عنوان پایاننامه
بررسی سطوح مختاف پنبه بر عملکرد بره های نر پرواری
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - علوم دامی - تغذیه دام
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 40811;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 234
- تاریخ دفاع
- ۲۱ بهمن ۱۳۸۷
- دانشجو
- محسن آبسالان
- استاد راهنما
- احمد افضل زاده
- چکیده
- به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف پنبه دانه کامل بر عملکرد و خصوصیات لاشه ، ابعاد و وزن دنبه، متابولیت های خون و مورفولوژی روده کوچک، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی (4 × 2)، با دو نژاد گوسفند (شال و زندی) و چهار جیره غذایی با سطح صفر، 4 ، 8 و 16درصد پنبه دانه کامل بر روی 20 راس بره نر زندی با میانگین وزن اولیه 6/1±8/29 کیلوگرم و 20 راس بره نر شال با میانگین وزن اولیه 8/1±4/30 کیلوگرم و سن 6-5 ماهگی به مدت 90 روز اجرا گردید. کلیه جیره ها از نظر انرژی قابل متابولیسم و پروتئین قابل متابولیسم یکسان بودند. بین تیمار صفر درصد پنبه دانه و تیمارهای حاوی پنبه دانه کامل از نظر افزایش وزن روزانه، خوراک مصرفی، درصد وزن دنبه و درصد وزن چربی احشایی، اختلاف معنیداری وجود داشت (01/0P<). در مقایسه دو نژاد مشاهده شد که نژاد زندی دارای میانگین افزایش وزن روزانه، وزن پایان پروار، خوراک مصرفی و راندمان لاشه بالاتر و ضریب تبدیل غذایی بهتری نسبت به نژاد شال بود(01/0P<). اثر جیره بر روی غلظت متابولیت های خون معنی دار بود(01/0P<). غلظت گلوکز با افزایش پنبه دانه در جیره کاهش یافت در حالی که غلظت کلسترول و تری گلیسیرید خون بطور خطی(R2 = 0.98) افزایش یافت(01/0P<). در مطالعه بین ابعاد دنبه بره ها در شروع و پایان دوره پروار همبستگی های بالا و معنی داری مشاهده شد و معادلاتی جهت برآورد وزن دنبه از روی ابعاد دنبه بدست آمد. اثر جیره تنها بر روی فراوانی خمل برگی شکل معنی دار بود (01/0P<). فراوانی انواع خمل ها در محل های مختلف نمونه برداری روده(دئودنوم، ژوژنوم، ایلئوم) نیز تفاوت معنی داری نشان داد(01/0P<). ابعاد خمل و عمق غدد کریپت تحت تاثیر جیره و محل نمونه برداری قرار گرفت(01/0P<). نتایج آزمایش نشان داد که می توان تا 16 درصد پنبه دانه را در جیره بره ها مورد استفاده قرار داد. واژه های کلیدی: پنبه دانه کامل ، عملکرد و خصوصیات لاشه، متابولیت های خونی، ابعاد دنبه، مورفولوژی روده کوچک.
- Abstract
- The effects of various levels of Whole cottonseed(WCS) on performance, carcass characteristics, dimension and weight of tail, blood parameters and morphology of small intestine, an experiment in completely randomized design (CRD) as factorial(4×2), including two breeds of sheep(Chaal and Zandi) and four diets containing 0, 4, 8 and 16 percent WCS on 20 Zandi male lambs with initial average weight 29.8±1.6 kg and 20 Chaal male lambs with initial average weight 30.4±1.8 kg and 5-6 months old for 90 days was performed. In comparison of control diet with diets contain WCS in aspect of daily weight gain, feed intake, the percent of tail weight and also abdominal fat was significant difference(p<0.01). The comparison of two breed showed that Zandi breed had the higher daily weight gain, final fattening weight, feed intake, carcass efficiency than Chaal breed, and also better feed conversion ratio (FCR). The effect of diet on concentration of blood parameters was significant (p<0.01). Glucose concentration with increasing of WCS in diet was decreasing, whereas concentration of cholesterol and triglyceride in blood increased linearly (r2 = 0.98).The high and significant correlation among lambs tail dimensions in two period of time (initial and final) of fattening was observed. Also for estimating of tail weight on to dimensions of tail, some equations were obtained. The effect of diet was significant just on frequency of leaf shape villus (p<0.01). The difference frequency of types of villus in different places of intestine sampling (duodenum, jejunum, ileum), also was significant (p<0.01). Villus dimensions and depth of crypt gland was affected by diet and places of sampling (p<0.01). This experiment showed that, the WCS could be included up to 16 percent of the fattening male lamb’s diet. Keywords: Whole cottonseed, performance and carcass characteristics, blood parameters, tail dimensions, small intestine morphology.