عنوان پایاننامه
اثر تغذیه مکمل گوانیدینواستیک اسید بر انجمادپذیری اسپرم خروس
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی- علوم دامی - فیزیولوژی دام
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6450 ک
- تاریخ دفاع
- ۲۳ شهریور ۱۳۹۴
- دانشجو
- محمدامین نمازی زادگان
- چکیده
- به منظور ارزیابی اثر افزودن گوانیدینواستیک اسید در جیره غذایی خروس بر شاخص¬های انجماد¬پذیری اسپرماتوزوآ، آزمایشی با 20 قطعه خروس گله¬ی مادر گوشتی سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار انجام شد. خروس¬هابهمدتهشتهفتهباجیره¬هایحاویسطوحصفر(شاهد)، 06/0، 12/0 و 18/0 درصدازمکملگوانیدینواستیکاسید تغذیهشدند. اسپرم¬گیری به صورت هفتگی و به روش مالش شکمی انجام شد. پس از افزودن رقیق کننده به نمونه¬های منی، نمونه¬ها برای تعادل دمایی در داخل یخچال با دمای پنج درجه سانتی¬گراد قرار داده شدند. سپس نمونه¬های حاوی منی به داخل نی¬های انجماد منتقل شدند و در معرض بخار ازت قرار گرفتند، سپس در تانک حاوی ازت مایع ذخیره شدند. پس از فرآیند انجماد و یخ¬گشایی اسپرماتوزوآ، فراسنجه¬های جنبایی کل، جنبایی پیش¬رونده، زنده¬مانی، ریخت¬شناسی و یکپارچگی ¬غشاء اندازه¬گیری و مقایسه شد.میانگین جنبایی کل در سطح 12/0 و 18/0 درصد نسبت به سطح 06/0 درصد و تیمار شاهد بیشتر بود(05/0 >P). همچنین میانگین جنبایی پیش رونده در سطح 12/0 و 18/0 نسبت به سطح 06/0 درصد و تیمار شاهد بیشتر بود و تیمار¬ شاهد و سطح 06/0 درصد نیز با هم اختلاف معنی¬دار داشتند (05/0 >P). ولی تفاوت معنی¬داری در میانگین فراسنجه¬های زنده¬مانی، ریخت شناسی و یکپارچگی غشاء در بین تیمارها مشاهده نشد (05/0
- Abstract
- The aim of the current study was to evaluate the effects of the guanidinoacetic acid(GAA)supplement on the semenfreezability of broiler breeder roosters. Experiments were performed with twenty Ross commercial strain broiler breeder roosters in four treatments and five repeats in a complete randomized design. Roosters were fed a diet containing 0% (control), 0.06%, 0.12% and 0.18% GAA supplement for eight weeks. Semen samples were collected weekly by abdominal massage. In order to equilibrate the temperature, semen samples were diluted with an extender and placed inside the refrigerator at 5 ° C. Samples were then packed into straws, exposed to nitrogen vapor and finally moved into liquid nitrogen containers. After freezing-thawing, the total and progressive motility, viability, morphology and membrane integrity of spermatozoa were assessed. The mean of total motility at the 0.12% and 0.18% levels were significantly higher than that of other groups (P<0.05). Also, the mean of progressive motility for all groups was significantly higher than that of the control group (P<0.05) with the 0.12% and 0.18% levels showing the most progressive motility. There were no significant differences in the viability, morphology and membrane integrity parameters between all groups(P<0.05). The results of this study showed that using supplementary GAA in rooster diets has been effective in supplying energy for the spermatozoa and in improving their motility after freezing-thawing which is probably due to the increased storage of phosphocreatine.