اثرات اقتصادی کاربرد فن آوری نوین آبیاری در استان کرمان (مطالعه موردی محصولات پسته و گندم)
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی- اقتصاد کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6247;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 67100
- تاریخ دفاع
- ۱۹ آذر ۱۳۹۳
- دانشجو
- حسین ابوترابی اناری
- استاد راهنما
- سعید یزدانی
- چکیده
- امروزه با بهره¬برداری بی¬رویه از منابع آب¬های سطحی و زیرزمینی، مسئله کمبود آب جنبه بحرانی پیدا کرده است. در اغلب مناطق، آب یکی از عمده¬ترین عوامل محدودکننده افزایش تولید بوده و روش¬های نامناسب آبیاری خصوصاً شیوه¬های سنتی همه ساله حجم کلانی از آب موجود را هدر می¬دهند. استان کرمان یکی از مناطقی است که از نظر موجودی منابع آبی در سطح بسیار نامطلوبی قرار گرفته است و باید برای نجات باقی¬مانده-ی منابع آبی این استان چاره¬ای اندیشید. استفاده از روش¬های آبیاری مدرن به جای آبیاری سنتی، می¬تواند یکی از مؤثرترین راه¬های کاهش مصرف و استفاده¬ی بهینه از منابع آبی، در تولید محصولات زراعی و باغی باشد. لذا، در پژوهش حاضر به بررسی اثرات به کارگیری روش¬های نوین آبیاری بر میزان تولید دو محصول منتخب گندم و پسته در استان مذکور، در دو نمونه¬ی تصادفی شامل 120 کشاورز و 142 باغ¬دار، در سال زراعی 91-92، پرداخته¬ایم. اهداف مد نظر ما در این پژوهش، مشاهده¬ی تأثیر ورود فن¬آوری بر میزان تولید و مصرف نهاده¬ها و مشاهده¬ی میزان تأثیر فن¬آوری در تغییرات سطح محصول بوده است. بنابراین، برای نیل به اهداف پژوهش از روش تخمین توابع تولید محصولات مذکور با و بدون استفاده از روش¬های نوین آبیاری، به منظور مشاهده¬ی تأثیر فن¬آوری بر میزان تولید و مصرف نهاده¬ها استفاده کردیم. سپس از روش تخمین توابع عملکرد و محاسبه¬ی اختلاف بهره¬وری زمین و تجزیه¬ی این تفاوت با روش تجزیه¬ی بی¬سالیا، بین گروه¬های استفاده کننده از روش-های مدرن و سنتی، برای هر دو محصول، به مقدار سهم فن¬آوری و سهم سطوح مصرف نهاده، به عنوان منابع سهیم در شکل¬گیری اختلاف بهره¬وری، دست پیدا کردیم. نتایج حاکی از تأثیر مثبت استفاده از روش¬های نوین آبیاری بر تولید محصولات و افزایش بهره¬وری نهاده¬ها، و میزان سهم مصرف نهاده در اختلاف بهره¬وری بین گروه¬های مورد مطالعه، بسیار کمتر از سهم فن¬آوری، بود. همچنین با اتخاذ روش¬های نوین آبیاری، میزان مصرف آب، در پی افزایش بهره¬وری نهایی آن، کاهش می¬یابد و در صورتی که کشاورزان و باغ¬داران از روش¬های آبیاری تحت فشار استفاده نمایند، بر کارایی این نهاده افزوده می¬گردد.
- Abstract
- In this research, two random sample from farmers of Kerman in the year 2013, was selected to analysis the impacts of using new irrigations methods on product of wheat and pistachio, and productivity of inputs especially water. The first sample is include 120 wheat farms and the other sample include 142 pistachio garden, each sample are divided to two groups: farmers that using traditional irrigation methods and farmers using new irrigation systems. For this aim, we estimate one single product function for each group in both two products to see the differences of products level, the elasticity and the productivity of inputs. Next, we estimate a total production function with a dummy variable to technology of irrigation. Then, we estimate two single and one total performance functions to calculate the differences in productivity between two groups of farmers with different irrigations methods for both wheat and pistachio. At last, we analysis this differences in productivity and estimate the share of technology and the share of the inputs uses in those differences with Bisaliah’s model. According to this, we found that irrigation technologies has positive effects on products level, and improve the productivity of inputs. Also, we found that the share of technology in the differences in productivity is more than the share of the inputs uses. In other side, we found if farmers use the new irrigations technology, using water will be decrease.