بررسی تنوع اللی پروتئین های ذخیره ای با وزن مولکولی پایین در گندم نان
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی -بیوتکنولوژی کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6879;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 74562;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6879;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 74562
- تاریخ دفاع
- ۲۵ بهمن ۱۳۹۴
- دانشجو
- مهسا رئیسی
- استاد راهنما
- محمدرضا بی همتا, علی اکبر شاه نجات بوشهری
- چکیده
- چکیده پروتئین های ذخیرهای آندوسپرم دانه گندم از عمده ترین عوامل مؤثر بر کیفیت محصول این گیاه استراتژیک محسوب می گردند کششپذیری بالا از معیارهای مهم خمیر مطلوب می باشد. بنابراین در اصلاح گندم به اجزای گلوتنین با وزن مولکولی پایین، که نقش بیشتری در کششپذیری خمیر دارد توجه بیشتری شده است. جهت بررسی تنوع آللی در بلوک های ژنی پروتئین های ذخیرهای گندم با وزن مولکولی پایین، بین 31 ژنوتیپ از گندم های تجاری نان، 4 جفت آغازگر اختصاصی GluA3 (a) ، GluB3 (b) ، GluD3 (d) و ) GluD3 (c به کار گرفته شد. برای تفکیک محصولات PCR 1درصد استفاده شد. نتایج نشان داد که آلل / از ژل آگارز 5 b مربوط به آغازگر GluB3 بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داد و آلل a مربوط به آغازگر GluA3 کمترین فراوانی را داشت و آللهای GluD3 (d) و GluD3 (c) 3 بودند. از طرفی بیشترین تنوع ژنتیکی / 3 و 03 / به ترتیب دارای فراوانی های 44 مربوط به آلل a از آغازگر GluA3 می باشد و کمترین تنوع ژنتیکی مربوط به آغازگرهای GluB3 (b) ، GluD3 (d) 3 به دست / می باشد. میانگین تنوع ژنتیکی برای آغازگرهای مورد استفاده در بین ژنوتیپهای مورد مطالعه 442 آمد. تنوع شناسایی شده در این پژوهش می تواند به عنوان منبع با ارزش تنوع آللی در برنامه های اصلاحی به منظور بهبود کیفیت محصولات نهایی حاصل از گندم بهره برد. واژگان کلیدی: گندم نان، پروتئین های ذخیرهای گندم با وزن مولکولی پایین، تنوع آللی و ژنتیکی، آغازگرهای اختصاصی
- Abstract
- Abstrac Wheat endosperm proteins are effective factors on this strategic crop’s quality. High elasticity is one of desirable criteria of the dough. Therefore, glutenin components with low molecular weight, which have a great role in dough elasticity, in wheat regeneration had a great attention. In order to survey the allelic variation in wheat endosperm proteins with low molecular weight gene block, 31 genotypes of breads wheat and 4 pairs of specific primers GlueA3 (a), GluB3 (b), GluB3 (d) and GluD3 (c) was applied. 1.5% agarose gel were used to separate the PCR products. The results showed that the b allele (GluB3 primer) has the highest frequency and the a allele GluA3 primer has the lowest frequency. d and c alleles has 0/64 and 0/70 frequency respectively. In addition, the results reveaked that the “a” allele has the most genetic diversity and b and d has the lowest. The mean of genetic diversity among studied genotypes obtained 0/962. Key words: wheat, wheat storage proteins of low molecular weight, the allelic diversity and genetic primers