عنوان پایان‌نامه

بررسی سازوکارهای مدیریت کاهش ضایعات محصول خرما در جیرفت



    دانشجو در تاریخ ۰۸ آذر ۱۳۹۴ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی سازوکارهای مدیریت کاهش ضایعات محصول خرما در جیرفت" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6637;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 71644
    تاریخ دفاع
    ۰۸ آذر ۱۳۹۴
    استاد راهنما
    ژیلا دانشورعامری

    خرما یکی از محصولات عمده کشاورزی ایران و تحصیل ارز می¬باشد لذا کاهش ضایعات محصول خرما امری بسیار مهم تلقی می¬گردد. در این تحقیق به بررسی سازوکارهای کاهش ضایعات محصول خرما در منطقه جیرفت به¬عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان خرمای ایران پرداخته شد و ضایعات خرما در چهار مرحله کاشت، داشت، برداشت و پس¬از برداشت بررسی شد. جامعه آماری این تحقیق کلیه نخلداران شهرستان جیرفت بود. با توجه به حجم جامعه و با استفاده از فرمول کوکران 370 نفر به¬عنوان حجم نمونه انتخاب گردید و اطلاعات مورد نظر از طریق تکمیل پرسشنامه که محقق تهیه کرده بود، با استفاده از روش سیستماتیک گردآوری گردید. اطلاعات در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با نرم¬افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تعیین روایی پرسشنامه از متخصصین امر استفاده شد و اصلاحات لازم صورت گرفت. هم¬چنین جهت سنجش پایایی ابزار اندازه¬گیری پژوهش از آلفای¬کرونباخ استفاده گردید. با استفاده از بررسی پرسشنامه¬ها این نتایج حاصل گردید. در مرحله کاشت، از احداث نخلستان در خاک¬های شنی به¬دلایل ظرفیت نگهداری پایین آب و افزایش شدت عارضه¬خشکیدگی خوشه خرما اجتناب گردد. در مرحله داشت عملیات گرده¬افشانی و بستن¬ خوشه¬های نخلستان توسط فردی صورت گردد که علاوه بر داشتن مهارت، قابل اعتماد هم باشد. هرس منظم نخلستان در کنترل آفات و کاهش ضایعات مرحله بستن خوشه¬های نخلستان و برداشت اصولی خرما نقش مهمی داشت. حداکثر تعداد خوشه برای هر درخت 12 خوشه پیش¬نهاد گردید. به¬دلیل حساسیت رقم مضافتی( رقم غالب منطقه) به ریزش میوه، اقدامات لازم جهت تحت پوشش بیمه قرار دادن این عارضه صورت گیرد. از سبدهای مناسب جهت انتقال خرما استفاده شود. در مرحله پس¬از برداشت مهم¬ترین و تاثیرگذارترین عامل در ایجاد ضایعات خرما مربوط به بسته¬بندی خرما بود. که به¬دلیل سنتی بودن بسته¬بندی، از کارگرهایی استفاده شود ضمن رعایت اصول بهداشتی دارای مهارت کافی و قابل اعتماد باشند.
    Abstract
    Date production is one of the impotant in Iran, also suitable for export providing foreign credits. Date losses in Jiroft county is high and is important to decrease such losses. The goal of this research is to study the mechanisms for reducing Date and Palm trees losses during the process of cultivation and marketing during Planting, Maintenance, Harvesting and post harvesting. Research’s population has been all Date producers oh Jiroft county, Sample population calculated, using Cochran’s; formula has been 073 individuals producing Date. A reserchers’ Made questionnaire along with simple sampling method has been used. Data gathered has been analyzed both descriptive and analytical using SPSS software. For determining reliability of the questionnaire expert opinion has been used, For determining validity Coronback’s alfa has been calculated. Findings indicated that in Planting stage establishing Palm cultivation in sandy soils due to low water holdings capacities and increasing Dates Cluster necrosis is not recommended. In maintenance and harvesting stages for pollination and closing cluster, it is necessary to use well skilled and dependable person. Regular pruning of palm trees’ has a very important role in pest control and reduction of Date’s losses providing the conditions in closing palm clusters and accurate Date’s harvesting. The maximum number of Clusters per tree is suggested 21 clusters. Because of sensitivity of Mozafati cultivar (local dominant cultivar) to falling, it is recommended to have insurance, For transferring Date produced Jiroft palm growers is better to use regular and or standard baskets. In post harvest’s stage the important factor is proper packaging of Dates produced to reduce the losses. Traditional packaging is being used ,it is recommended to regard health principles and skilled workers, Key words: Management, Losses, Date, Mechanism