تعیین محلول غذائی پایه برای هلو رقم آلبرتا
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6723;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 72784;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6723;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 72784
- تاریخ دفاع
- ۲۲ آذر ۱۳۹۴
- دانشجو
- مهسا رحمانی
- استاد راهنما
- ذبیح اله زمانی
- چکیده
- این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج محلول غذایی، در 10 تکرار انجام شد. در این پژوهش اثر 5 محلول غذایی با غلظت های متفاوت نیتروژن آمونیومی و نسبت نیتروژن آمونیومی به نیتروژن کل (NH4+/ NO3- + NH4+) و غلظت های مساوی عناصر از قبیل نیتروژن کل،کلسیم، منیزیم و فسفر در مقایسه با تیمار شاهد و یا محلول غذایی شمار یک که غلظت تمام عناصر آن متفاوت (در حدود نصف سایر محلول¬ها) بود، در درختان هلو، ارقام آلبرتا و زعفرانی مورد مطالعه قرار گرفت. غلظت نیتروژن آمونیومی برابر با 0، 3/0، 5/0، 7/0 و 1 میلی اکی والان بر لیتر و نسبت نیتروژن آمونیومی به نیتروژن کل برابر با 0، 04/0، 07/0، 1/0 و 15/0 به ترتیب در محلول های غذایی شماره یک تا پنج بودند. غلظت نیتروژن نیتراتی، کلسیم، منیزیم و فسفر در محلول های غذایی دو تا پنج به ترتیب 3/6، 1/3، 5/1 و 1/2 میلی اکی والان بر لیتر و در تیمار شاهد به ترتیب 7/2، 5/1، 75/0 و 2/1 میلی اکی والان بر لیتر بودند. نتایج حاصل از ارزیابی ویژگی های رویشی از قبیل تراکم جوانه گل، ارتفاع درخت، رشد طولی شاخه یکساله، طول برگ، سطح برگ، وزن تازه و وزن خشک برگ، درصد ماده خشک برگ، کلروفیل های a، کاروتنوئیدها و درصد پتاسیم برگ به طور معنی دار تحت تاثیر محلول غذایی قرار گرفتند، هم چنین صفات میوه از قبیل حجم، درصد ماده خشک، TA، ویتامین C و فاکتور رنگ تحت تاثیر محلول غذایی قرار گرفتند، در حالی که سطح مقطع تنه، عرض برگ، عناصر درصد نیتروژن و درصد کلسیم برگ ها تحت تاثیر رقم اختلاف معنی دار نشان دادند. اما کلروفیل های b وکل، درصد منیزیم و درصد فسفر برگ ها و همچنین چگالی و سفتی میوه ها، نسبت طول به قطر میوه ها، درصد کاهش وزن میوه ها، درصد ماده خشک عصاره، درصد خاکستر، TSSو ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه ها تحت تاثیر محلول غذایی اختلاف معنی دار نشان ندادند. بین نیتروژن محلول های غذایی با نیتروژن، منیزیم و کلسیم بافت های برگ، بین پتاسیم محلول های غذایی با نیتروژن، منیزیم و کلسیم بافت های برگ و هم چنین بین عناصر بافت برگ از قبیل نیتروژن با پتاسیم، پتاسیم با فسفر و کلسیم با منیزیم رابطه رگرسیونی مثبت و یا منفی معنی دار مشاهده شد. غلظت عناصر اندازگیری شده در برگ ها و میوه ها رقم آلبرتا نسبت به رقم زعفرانی بیشتر بود. در نهایت محلول غذایی شماره پنج برای تغذیه درختان هلو مناسب تشخیص داده شد.
- Abstract
- Abestract This experiment was conducted as factorial in a randomized complete block design with 5 nutrient treatments and 10 replications. In this study the effects of five nutrient solutions with diffrenet concentrations of NH4+ and NH4+/ NO3- + NH4+ and equal mineral concentrations of total nitrogen, calcium, phosphorous, magnesium in comparision with the control or treatment one with diffrenet concentrations of all nutrients (a bout half of that of other treatments) on peach trees ( Prunus persica (L.) Batsch. cvs. Alberta & Zaferani) was studied. The concentrations of NH4+ were (0, 0.3, 0.5, 0.7 & 1 meq L-1) and concentration of NH4+/ NO3- + NH4+ were (0, 0.04, 0.07, 0.1 & 0.15) in treatments one to five. The concentration of total nitrogen, calcium, phosphorous and magnesium were (6.3, 3.5, 1.5 & 2.1 meq L-1 ) in treatments two to five and in control they were (2.7, 1.5, 0.75 & 1.2 meq L-1 ). The results of variance analysis for vegetative characters including; flower bud intensity, tree height, lengh of current year shoots, leaf lengh, leaf area, leaf fresh & dry weight, % leaf dry matter, chlorophylls a, carotenoides & % leaf K were affected significantly by nutrient solutions. Also fruit characters including: volume, % dry matter, TA, Vit C & fruit color were affected by nutrient solutions. While trunk cross sectional area, leaf width, % leaf N and % leaf Ca were affected by cultivar. But chlorophylls b, total chlorophylls, % leaf Mg & % leaf P, fruit density and stiffness, fruit length/diameter, decreasing of fruit weight, juice dry matter, ash, TSS & antioxidant of fruit were not effected by nutrients. Between media nitrogen content with nitrogen, magnesium and calcium of leaf, between media potassium with nitrogen, magnesium and calcium of leaf and also between minerals of leaf tissue including: nitrogen with potassium, potassium with phosphorous and calcium with magnesium positive or negative regression were observed. Nutrient content in the leaves & fruits of Alberta cultivar was higher than Zaferani cultivar. Finally, nutrient solution No. 5 was determined to be suitable for peach trees nutrition.