« بررسی فعالیت آنزیم های آمیلاز و پروتئاز شب پره مینوز گوجه فرنگی (Tuta absoluta (Lep:Gelechiidae در پاسخ به میزبان های مختلف »
- رشته تحصیلی
- حشره شناسی کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6219;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 66737
- تاریخ دفاع
- ۲۵ شهریور ۱۳۹۳
- دانشجو
- ساناز رشیدزاده
- استاد راهنما
- علیرضا بندانی
- چکیده
- مینوز برگ گوجه¬فرنگی (Tomato leaf miner) با نام علمیTuta absoluta (Meyrich, 1917) از خانواده Gelechiidae و راسته Lepidoptera یکی از مهم¬ترین آفات گوجه¬فرنگی در دنیا است که به عنوان یک تهدید جدی برای تولید گوجه¬فرنگی محسوب می¬شود. مهم¬ترین روش کاهش خسارت این آفت کنترل شیمیایی است، اما نگرانی¬های زیست¬محیطی موجب شده است که راه¬های جایگزین برای کنترل آفت در نظر گرفته شودکه مطالعات فیزیولوژیکی یکی از این راهکار¬ها است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی فعالیت آمیلولیتیک و پروتئولیتیک لوله گوارشی مینوز گوجه¬فرنگی در مرحله نابالغی یعنی لارو¬های سن چهارم بر روی گیاه گوجه¬فرنگی (رقم¬های Super Chiefو (CAL-J N3 تحت شرایط آزمایشگاهی (1±25 درجه سلسیوس با دوره نوری 16: 8 (روشنایی: تاریکی) و در شرایط رطوبت نسبی 5±70 درصد) بود. فعالیت آمیلولیتیک و پروتئولیتیک لاروها در رقم Super Chief در مقایسه با رقم CAL-J N3، بیشتر بود. همچنین آزمایشات برای تعیین اثر عصاره متانولی شش گونه گیاهی شامل (گوجه¬فرنگی، سیب-زمینی، فلفل، بادمجان، داتوره و تاج ریزی) بر روی فعالیت آلفا-آمیلاز و پروتئاز مینوز گوجه انجام شد. عصاره گیاهان دارای اثرات مهارکنندگی بر روی آلفا-آمیلاز حشره بودند که میزان مهارکنندگی آن¬ها از 15 تا 6/48 درصد متفاوت بود. عصاره فلفل و بادمجان دارای بیشترین مقدار مهارکنندگی روی آلفا-آمیلاز بودند، درحالیکه عصاره گوجه¬فرنگی کم¬ترین مقدار مهارکنندگی را نشان داد. عصاره¬های متانولی (گوجه¬فرنگی، سیب زمینی، بادمجان، داتوره و تاج ریزی) بر روی فعالیت پروتئاز تاثیری نداشتند، در حالیکه عصاره فلفل بر روی فعالیت پروتئاز موثر بود و میزان مهار آن 30 درصد بود.
- Abstract
- Tomato leafminer with a scientific name of Tuta absoluta (Meyrick, 1917) of the order Lepidoptera Gelechiidae family is one of the most important pests of tomato wines in the world that can be considered as a serious threat to tomato production. Chemical control is the most important method in order to decrease the damage caused by these pests. However, consumers and researchers are concerned about pesticides residues. Thus, taking into consideration of these concerns, it is important to seek new control measures. So the aim of this study was to investigate the digestive proteolytic and amylolytic activities of fourth instar larvae Tuta absoluta on Tomato (cultivars Super chief, CAL-J N3) under laboratory conditions at 25±1?, 70±5% RH and photoperiod 16:8 (L:D). Amylolytic and proteolytic activities of larvaes were higher in the Super chief cultivar compared to CAL-J N3. Also the experiment was conducted to determine the effect of six plant species methtanolic extracts including (Tomato, Potato, Pepper, Egg plant, Datura stramonium and solanum nigrum) on alpha-amylase act-ivity and general protease activity of T. absoluta. Plant extracts caused inhibitory activity on insect a-amylase varying from nearly 15% to 48/6% inhibition. Pepper and Egg plant extracts had the highest amylase inhibitory activity among the tested extracts, while methanolic extract of Tomato showed the lowest inhibitory activity. The experiments showed that methtanolic extracts from (Tomato, Potato, Egg plant, Datura stramonium and solanum nigrum) was not effective on protease activity while the methtanolic extracts from Pepper was effective on protease activity and its inhibitory activity on protease was 30%.