عنوان پایان‌نامه

طراحی یونیت مجزا آشپزخانه جهت استفاده بهینه از فضای کابینت در خانه های کوچک با رویکرد کاهش خطر



    دانشجو در تاریخ ۲۹ بهمن ۱۳۹۴ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "طراحی یونیت مجزا آشپزخانه جهت استفاده بهینه از فضای کابینت در خانه های کوچک با رویکرد کاهش خطر" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    طراحی صنعتی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه پردیس کیش شماره ثبت: 2744;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 77533;کتابخانه پردیس کیش شماره ثبت: 2744;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 77533
    تاریخ دفاع
    ۲۹ بهمن ۱۳۹۴

    همانطور که در علم پزشکی پیشگیری بهتر از درمان عنوان شده است در طراحی نیز این گفته می تواند صدق کند. پس توجه به عواملی که می توانند با اصلاح، ایجاد کاهش خطر و امنیت کنند و به زندگی روزمره انسان ها جلوه تازه ای ببخشند، می تواند الزامی تلقی شود. محدوده انجام کار برای پخت و پز روزانه در محلی شناخته شده یعنی آشپزخانه روی می دهد. با نگاهی به پیشینه طراحی آشپزخانه شاهد ارائه طرح های متفاوتی در این حوزه می باشیم. اما نکته حائز اهمیت در این مبحث اتفاقاتی است که در طول روز در این مکان تحت عنوان حادثه رخ می دهد. طراحی به عنوان پدیده ای مدرن می تواند جهت کاهش خطر و برقراری حس رضایت در خانه های کوچک امروزی که فاقد طراحی شاخص می باشند بسیار کمک رسان باشد. بخصوص برای افراد مسن چرا که اتفاقاتی که برای این گروه از افراد رخ می دهد بیشتر ناشی از خستگی و کهولت سن است. به منظور رسیدن به طراحی بدیع برای آشپزخانه جدید، مطالعات کتابخانه ای وسیع برای شناخت گروه هدف در دو مبحث مهم سلیقه و روانشناسی جامعه انجام پذیرفت. همچنین بررسی بر روی تحقیقاتی که تا به امروز بر موضوع حوادث مهم در خانه و آشپزخانه انجام شده است صورت گرفت. نتایج بدست آمده از تحقیقات پیشین نشان داد طراحی باید برای افراد مسن بخصوص خانم ها انجام بگیرد چرا که بیشترین زمان خود را در این محدوده جهت آشپزی می گذرانند و بیشتر در معرض خطر هستند، همچنین فقدان طراحی که متناسب هم با خانه های کوچک و هم بزرگ باشد به مراتب احساس می شود. از سویی مشخص شد مسئله زیبایی جهت انتخاب و پسند مشتریان امر مهمی تلقی می شود. برای بررسی بیشتر، مطالعات مشاهده ای هنگام کار کردن افراد در آشپزخانه انجام پذیرفت و مشخص شد در نظر گرفتن استانداردهای به ثبت رسیده برای آشپزخانه در طراحی جدید نیز الزامی است. همچنین سه قسمت اصلی محدوده قرار گیری مثلث کار یعنی سینک، یخچال و اجاق گاز معرفی شدند. سپس مطالعه ای براساس مدل کانو از مجموع 100 نفر، 80 نفر خانم و 20 نفر آقا بین گروه سنی 40 الی70 سال در محدوده شهر تهران انجام پذیرفت، نتایج این مطالعه به وضوح نشان داد علل وقوع تمامی حوادث در خانه تنها نمی تواند عوامل جسمانی باشد بلکه رضایت روحی از محیط کار مانند عواملی چون زیبایی، اجزایی که ایجاد انگیزه می کنند، رنگ و نور می تواند تاثیر بسزایی بر روحیه افراد بگذارد و خستگی رابطه مستقیم با خطر دارد. هرچه فرد دیرتر احساس خستگی کند کمتر دچار وقوع حادثه می شود. طراحی در سه گروه انجام پذیرفت در گروه اول توجه به استفاده از حدود دسترسی بالا و کانتر جزیره ای بوده است که به دلیل مسئله کوچک بودن خانه های مد نظر پروژه، مناسب نبود. در گروه دوم طراحی به صورت یونیت مجزا با استفاده از حداکثر فضای داخلی کابینت و فروش همزمان ظروف داخلی به صورت یک جا مطرح و طراحی شد. اما پس از انجام بررسی ها، نتیجه حاصله نشان داد در نظر گرفتن مسئله زیبایی بسیار مهم می باشد. پس طرح نهایی گروه سوم به صورت فضای آشپزخانه با الهام از طرح بته جقه ایرانی که برای کاربران تداعی حس سنتی و مدرن را همزمان دارد با در نظر گرفتن عوامل مهمی از جمله نور کافی، علاقه مندی گروه هدف به کانتر مجزا، رنگ روشن، سطل بازیافتی جداگانه برای زباله های تر، پوشیده شدن محدوده گاز جهت کاهش خطر برای کودکان و بزرگسالان انجام پذیرفت. کلید واژه: آشپزخانه کوچک مجزا، افراد مسن، حادثه، کاهش خطر، رضایت مشتری.
    Abstract
    The old saying in medicine that 'prevention is better than cure' can also be true in design. So it can be considered as mandatory to pay attention to factors which can be modified in order to reduce hazards and enhance safety. Daily cooking happens is a known place called kitchen. If we take a look at the history of kitchen design, we will realize how diverse plans offered in this area are. The important point in this topic, however, is daily events that occur at this specific location. Today, design as a modern phenomenon can be used to reduce the risk and to establish a sense of satisfaction in small houses which lack an index design, especially for elderly people, as incidents occurring to this group are either due to a fatigue condition or age. In order to achieve innovative design for a new kitchen, extensive library studies were conducted on the two important issues of community taste and psychology to identify the target group. Literature on research about major accidents at home and kitchen was also reviewed. The results of previous research showed that designing should be done for older people, especially women because women spend most of their time in this area for cooking and are more at risk. Lack of suitable design for small houses is also really felt. On the other hand, it was found that interesting aesthetics will attract the attention of potential customers and it is very important for their choice. To investigate more, observational study was conducted for people were working in the kitchen and it was found that considering registered standards for kitchen is also essential in the new design. Three main components of the kitchen as a triangle, namely placement of the sink, refrigerator and stove are presented. Field studies applying the Kano model with a total population of 100 people, including 80 females and 20 males between the ages of 40 and 70 years, within city limits of Tehran were carried out. Furthermore, the results of the field studies clearly showed that the causes of all accidents in the home cannot be only physical factors, but emotional satisfaction of the workplace; factors such as beauty, motivational components, color and light have an immediate significant impact on morale. It was also found that there is a direct link between fatigue and increased risk of being involved in an accident. The design for this project was conducted in three phases: In the first phase the use of high availability and island counter was examined which due to the small size of homes considered in the projects was not suitable. In the second stage, the plan for a separate unit with maximum use of space inside the cabinet and simultaneous sale of domestic appliances was proposed and designed together. However, after conducting the analysis and examining the results obtained, it was revealed that aesthetic considerations in design are highly significant. Accordingly, the final design for a kitchen space with inspiration from Iranian paisley pattern, that evokes a traditional and modern sense at the same time, considering important factors such as adequate lighting, interest of the target group in a separate counter, bright color, a separate recycling bin for wet waste and covered gas ranges to reduce the risk for children and adults, was carried out. Keywords: Separate small kitchen, Accident, Risk reduction, Elderly people, Customer satisfaction