزشی_تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج در سال زراعی 92-1391 انجام شد. آزمایش بهصورت کرتهای یکبارخردشده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. عامل اصلی دو رقم گندم پاییزه شامل رقم بهار و پیشتاز، عامل فرعی محلولپاشی کود زیستی در سه مرحله رشدی گندم به همراه تلقیح بذر با باکتری در زمان کاشت برای هر مرحله (پنجهزنی+ بذر، ساقهروی+بذر و سنبلهدهی+بذر)، به همراهشاهد (عدم دریافت کود زیستی)،بودبهطوری که هر تیمار به جز شاهد، دو بار باکتری تثبیتکننده نیتروژن (Azorhizobiumcaulinodans) دریافت کرد. زمانبندی محلولپاشی بر اساس مراحل رشدی زادوکس گندمصورت گرفت. نتایج آزمایش نشان دادند که رقم پیشتاز در رابطه با اکثر صفات اندازهگیری شده بهویژه عملکرد دانه و عملکرد پروتئین دانه در واحد سطح نسبت به رقم بهار برتری داشت. بیشترین تأثیر کاربرد کود زیستی در مورد صفت تعداد پنجه در بوته و تعداد سنبله در واحد سطح بود. بهطور کلی نتایج آزمایش نشان داد که احتمالاً، کاربرد تؤام کود زیستی به صورت محلولپاشی و تلقیح با بذر میتواند موجب بهبود اجزای عملکرد گندم شود.
- Abstract
- Recently, uncontrolled consumption of chemical fertilizershadsome undesirable environmental impacts,in addition to theircost.Whilebiofertilizers are consider as a natural supplier and nutrient inputs in sustainableagriculture. This research had performed in order to investigate the effect of biofertilizeron yieldand yield components of two autumnwheat cultivars and determine the best stage of biofertilizer consumptionon wheat, in educational-research farmof agriculture and natural resources University of Tehran in2013-14years. The experiment caried outin split plot form in a randomized complete block design with four replications. The main factor was two winter wheat cultivars, including cultivars of Bahar and Pishtaz,the subfactor wassprying of biofertilizer on growth stages of wheat inoculated with bacteria in the time of planting (seed treatment plustillering,seed treatmentplusStem elongation and seed treatmentplusbooting) and control (non-receipt of biofertilizer), respectively. So all treatmentsreceived the nitrogen fixing bacteria (Azorhizobium caulinodans)twice,except the control. The spray timing was basedon Zadokswheat growth stages. results showed that Pishtaz cvin most traits, especially seed yield and protein yield per unit area hadbetter performancethan Bahar cv. The highest effect of biological fertilizerwason number of tillers per plant andspike per unit area of wheat. In general, results showed that foliar application and seed inoculation can improve thewheat yield components.