بررسی کیفیت روغن و پروفیل اسیدهای چرب موجود در پوسته تازه پسته ارقام تجاری ایران
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه پردیس ارس شماره ثبت: 652;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 75581;کتابخانه پردیس ارس شماره ثبت: 652;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 75581
- تاریخ دفاع
- ۲۵ شهریور ۱۳۹۴
- دانشجو
- سیده میترا آهنچی همدانی
- استاد راهنما
- سیدهادی رضوی
- چکیده
- پسته یکی از محصولات عمدهی صادرات غیرنفتی کشورمان ایران بوده و هزاران هکتار از زمینهای کشور تحت کشت این محصول قرار دارد. بر اساس آمار سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، ایران بزرگترین کشور تولید کننده پسته در جهان است و بیشترین ضایعات پسته، پوست نرم آن است. هدف این تحقیق شامل استخراج روغن از پوست چهارگونه پستهی ایران و تعیین خصوصیات آنها و سپس بررسی اثر این روغنها بر میزان پایداری اکسایشی یک نوع بیودیزل خاص که به منظور سوخت پاک به کار میرود، بود. پس از نمونهگیری تصادفی از چهار رقم پسته ایرانی از جمله احمد آقایی، کله قوچی، اکبری و فندقی از منطقهی ابوزیدآباد در کاشان، پوستهای نرم جداسازی و خشک شدند و روغن آنها بوسیله غوطهوری در هگزان استخراج شده و سپس جداسازی حلال بوسیله دستگاه تبخیر روتاری انجام گردید. آزمایشهای فیزیکو شیمیایی نیز برای روغنهای استخراج شده انجام شد. در حالی که شناسایی و تعیین اسیدهای چرب بوسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که روغنهای پوست نرم پسته حاوی لوریک، مریستیک، پالمتیک، اولئیک، لینولنیک و آراشیدیک هستند. طبق نتایج کروماتوگرافی گازی، مشخص شد که روغن پوست نرم پستهی احمد آقایی دارای بالاترین میزان اسیدهای چرب غیراشباع بوده و روغن پسته رقم اکبری دارای کمترین میزان اسیدهای چرب بوده است. روغنهای ارقام کله قوچی و اکبری بالاترین میزان پایداری اکسیداسیونی را برای این نوع از روغنها نشان دادند. پس از به کار بردن روغن استخراج شده از پوست نرم پستهی رقم کله قوچی، این روغن به عنوان یک آنتی اکسیدان برای افزایش پایداری اکسایشی بیودیزل به آن اضافه شد و معلوم شد که پایداری بیودیزل تولید شده از پسماند روغن خوراکی نیز بطور معناداری با افزایش غلظت روغن استخراج شده از پوست نرم کله قوچی افزایش مییابد. این افزایش با حداقل الزامات مورد نیاز این شاخص طبق استاندارد اروپایی (EN 1412) مطابقت دارد.
- Abstract
- Pistachio is one of the major products of non-petroleum exports of our country, and thousands of hectares of our country’s land is under Pistachio cultivation. According to the UN Food and Agriculture Organization FAO, Iran is the world's largest producer of pistachios, and the largest waste of pistachio is its hulls. The objective of this study is including the extraction of oil from four varieties of Iranian pistachio hulls, and determining their characteristics, and also their effects on the stability of certain type of biodiesel which is used as a green fuel. After a random sampling of the four varieties of Iran's pistachio hulls including Ahmadaghaei, Kalleghochi, Akbari and Fandoghy from Abozeyd'abad region in Kashan, soft hulls were isolated and dried and their oils were extracted by immersion in hexane, and the separation of solvents was then performed by using a rotary evaporator. The physicochemical tests were carried out on the extracted oils, while identification and quantification of fatty acids were performed by gas chromatography. It was found that oils extracted from soft hulls contained Lauric, Myristic, Palmitic, Oleic, Linolenic and Arachidic acids. According to the results of gas chromatography, it was found that soft hulls oil of Ahmadaghaei pistachio variety had the highest level of unsaturated fatty acids, while the oil from Akbari pistachio variety had the lowest level of fatty acids. Extracted oil from Kalleghochi and Akbari varieties showed the highest oxidative stability of this type of oils. After applying the pistachio oil extracted from the soft hulls of Kalleghochi pistachio variety, this oil was added to biodiesel as an antioxidant to increase the oxidative stability of biodiesel produced from cooking oil residuals. It was found that the oxidative stability of biodiesel produced from cooking oil residuals was significantly increased with increase in the concentration of extracted oil from soft hulls of Kalleghochi pistachio. This increase was in accordance with the minimum requirements for this index by European standard (EN 1412).