عنوان پایان‌نامه

« بررسی اثر مهار کننده های پروتینی بذر های غلات و حبوبات بر فعالیت آنزیم های آمیلاز و پروتئیناز گوارشی شب پره مینوز گوجه فرنگی »




    رشته تحصیلی
    حشره شناسی کشاورزی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6050;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 64710
    تاریخ دفاع
    ۲۲ شهریور ۱۳۹۳
    استاد راهنما
    علیرضا بندانی

    شب¬پره مینوز گوجه¬فرنگی Tuta absoluta Meyrick (lep.: Gelechiidae) یکی از آفات مهم و اقتصادی گوجه فرنگی است که اخیرا گسترش زیادی در مناطق مختلف داشته است. لاروهای آفت با تغذیه از برگ، ساقه و میوه باعث خسارت قابل توجه به محصول می-شود که در صورت عدم مبارزه با آن خسارت به 100% هم می رسد. روش اصلی کنترل این آفت استفاده از آفت¬کش¬های شیمیایی است که به دلیل تاثیر روی محیط و انسان و همچنین مقاومت آفت به آنها راه¬های جایگزین کنترل این آفت باید جستجو شود. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره¬های پروتئینی استخراج شده از بذور غلات، حبوبات و چند علف هرز روی آلفاآمیلاز و پروتئاز کل شب پره مینوز گوجه فرنگی است. همچنین در این مطالعه اسیدیته بهینه فعالیت آنزیم و تاثیر اسیدیته بر فعالیت مهارکنندگی عصاره پروتئینی بذور مشخص شد. نتایج نشان داد که اسیدیته بهینه فعالیت آمیلاز و پروتئاز کل لارو این آفت مانند سایر پروانه¬ها قلیایی بود که بیشترین فعالیت آن¬ها به ترتیب در اسیدیته¬های 8 و 10 مشاهده شد. تاثیر عصاره-های پروتئینی بر آلفاآمیلاز و پروتئاز کل به دو روش طیف سنجی و سنجش در ژل زایموگرام بررسی شد. نتایج نشان داد که پروتئین های استخراج شده از ارقام کویر، سرودشت، البرز، الوند و افلاک گندم، تریتیکاله، تاج خروس، داتوره، یولاف، جو و ماش به ترتیب 72، 61، 65، 68، 81، 66، 51، 30، 28، 27 و 18 درصد فعالیت آمیلاز و عصاره های داتوره، لوبیا، یولاف، باقلا، تاج خروس، ماش و ارقام سیوند، افلاک، البرز گندم و نخود، کلزا و ترتیکاله به ترتیب 26، 25، 24، 40، 37، 33، 43، 50، 51، 57، 53 و 44 درصد از فعالیت پروتئاز کل را مهار کردند. این داده ها نشان دارد که عصاره پروتیئنی ارقام و گونه های مختلف گیاهی دارای اثرات متفاوت روی آنزیم های گوارشی مینوز گوجه فرنگی میباشند.
    Abstract
    The tomato leaf miner, Tuta absoluta Meyrick (Lep.:Gelechiidae) is an economically important pest of tomato that is currently undergoing a rapid expansion in different regions. Larvae cause damage by feeding on the leaves, stem and fruit leading to significant yield losses of up to 100% of the pest is not controlled. The main method of this pest control is using chemical pesticides which because of the impact on the environment and human health and pest resistance an alternative methods should be searched. Thus, the aim of this study was to examine the effect of seed proteinaceous extract of cereal, legum and some weeds on Tuta absoluta ?-amylase and total protease. Also, in this study optimum pH for ?-amylase and total protease activity and effect of pH on inhibitory activity of these enzymes by seed proteinaceous extracts were determined. Results showed that optimum pH of ?-amylase and total protease of this pest, like other lepidopteran larva, was alkaline and the maximum activity was observed at pH 8 and 10 respectively. The effects of seed proteinaceous extracts on amylase and protease activity were investigated by both in gel and spectrophotometry methods. Results showed that seed proteinaceous extract of Kavir, Sarvdasht, Alborz, Alvand and Aflak from wheat, Triticale, Amaranth, Datura, Bean, Wild Oat and Mung bean inhibited ?-amylase of Tuta absoluta 72, 61, 65, 68, 81, 66, 51, 30, 28, 27 and 18 percent, respectively. Also, extracts from Datura, Bean, Wild Oat, Broad bean, Amaranth, Mung bean, Pea, Canola, Triticale and Sivand, Aflak and Alborz wheat cultivar inhibited total protease Tuta absoluta 26, 25, 24, 40, 37, 33, 57, 53, 44, 43, 50 and 51 percent, respectively. These data showed that seed proteinaceous extract from different cultivars and species had different activity toward digestive enzymes of the tomato leaf miner.