عنوان پایاننامه
مطاله اثر زغال فعال زئولیت و مخمر در پیشگیری از مسمومیت های آفلاتوکسینی در جوجه های گوشتی
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - علوم دامی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 41201;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 290
- تاریخ دفاع
- ۲۸ شهریور ۱۳۸۶
- دانشجو
- محسن براتی
- استاد راهنما
- علی اکبر خادم
- چکیده
- چکیده به منظور مقایسه اثر سه نوع مهار کننده مختلف به صورت منفرد یا ترکیب با هم در جیره های غذایی آغشته به ppb 200 سم آفلاتوکسین تحقیقی با استفاده از 630 جوجه گوشتی سویه راس و با هفت جیره آزمایشی حاوی ترکیبات مهارکننده در سه تکرار و سی قطعه جوجه به نسبت مساوی نر و ماده در هر تکرار، در قالب یک طرح کاملا تصادفی اجرا شد. سطح سم در جیره پایه توسط روش آزمایشگاهی HPLC تعیین شد. جوجه ها از سن یک تا هفت روزگی با یک جیره واحد و بر اساس نیازهای پیشنهادی NRC تغذیه شدند. از روز هفتم جوجه در معرض جیره های آزمایشی: گروه A (شاهد، بدون مهارکننده)، گروه B حاوی مخمر، گروه C حاوی زئولیت، گروه D حاوی ترکیب مخمر و زئولیت، گروه E حاوی ترکیب مخمر و زغال فعال، گروه F حاوی زئولیت و زغال فعال و گروه G حاوی هر سه ماده مهارکننده قرار گرفتند. مخمر، زئولیت و زغال فعال به ترتیب به نسبت 5/0، 5/1 و 5/1 درصد با جیره های آزمایشی پایه حاوی سم مخلوط گردید. میزان اضافه وزن و مصرف خوراک در پایان هر هفته در طول دوره آزمایش اندازه گیری و به صورت دوره ای مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت. ضریب تبدیل غذایی نیز برای هر یک از دوره های تغذیه ای و کل محاسبه شد. در پایان آزمایش، یک قطعه جوجه نر و یک قطعه ماده، بصورت تصادفی از هر تکرار انتخاب و بعد تهیه نمونه خونی با استفاده از روش های زیست شیمیایی سطح متابولیت های خونی (گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، آلبومن و اسید اوریک) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تعیین وزن نسبی اندام های داخلی پیش معده، چینه دان، کبد، قلب، طحال و بورس فابرسیوس، اندام ها بعد از کشتار با دقت جدا و وزن نسبی آنها مقایسه شد. نتایج نشان داد مصرف جیره های آزمایشی به طور معنی داری مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی را در جوجه ها تحت تاثیر قرار می دهد. در دوره آغازین گروه تغذیه شده با ترکیب هر سه نوع مهارکننده و دوره رشد گروه شاهد و تغذیه شده با مخمر بالاترین سطح خوراک مصرفی را نشان دادند. البته نتایج روند مشخصی را در مورد مصرف خوراک نشان نداد. افزایش وزن در گروه شاهد در هر سه دوره تغذیه ای و کل پایین ترین سطح و جوجه های گروه B وC حد واسط گروه شاهد و گروه های تغذیه شده با دو یا سه نوع ترکیب مهارکننده بودند. همچنین گروه G بالاترین میزان افزایش وزن را بین گروه های آزمایشی نشان داد. ضریب تبدیل غذایی نیز از روندی مشابه افزایش وزن پیروی کرد. در کل دوره، گروه حاوی مخمر و زغال فعال به طور معنی داری کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی را نشان داد. متابولیت های خونی نیز به طور معنی داری تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار گرفت. سطح تری گلیسرید خون جوجه های تغذیه شده با مخمر و سطح اسید اوریک خون جوجه های تغدیه شده با یک نوع مهارکننده اختلاف معنی داری با گروه شاهد نشان نداد. در بین متابولیت های خونی مورد بررسی، سطح گلوکز سرم کمترین تغییر را بین جیره های مختلف نشان داد. مقایسه وزن نسبی اندام های داخلی جوجه های تغذیه شده با جیره های آزمایشی کاهش معنی دار وزن نسبی این اندام ها تحت تاثیر مواد مهارکننده را نشان داد به غیر از وزن نسبی در بورس فابرسیوس که تحت تاثیر مواد مهارکننده افزایش پیدا کرد. نتایج نشان داد جوجه های تغذیه شده با ترکیب دو یا سه نوع مهارکننده راندمان بالاتری در کاهش اثرات منفی سم از خود نشان می دهند. کلمات کلیدی: جوجه گوشتی، آفلاتوکسین، ترکیبات مهارکننده، عملکرد، متابولیت های خونی، وزن نسبی اندام های داخلی.
- Abstract
- Summary In order to determine the effects of Zeolite, Active Charcoal and Yeast in combination with aflatoxin (AF) on performance, biochemical parameters and relative weight of internal organs an experiment was conducted by using 630 broiler chickens (Ross strain) with 7 treatments of 3 replications. The experiment was performed in a completely randomized design. Aflatoxin in diets analyses were performed by high performance liquid chromatography method (HPLC) and 200 ppb was recorded. A Ross recommended starter diet was used to feed chickens from day 1 till d7 of age. The diets prepared for different experimental groups were group A: (control), group B: % 0.5 yeast, group C: % 1.5 zeolite, group D: % 0.5 yeast + % 1.5 zeolite, group E: % 0.5 yeast + % 1.5 active charcoal, group F: % 1.5 zeolite + % 1.5 active charcoal, group G: % 0.5 yeast + % 1.5 zeolite + % 1.5 charcoal, mixture with basal diets in three experimental period. Based on weekly records body weight gain, feed consumption and feed conversion ratio were reported at the end of each period. At the end of experiment, one male and female chicken from each replicate group were randomly chosen, weight and slaughtered, then relative weight of liver, heart, spleen, pancreas, proventriculus, gizzard, and bursa of fabricius and some serum concentrations level were calculated A ditinct procedure was not recorded in feed intake in experimental group. At the starter, grower and finisher, respectively group G, A and D were shown highest feed intake, compared to other treatments. The reduction in BW gain that caused by 200 ppb AF, diminished by the addition of inhibitors. Feeding only AF was caused lowest weight gains (P<0.05) were noted in group A, in all of the nutritional phase. In starter and grower, highest weight gains (P<0.05) were observed in group E, F and G. The FCR of birds fed differently treated inhibitory diets shown similar trend in experimental periods, as FCR was highest (P<0.05) in group A and lowest (P<0.05) in group G. Among experimental groups with mixture of two inhibitors supplementation (diets D, E and F), diet F containing active charcoal plus zeolite in first period and group E receptacle active charcoal plus yeast in grower and finisher phase were shown the better FCR. No differences were observed in level of blood glucose among groups contaminated one type additive (diets B and C) and two and three type additive (diets D, E, F and G). The highest cholesterol level (P<0.05) were observed in birds in groups D, F and G, whereas no significant differences were found in this groups. Biochemical analysis revealed significant increase in triglyceride level in groups C, E, G, D and F, respectively. The yeast did not influence significant the serum triglyceride level. The lowest (P<0.05) albumen level were observed in birds in group A. Chicken in groups B and C without significant differences were shown a less effect of inhibitors. No significant differences were noted in uric acid level between the B and C groups and control. There were significant increased in other trial groups compared with controls The relative weights of proventriculus, gizzard, liver, heart, spleen and pancreas decreased, whereas relative weight of bursa were increased compared to the control diet. The lowest relative weight of proventriculus, gizzard and pancreas respectively was observed in groups E, F and G, liver in group G, heart in groups E and G, spleen in group G, bursa of fabricius in groups A, B and C between treatment, and other group were intermediate between those of controls and atop groups. Key words: Inhibitors, aflatoxin, broiler