عنوان پایان‌نامه

بررسی چگونگی نفوذ ریشه ی برخی گیاهان در سخت لایه های خاک



    دانشجو در تاریخ ۲۵ بهمن ۱۳۹۴ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی چگونگی نفوذ ریشه ی برخی گیاهان در سخت لایه های خاک" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6799;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 73803;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6799;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 73803
    تاریخ دفاع
    ۲۵ بهمن ۱۳۹۴
    دانشجو
    رقیه سعیدی
    استاد راهنما
    مهدی شرفا

    وجود سخت لایه ها و لایه های متراکم در اعماق خاک از موانع رشد ریشه ی گیاهان در کشاورزی به ویژه در کشاورزی بی خاک ورزی است. در کنار روش های رایج مانند زیرشکنی، ریشه ی گیاهان نیز می توانند برای افزایش تخلخل در سخت لایه ها مورد استفاده قرار گیرند. محصولات پوششی که در فصل زمستان و زمانی که خاک مرطوب و مقاومت آن کم است کشت می شوند، می توانند در بهبود وضعیت نفوذ سخت لایه ها مؤثر باشند. برای بررسی نفوذ ریشه ی گیاهان در سخت لایه ها، ریشه ی شش گیاه شامل یونجه، شبدر، کلزا، جو، سورگوم و چاودار در دو نوع سخت لایه ی پارافینی و قالب خاک مورد مقایسه قرار گرفتند. مقاومت سخت لایه ها 1/5 مگاپاسکال و ضخامتشان 9 میلی متر در نظر گرفته شد. پس از 4 ماه رشد ویژگی های اندام هوایی و ریشه ای گیاهان برای مقایسه ی دو سخت لایه اندازه گیری شد و در بین این ویژگی ها، تعداد برگ گیاهان، حجم، قطر و عمق ریشه ی گیاهان در دو سخت لایه متفاوت بودند، تعداد نفوذ ریشه ی گیاهان در دو سخت¬لایه نیز متفاوت بود. قالب خاک با توجه به مطالعات صورت گرفته در مزرعه، به شرایط مزرعه تشابه بیشتری داشت. نفوذ ریشه ی گیاهان در قالب خاک متفاوت بوده در حالی که در لایه ی پارافینی اختلاف چندانی نداشتند، تفاوت بین گونه ها به توانایی آن ها در نفوذ به سخت لایه ها مربوط می شود. گیاهان دولپه ای در مقایسه با گیاهان تک لپه ای در قالب خاک بیشتر نفوذ کردند اما در لایه ی پارافینی اختلاف آن ها معنی دار نشد. در لایه ی پارافینی، چاودار و در قالب خاک، کلزا بیشترین تعداد نفوذ را داشتند. قطر ریشه گیاهان همبستگی کم و منفی با تعداد نفوذ داشت. از نظر درصد نفوذ ریشه (نسبت تعداد ریشه های نفوذ کرده به تعداد کل ریشه های گیاه ضربدر 100) در قالب خاک گیاه کلزا با 63/33 درصد و در لایه ی پارافینی گیاه شبدر با 13/91 درصد بیشترین مقدار را داشتند.
    Abstract
    Hardpans and compacted layers in soil depth limit the plant root growth in agriculture, especially in no till system. Addition of prevalent methods such as subsoiling, plant roots can be used to increase the porosity of hardpans. Cover crops that are usually planted in late fall, when the soil is moist and soil strength is low, can improve the penetration resistance of hardpans. This research was conducted to study the penetration mechanism of plant roots in hardpans. The roots of 6 plants include: alfalfa, clover, rapeseed, barley, sorghum, and Rye, in two type hardpans include wax layer and soil cake, were compared. Mechanical resistance of hardpans were equal to 1.5 MPa, with 9 mm thickness. After 4 months of plant growth, root and shoot features were measured to compare the effects of hardpans on root’s volume and diameter, root’s depth, and number of leaves. Number of root penetration was different in two hardpans. Soil cake, compared to other field studies was more similar to field conditions. Plant roots penetration in soil cake was different although in wax layer hadn’t so difference. Dicotyledonous plants penetrate more than monocots in soil cake, but their difference in wax layer was not significant. In wax layer, the Rye, and in soil cake, rapeseed, showed maximum root penetration. Diameter of plants root had low and negative correlation with number of root penetrations. Based on root penetration percent (No. of penetrated roots/Total No. of roots ), in soil cake, rapeseed showed maximum percent (63.33) and in wax layer clover indicated maximum percent (13.91). Keywords: hardpan, plant roots, soil cake, wax layer