عنوان پایان‌نامه

بررسی امکان القا ریشه های مویین در گیاه سیر



    دانشجو در تاریخ ۳۱ شهریور ۱۳۹۴ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی امکان القا ریشه های مویین در گیاه سیر" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 912;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 75293;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 912;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 75293
    تاریخ دفاع
    ۳۱ شهریور ۱۳۹۴
    دانشجو
    فاطمه مرادی
    استاد راهنما
    محبوبه زارع مهرجردی

    سیر یکی از مهم‌ترین گیاهان صنعتی- داروئی می‌باشد که از خواص داروئی آن میتوان به ویژگی کاهندگی فشار خون و کلسترول، مبارزه با بیماریهای عفونی، جلوگیری از سرطان، ویژگی‌های ضد دیابتی ،آنتی‌اکسیدانی و ضد قارچی اشاره کرد. ماده مؤثره این گیاه آلیسین است. مطالعه بر روی مسیر بیوسنتزی تولید آلیسین، شناسایی آنزیم¬های دخیل در آن و یافتن راهکاری برای تولید و حل مشکل ناپایداری آلیسین می‌تواند به افزایش استفاده از این ماده مؤثره بسیار ارزشمند در صنایع داروسازی کمک کرده و کاربردهای کلینیکی و درمانی آن را توسعه دهد. یکی از روش‌های کاربردی برای دستیابی به این اهداف استفاده از تکنیک کشت ریشه مویین با استفاده از Agrobactrium rhizogenes می‌باشد که هدف این مطالعه است. در این مطالعه القای ریشه مویین در سیر در سه آزمایش مجزا به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش اول اثر سویه باکتری (ATCC15834 ،A7 و A4)، رقم (گرگان و رامهرمز ) و ریز نمونه‌ (طبق، مریستم انتهایی ساقه و ریشه) بررسی شد. آزمایش دوم اثر سویه باکتری (ATCC15834 و A4)، رقم (گرگان و رامهرمز )، محیط تلقیح (MS فقیر، MS حاوی 3 % ساکارز و MS حاوی 6 % ساکارز) و OD600 باکتری(5/0 تا 1 و 1 تا 5/1) را مورد بررسی قرار داد. در آزمایش سوم محیط هم کشتی (MS، MS حاوی استوسرینگون،B5 و B5 حاوی استوسرینگون) و زمان هم کشتی(24، 48 و 72 ساعت) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد سویه باکتری A4، ریز نمونه طبق، محیط تلقیح MS حاوی 6 % ساکارز، OD600 بین 5/0 تا 1 ، محیط هم کشتی MS حاوی استوسرینگون و زمان هم کشتی 72 ساعت بالاترین درصد القا ریشه مویین را داشتند. ریشه‌های مویین حاصل با استفاده از واکنش زنجیره‌ای پلی مراز (PCR) برای ژن rol B مورد تائید قرار گرفتند. طبق بررسی‌های ما این اولین گزارش از القای ریشه‌های مویین در گیاه سیر می‌باشد.
    Abstract
    Garlic is one of the most important pharmaceutical and industrial plants with medicinal properties such as lowering blood pressure and cholesterol, fight against infectious diseases, cancer prevention, anti-diabetic properties, antioxidant and anti-fungal properties. The plant's active ingredient is allicin. Study on biosynthesis path of allicin production, identification of the enzymes involved with it and finding a solution for unstable nature of allicin can increase the use of this valuable active ingredient in pharmaceutical industry and develop its medical and clinical applications. One of the practical methods to achieve this goal is using hairy root culture technique using Agrobactrium rhizogenes which is the aim of this study. In this research, the hairy root induction is studied in three separate experiments which were run in factorial completely randomized design with three replications. In the first experiment, the effects of bacterial strain (ATCC15834, A7 and A4), variety (Gorgon and R?mhormoz) and explant (head, stem and root apical meristem) were evaluated. In the second experiment, the effects of bacterial strain (ATCC15834 and A4), variety (Gorgon and R?mhormoz), inoculation medium (Poor MS, MS containing 3% sucrose and MS containing 6% sucrose) and bacteria OD600 (0.5 to 1 and 1 to 1.5) were examined. In the third experiment, the effects of co-culture medium (MS, MS containing acetosyringone, B5 and B5 containing acetosyringone) and co-culture time (24, 48 and 72 hours) were studied. Results showed that bacterial strain A4, head explant, MS inoculation medium containing 6% sucrose, OD600 between 0.5 and 1, MS co-culture medium containing acetosyringone, and co-culture time 72 hours had the highest percentage of hairy root induction. Hairy roots were approved using polymerase chain reaction (PCR) for gene rol B. According to our assessments, this study is the first report of hairy root induction in garlic plant. Keywords: Agrobactrium rhizogenes, garlic, hairy root.