عنوان پایان‌نامه

کنترل دوگونه آفت مهم خشکبار صادراتی ایران با ازن و مایکروویو همراه با ارزیابی کیفیت محصولات



    دانشجو در تاریخ ۲۵ بهمن ۱۳۹۴ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "کنترل دوگونه آفت مهم خشکبار صادراتی ایران با ازن و مایکروویو همراه با ارزیابی کیفیت محصولات" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80471;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80471
    تاریخ دفاع
    ۲۵ بهمن ۱۳۹۴
    استاد راهنما
    رضا صادقی

    آفات انباری با زیان‌های کمی، کیفی و بهداشتی به محصولات انباری منجر به خسارت‌های سنگینی در این فرآورده‌ها می‌گردند. در ایران هرساله به‌طور متوسط 10 تا 20 درصد محصولات کشاورزی در انبارها به وسیله آفات و سایر عوامل زیان‌آور از بین می روند. از جمله روش‌های نوین مبارزه با آفات انباری، گرمادهی با امواج مایکروویو و تیمار با گاز ازن هستند که هر دو از روش‌های دوست‌دار با محیط زیست می‌باشند و می‌توان از آن‌ها جهت جایگزین کردن روش‌های شیمیایی، برای کنترل آفات انباری استفاده کرد. کشمش و انجیر خشک از مهم‌ترین اقلام خشکبار ایران می‌باشند که همه ساله بخش قابل‌توجهی از صادرات خشکبار را به خود اختصاص می‌دهند. در این تحقیق، درصد مرگ و میر لارو سن پنجم شب پره آرد Ephestia kuehniella Zeller. و حشره کامل شپشه دندانه دار Oryzaephilus surinamensis L. که همراه نمونه‌های کشمش و انجیر خشک در معرض گاز ازن در سه غلظت (2، 3 و 5 پی پی ام) و برای پنج دوره زمانی (15، 30، 45، 60 و 90 دقیقه) و همچنین تحت تابش امواج مایکروویو در توان‌های 900، 720 و 450 وات با زمان‌های 20، 30، 40 و 50 ثانیه قرار گرفتند، بررسی شد. نتایج نشان داد که همواره در تیماردهی با امواج مایکروویو، درصد مرگ و میر با افزایش زمان تیماردهی افزایش می یابد. همچنین ارتباط مستقیمی بین نرخ مرگ و میر و سطوح توان‌های مایکروویو مشاهده شد. تلفات کامل آفات در توان 900 وات و زمان 50 ثانیه مشاهده گردید. نتایج تیمار با گاز ازن نشان داد که تلفات کامل در غلظت 5 پی پی ام و زمان 90 دقیقه صورت می گیرد. همچنین ارزیابی تغییرات کیفی محصول در اثر تیمار های فوق به صورت تغییرات فاکتور‌های رنگ سنجی و خواص ارگانولپتیکی محصول انجام شد.
    Abstract
    The stored product pests make heavy damage to agricultural products with decrease of quality, quantity and hygiene of products. An average of 10 to 20 percent of agricultural products destroys in warehouses by pests and other harmful agents annually in Iran. The microwave heating and the ozone gas treatment are from new methods of storage pest control that are both environmentally friendly methods and can be used to replace chemical methods. Raisins and dried figs are important portions of Iran nuts and are considerable share of dried fruit annual exports in Iran. In this study, the mortality rate of Ephestia kuehniella and Oryzaephilus surinamensis in raisin and dried fig products were studied when exposed to ozone concentrations (2, 3 and 5 ppm) for five time periods (15, 30, 45, 60 and 90 min) as well as microwave radiation at powers of 450, 720 and 900W for time periods of 20, 30, 40 and 50 s. Results showed for all microwave treatments, the mortality percent were increasewith increase of treatment time. A direct relationship between mortality rates and levels of microwave power was observed. For the microwave treatment, the total mortality of pests were occurred at power of 900W and time of 50s. The ozone concentration of 5 ppm and exposed time of 90 min led to the total mortality of pests. Also the changes of product quality (organoleptic properties and color factors) were evaluated during the microwave and ozone treatments. Keywords: Ephestia kuehniella, Microwave, Mortality, Oryzaephilus surinamensis, Ozone gas