عنوان پایاننامه
یادآوری جمعی و بازسازی اجتماعی امر گذشته با تاکید بر خاطره جمعی مردم از شاهان
- رشته تحصیلی
- علوم اجتماعی- پژوهشگری علوم اجتماعی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 73978;کتابخانه دانشکده علوم اجتماعی شماره ثبت: رس 4786;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 73978;کتابخانه دانشکده علوم اجتماعی شماره ثبت: رس 4786
- تاریخ دفاع
- ۲۶ خرداد ۱۳۹۳
- دانشجو
- سپیده برزو
- چکیده
- چکیده : رساله حاضر حاصل دلمشغولی جامعه شناسی و تاریخ و درهم تنیدگی آنها از یک طرف و شناخت ساز و کار بازخوانی و بازآفرینی گذشته از طرف دیگر بوده است. این پژوهش به فرایند بازگویی و بازآفرینی جامعه از گذشته تاریخی خود با تاکید بر شاهان می پردازد. بازگویی خاطرات دوران شاه در میان مردم، اسطوره سازی از برخی شاهان باستان مانند کوروش و یا قهرمان سازی از شاهانی چون رضاشاه در روایات مردم از گذشته در گفتگوهای دوستانه، محافل عمومی و فضاهای مجازی از عواملی هستند که زمینه های پرداختن به این مسئله را فراهم کردند. مسئله اصلی پژوهش پرداختن به این بحث است که چگونه و تحت چه شرایطی و در نهایت به چه علت شاهان در جامعه امروز با این وسعت بیادآورده می شوند. ما سعی کردیم ساحتهای اجتماعی یادآوری شاهان را با تکیه بر نظریه حافظه جمعی هالبواکس بررسی کنیم.در این پژوهش با استفاده از مصاحبه کیفی و تحلیل فضای مجازی همچون وبلاگ و فیس بوک، به بررسی خاطره مردم از شاهان پرداخته شد. به طور مشخص دو طیف از افراد جامعه مورد مصاحبه قرار گرفتند یک کسانی که شاه و دوره شاه را تجربه کرده اند و دوم کسانی یا نسلی که مستقیماً تجربه نکرده است تا تصویری که این دو نسل از شاه ارائه می دهند بررسی شده و تغییراتی که حافظه جامعه از شاه به مثابه ابژه ای تاریخی متحمل شده را مطالعه می کنیم. علاوه بر مصاحبه،64 وبلاگ و 10 صفحه فیس بوک در رابطه با شاهان (موافق و مخالف)نیز مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان می دهد که تصویر شاه در جامعه امروز نه تنها بازسازی نمی شود بلکه در چارچوب مسائل زمان حال به تصویر کشیده می شود به بیان دیگر شاه در روایتهای مردم بازآفرینی و آفرینش می شود. جامعه امروز با توجه به آرزوها، نیازها، شرایط و مسائل زمان حال نه تنها ویژگی های متفاوتی از شاه را بازآفرینی می کند بلکه حتی به آفرینش تصویر شاه آرمانی نیز می پردازد. شاه به علت بحران های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جامعه امروز و به منظور انتقاد از وضعیت موجود، التیام وجدان زخم خورده و جستجوی هویت در برابر کلیت از دست رفته در دنیای مدرن از یک طرف و جستجوی هویت ملی- ایرانی در مقابل هویت اسلامی مورد تایید قدرت رسمی جامعه از طرف دیگر بیادآورده می شود و شاه آرمانی و رمانتیسم تاریخی شکل میگیرد.مسائل جامعه امروز همچون بحرانهای اقتصادی، سیاسی زمینه نارضایتی مردم از شرایط امروز را فراهم آورده و نوعی نگاه حسرت بار به گذشته را با خود به همراه دارد.به گونه ای که چهره شاه را نیز در چارچوب همین دغدغه ها بازروایی می کنند. واژگان کلیدی: تاریخ، خاطره، یادآوری، فراموشی،حافظه تاریخی، شاه آرمانی.
- Abstract
- Abstract This research focuses on the way that the society reviving its memory of Shah in Iran. Through retelling memories of the past some of kings have turned into a legend such as Cyrus and some others into heroes like Reza Shah. The purpose of this research is to consider the way and reasons why people in the society remember Shah. Using a qualitative design along with interviews and analyzing materials taken on the Internet serving the purpose this research. We interviewed 20 people in Tehran along with using 64 weblogs and 10 Facebook pages for the data collection. The results show that the memory of Shah is recreated all the time based on contemporary needs, wishes and desires. Criticizing economic and political crises, healing wounded conscience and searching for identity in modern world are reasons for digging in history by people. Therefore, a regretful gaze toward the past has taken place.