عنوان پایاننامه
تعیین شاخص های انرژی، اقتصادی و زیست محیطی در واحدهای پرورش گاو گوشتی استان تهران
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - مکانیزاسیون کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6533;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 70441
- تاریخ دفاع
- ۱۸ شهریور ۱۳۹۴
- دانشجو
- حمیدرضا شجاعی
- استاد راهنما
- علی رجبی پور
- چکیده
- چکیده: در این تحقیق به بررسی شاخصهای انرژی، اقتصادی و زیستمحیطی در واحدهای پرورش گاو گوشتی شهرستان ورامین در استان تهران پرداخته شده است. امید است، نتایج این تحقیق سیاستگذاران و تصمیمگیرندگان را یاری رساند. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه حضوری با دامداران به دست آمد. معادل انرژی هر یک از نهادهها با ضرب مقدار مصرف نهادهها در همارز انرژی آن محاسبه شد. نتایج نشان داد که کل انرژی ورودی برای تولید گوشت گاو بدون استخوان (رأس گاو/MJ) 9/32451 بوده و در تولید این محصول خوراک دام با (رأس گاو/MJ) 21042 و سوخت دیزل با (رأس گاو/MJ) 08/5387، مهمترین نهادههای مصرفکننده انرژی بودند و قسمت عمده انرژی مصرفی از نوع تجدیدناپذیر و غیرمستقیم بود. همچنین نسبت انرژی، 0835/0 و انرژی ویژه، (MJ/kg) 76/121 در تولید گوشت گاو بدون استخوان به دست آمد. عملکرد اقتصادی در واحدهای پرورش گاو گوشتی 35/1 میباشد که نشاندهنده وضعیت مناسب اقتصادی پرورش گاوهای گوشتی در شهرستان ورامین است. از ارزیابی چرخه زندگی به منظور تعیین بارهای محیطی تولید شده استفاده شده است. ارزیابی تاثیرات زیستمحیطی محصول مورد مطالعه نشان داد که بیشترین بارهای محیطی از جانب خوراک دام بوده است و مقدار پتانسیل گرمایش جهانی برابر 14 کیلوگرم معادل کربندیاکسید به ازای هر کیلوگرم گوشت گاو بدون استخوان به دست آمد. در مدل رگرسیونی مقدار ضریب تبیین (R2) 987/0 به دست آمد و اثر نهادههای خوراک دام و گوساله در سطح 1% معنیدار شد. با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی دادهها، کارایی دامداران از لحاظ مصرف انرژی مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که کارایی فنی در تولید گوشت گاو بدون استخوان برابر 89/0 است. همچنین نتایج تکنیک تحلیل پوششی دادهها نشان داد که 23% از کل انرژی ورودی قابل ذخیره شدن است و با بهینهسازی شاخصهای زیستمحیطی، شاخص پتانسیل گرمایش جهانی 5/1 کیلوگرم معادل کربندیاکسید به ازای هر کیلوگرم گوشت گاو بدون استخوان کاهش مییابد. واژههای کلیدی: ارزیابی چرخه زندگی؛ انرژی؛ گاو گوشتی؛ تحلیل پوششی دادهها؛ پتانسیل گرمایش جهانی؛ عملکرد اقتصادی
- Abstract
- Abstract: In this research, energy, economic and environmental indicators were investigated for beef cattle farms in Varamin region of Tehran province. Undoubtedly, the results of this study would be beneficial to farmers and decision makers. The required data were collected from farmers using a face to face questionnaire method. The energy equivalence of inputs were calculated and the consumption multiplied by its corresponding energy coefficient equivalent. The results of this study showed that the total energy input for boneless beef meat is about 32451.9 (MJ/head cattle), Feed with 21042 (MJ/head cattle) and diesel fuel with 5387/08 (MJ/head cattle) energy were highly contributed to energy use share and a high share of energy consumption belonged to non-renewable and indirect energy sources. Morever, energy ratio, 0.0835 and specific energy, 121.76 (MJ/kg) was calculated to be for boneless beef meat production. Economic performance in beef cattle farms was 1.35 that shows good economic status in beef cattle breeding in Varamin region. Life cycle assessment methodology was applied to assess produced environmental burden. The evaluations of environmental assessment illustrated that all environmental impacts were dominated by feed and the potential global warming was calculated to be 14 kg CO2 eq. per one kg boneless beef meat. In regression model, coefficient of determination (R2) was calculated to be 0.987 and the effect of calf and feed inputs was significant at 1%. Technical efficiency of farmers was investigated using data envelopment analysis. The results indicated that the technical efficiency of boneless beef meat was 0.89. Also, the results of data envelopment analysis technique showed that 23% of the total energy input is saved and with environmental indicators optimization, global warming potential reduced to 1.5 kg CO2 eq. per one kg boneless beef meat. Keywords: life cycle assessment; Energy; Beef cattle; Data envelopment analysis; Glo