تاثیر کاربردهای برگی سالیسیلیک اسید بر تحمل به شوری پسته
- رشته تحصیلی
- مهندسی تولیدات گیاهی - تولید محصولات باغبانی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 67709;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 896
- تاریخ دفاع
- ۳۱ شهریور ۱۳۹۳
- دانشجو
- پریسا غریبیان
- استاد راهنما
- محمودرضا روزبان
- چکیده
- چکیده به منظور ارزیابی تأثیر کاربرد برگی سطوح مختلف سالیسیلیک اسید بر میزان تحمل به شوری دو پایه دانهالی پسته، آزمایشی گلخانه¬ای به¬صورت فاکتوریل انجام شد. فاکتور اول آزمایش، پایه¬ در دو سطح (بادامی¬¬زرند و آتلانتیکا)؛ فاکتور دوم، شوری آب ناشی کلریدسدیم در سه سطح (0، 50، 100میلی مولار)؛ و فاکتور سوم، غلظت سالیسیلیک اسید در سه سطح (0، 5/0، 1 میلی مولار) بود که به صورت محلول¬پاشی برگی روی پایه-های دانهالی اعمال ¬گردید. به منظور اجرای این آزمایش، پایه¬های دانهالی 4 ماهه دو گونه پسته، با غلظت¬های مختلف سالیسیلیک اسید تا مرحله قطره¬ریزان، محلول¬پاشی برگی شدند، و این کار در هفت هفته متوالی بعدی نیز تکرار گردید. تیمارهای شوری، چهار هفته پس از اولین محلول¬پاشی با افزودن غلظت¬های صفر، 50، 100 میلی¬مولار نمک کلریدسدیم در آب آبیاری شروع گردید و به مدت 13 هفته ادامه یافت. صفات رشدی دانهال¬ها از قبیل ارتفاع گیاه، قطر ساقه، وزن تر و خشک ساقه و ریشه، تعداد برگ و سطح برگ دانهال¬ها در پایان آزمایش، مورد اندازه¬گیری قرار گرفت. همچنین مقدار آب نسبی برگ¬ها، غلظت¬های پرولین و کلروفیل برگ¬ها، قندهای محلول کل، مقدار پراکسید هیدوژن و مالون دی آلدهید نیز صفات دیگری بودند که در این مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به¬دست آمده نشان داد که کاربرد برگی سالیسیلیک اسید تحت شرایط تنش شوری، منجر به بهبود وضعیت رشدی و کاهش اثرات نامطلوب تنش شوری، و تنش اسمزی و اکسیداتیو ناشی از آن بر دانهال¬های پسته شد. محلول¬پاشی سالیسیلیک اسید با تاثیر بر افزایش مقدار پراکسید هیدروژن، منجر به کاهش تنش اکسیداتیو در گیاهان گردید. همچنین، منجر به افزایش مقدار کلروفیل و قندهای محلول کل، و کاهش پرولین آزاد و شاخص پراکسیداسیون لیپیدها شد. این آزمایش نشان داد که پایه آتلانتیکا نسبت به پایه بادامی¬زرند دارای تحمل بیشتری در برابر تنش شوری می¬باشد. در مجموع، تأثیر سالیسیلیک اسید بر میزان تحمل به شوری پایه¬های پسته، بسته به غلظت، میزان هدایت الکتریکی آب آبیاری و رقم مورد استفاده متفاوت بود. به¬ طوریکه گیاهان تحت تنش شوری 100 میلی¬مولار کلریدسدیم به همراه آب آبیاری، متحمل بیشترین خسارت شدند و کاربرد سالیسیلیک اسید در غلظت 1 میلی¬مولار، بیشترین تخفیف را در تنش¬های وارده، ایجاد کرد. کلمات کلیدی: پسته، تنش اکسیداتیو، تنش شوری، سالیسیلیک اسید، تحمل به شوری.
- Abstract
- To evaluate the effects of foliar application of different levels of salicylic acid (SA) on salinity tolerance of two pistachio seedling rootstocks, a factorial experiment were carried out. The factors of the experiment were including: (1) rootstock in two levels (Badami-Zarand and Atlantica); (2) salinity levels induced by NaCl at three levels (0, 50 and 100 mM); and (3) SA concentrations in three levels (0, 0.5 and 1 mM), which were foliar applied on seedling rootstocks. In this experiment, 4-month seedling rootstocks of two pistachio species foliar applied by SA. Foliar application of SA was repeated in following 7 weeks, too. Salt treatments was applied four weeks after the first foliar spraying of SA with adding 0, 50, 100 mM NaCl to irrigation water. Growth characteristics of the seedlings including plant height, stem diameter, shoot and root dry weight, number of leaves and leaf area were the traits measured at the end of the experiment. Also, relative water content (RWC) of the leaves, leaf proline and chlorophyll concentration, total soluble sugars, and H2O2 and MDA concentrations were the other traits evaluated in this study. The results showed that foliar application of SA on seedling rootstocks under salinity stress was led to improved growth characteristics and alleiviation of the adverse effects of salinity stress induced by NaCl. Foliar application of SA was increased amount of H2O2 under salinity stress and reduced oxidative stress index in plants. Also, it was increased chlorophyll and total soluble sugars contents at the leaves, and reduced free prolin and lipid proxidation. This experiment also revealed that 'Atlantica' has a more tolerance to salinity stress than 'Badami-Zarand'. In aggregate, effects of SA on salinity tolerance of the pistachio rootstocks were different depending on the concentration, electrical conductivity of the irrigation water (EC) and variety. So that the plants irrigated with water containing 100 mM NaCl, suffered the greatest damage; and foliar application of SA at 1 mM had the most alleviation on the salinity stress. Keywords: Pistachio, Oxidativ stress, Salt stress, Salicylic acid, Salinity tolerance.