عنوان پایان‌نامه

تعیین ارزش غذایی ویناس در تغذیه نشخوارکنندگان



    دانشجو در تاریخ ۲۱ بهمن ۱۳۸۷ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "تعیین ارزش غذایی ویناس در تغذیه نشخوارکنندگان" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 41093;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 204
    تاریخ دفاع
    ۲۱ بهمن ۱۳۸۷

    چکیده به منظور تعیین ارزش غذایی و ترکیب شیمیایی ویناس و تاثیر آن بر، ماده خشک مصرفی، قابلیت هضم خوراک و برخی فراسنجه های شکمبه ای، 2 آزمایش صورت گرفت، در آزمایش اول اندازه گیری قابلیت هضم و خوراک مصرفی بر روی 4 راس گوسفند نر بالغ نؤاد زندی در قالب طرح کاملا تصادفی که شامل 2 تیمار و 4 تکرار بود، انجام گرفت. آزمایش دوم برای اندازه گیری فراسنجه های شکمبه ای با استفاده از 4 راس گوسفند نرفیستوله در قالب طرح چرخشی انجام شد که شامل 2 تیمار، 2 دوره و 2 توالی بود. جیره غذایی کاملا مخلوط شامل مقادیر صفر و 10 درصد ویناس بر اساس ماده خشک بود. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه آماری داده ها در آزمایش اول، میانگین قابلیت هضم کاه و کاه به همراه ویناس به ترتیب 75/38 و 45 درصد بود و این نشان می دهد که قابلیت هضم کاه زمانی که کاه همراه به ویناس مصرف شد بیشتر از زمانی بود که کاه بصورت انفرادی در اختیاری دام ها قرار گرفت و این افزایش در قابلیت هضم در سطح 05/0>p معنی دار بود. میانگین ماده خشک مصرفی کاه و کاه به همراه ویناس به ترتیب 15/606 و 57/848 گرم بود که نمایانگر آن است که احتمالا ویناس سبب خوشخوراکی کاه که علوفه ای خشبی است شد و به این جهت سبب افزایش معنی داری در مصرف اختیاری کاه در سطح 05/0>p شد.درنتایج حاصل از آزمایش دوم میانگین pH مایع شکمبه دام های تغذیه شده با سطح صفر و 10 درصد ماده خشک ویناس به ترتیب 52/6 و 26/6 بود که از لحاظ آماری تفاوت بین آنها معنی دار بود (05/0>p). همچنین اثر ویناس بر روی نیتروژن آمونیاکی شکمبه از لحاظ آماری در سطح 05/0>p معنی دار بود که با مصرف ویناس میانگین نیتروژن آمونیاکی شکمبه افزایش نشان داد. مصرف ویناس در جیره بر جمعیت تک یاخته ای شکمبه اثر معنی داری 05/0>p نشان نداد. واژه های کلیدی: ویناس، گوسفند، قابلیت هضم، خوراک مصرفی، فراسنجه های مایع شکمبه.
    Abstract
    Nutritional evaluation of vinasse as ruminant feed Abstract: The Analysis of sugar beeet vinasse, originating as the condensed molasses residue from yeast production, and the effect of vinasse on rumen fermentation and protozoa population, digestibility of nutrients investigated in two experiments. Chemical compositions of vinasse were determined in animal nutrition laboratory. In the first experiment, four Zandy sheep (41±1.5 Kg Bw) were kept in individual metabolic cages with free access to water under a complete randomized design and fed a ration containing of wheat straw and vinasse. In the second experiment, four fistulated Zandy sheep (42±1.5 Kg Bw) were kept in individual metabolic cages with free access to water under a change over design and fed a Total Mixed Ration (TMR) containing of barely (10%), cottonseed (12%), wheat straw (52%) and alfalfa hay (26%). A t 2 h post-feeding the ruminal pH value was decreased (p<0.005) in treatment groups. The ruminal NH3-N of sheep was increased (p<0.05) in treatment groups and protozoa population of rumen fluids were increased in treatment groups although the differences were not significant. Compared to the control groups, voluntary feed intake and diet digestability was higher in treatment groups. It can be concluded that the use of vinasse at the level of 100 g/kg DM of the TMR diet per sheep per day could improve the ruminal fermentation and voluntary feed intake and diet digestability and resulted in a relatively better performances. Key words: Zandy sheep, condensed molasse, diet digestibility, voluntary feed intake, rumen fermentation