ارزیابی پتانسیل مایع پخت سیاه فرایند سولفیت قلیایی -آنتراکینون و لیگنین حاصل از آن به عنوان فیلر - اکستندر
- رشته تحصیلی
- مهندسی منابع طبیعی -صنایع خمیر وکاغذ
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7326;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80215;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7326;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80215
- تاریخ دفاع
- ۲۷ بهمن ۱۳۹۴
- دانشجو
- هدیه حاجی پور کپورچالی
- استاد راهنما
- علی عبدالخانی, سحاب حجازی
- چکیده
- آرد گندم یک محصول غذایی استراتژیک برای تمامی کشور ها محسوب میشود و استفاده از آن در فرآیندهایی مانند ساخت فرآوردههای مرکب به علت ایجاد رقابت بین صنایع غذایی و صنایع ساخت فرآورده های مرکب چوبی مشکل ساز است . با توجه به اهمیت اقتصادی چسبهای اوره فرمالدئید در صنایع فرآورده های مرکب چوبی به ویژه تولید تخته لایه و استفاده از آرد گندم به عنوان فیلر در فرمولاسیون این چسب ، می توان از لیگنین حاصل از مایع پخت باقی مانده به عنوان فرآورده جانبی فرآیند های مختلف خمیر کاغذ سازی به عنوان جایگزین برای آرد گندم استفاده کرد .علاوه بر این ، لیگنین می تواند به صورت اکستندر نیز عمل نماید که نقش مهمی در ارتقای ویژگی های مکانیکی تخته های تولیدی دارد. تاکنون بر روی مایع پخت باقی مانده فرآیند سولفیت قلیائی آنتراکینون و به عبارت دیگر لیگنین آن مطالعه ای صورت نگرفته است. در این تحقیق امکان استفاده از لیگنین به عنوان فیلر اکستندر چسب اوره فرمالدهید مور مطالعه قرار گرفته و علاوه بر آن کاربرد سه لیگنین سولفیتقلیایی-آنتراکینون، سودا-آنتراکینون و کرافت در تولید تخته لایه مورد ارزیابی واقع شده است. برخی ویژگی های تخته های ساخته شده مانند رطوبت ، جرم ویژه ، جذب آب و واکشیدگی ضخامت ، مدول الاستیسیته و مقاومت خمشی موازی و عمود بر الیاف ، مقاومت برشی در سطح اتصال چسب مورد ارزیابی واقع شدند.? نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که استفاده از لیگنین سولفیت قلیایی – آنتراکینون منجر به افزایش قابل ملاحظه مقاومت برشی نسبت به نمونه شاهد شد . همچنین در مقایسه تخته های ساخته شده با استفاده از لیگنین های مختلف، لیگنین سولفیت قلیایی –آنتراکینون بهترین نتایج را در مقاوتهای برشی ، مقاوت خمشی و مدول الاستیسیته ، همچنین کمترین جذب آب و واکشیدگی ضخامت را در مقایسه با لیگنین کرافت و سودا آنتراکینون از خود نشان داد .
- Abstract
- Wheat Flour is considered as a strategic food product for all of countries and its use as filler in some processes such as production of wood composites because of creation of competition between food industry and wood composite industry is problematic. According to the economic importance of the urea formaldehyde resin in the wood composites industry specially plywood manufacture and using of wheat flour as filler in its formulation, the lignin of black liquor as byproduct of different pulping processes could be used as the alternative of the wheat flour. Furthermore, the lignin acts as extender, which has a very important role in the promotion of mechanical properties of the produced boards. So far, the black liquor of alkaline sulfite anthraquinone namely its lignin has not been studied. In this study the possibility of usage the alkaline sulfite anthraquinone lignin as filler-extender of urea formaldehyde resin was investigated and moreover the application of three lignins from alkaline sulfite anthraquinone, soda anthraquinone and kraft processes in plywood manufacture were evaluated. Some properties of the made samples like moisture, specific weight, water absorption and thickness swelling, modulus of elasticity and bending strength in parallel and perpendicular to grain and shear strength in surface of connection of resin were assessed. The results of this study show that using of lignin from alkaline sulfite–anthraquinone process in the urea formaldehyde resin formulation compared with control samples increases the shear strength significantly. Also, the results showed that the use of lignin of alkaline sulfite anthraquinone results in best shear strength, bending strength and modulus of elasticity but has a negative effect on water absorption and thickness. Keywords: Urea formaldehyde, Plywood, Lignin, Filler- Extender,Poplar, Soda-anthraquinone, Alkaline sulfite–anthraquinone, Kraft