عنوان پایان‌نامه

بهینه سازی میکسر میکروفلوییدیک شیاردار در ابزارهای آزمایشگاه بر روی تراشه



    دانشجو در تاریخ ۲۳ آذر ۱۳۹۴ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بهینه سازی میکسر میکروفلوییدیک شیاردار در ابزارهای آزمایشگاه بر روی تراشه" را دفاع نموده است.


    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 71450
    تاریخ دفاع
    ۲۳ آذر ۱۳۹۴
    استاد راهنما
    علی ابوئی مهریزی

    چکیده هدف این پروژه بهینه‏سازی فرایند اختلاط در یک تراشه‏ی آزمایشگاهی است. اختلاط در صنایع آزمایشگاهی و پزشکی از اهمیت شایانی برخوردار است. تقریباً در تمامی چرخه‏های آزمایشگاهی اختلاط بخشی جدانشدنی و غالباً عامل تعیین‌کننده‌ی زمان آزمایش است. با مورد استقبال قرار گرفتن تراشه‏های آزمایشگاهی در دو دهه‏ی اخیر به دلیل مصرف کم بافرها و نمونه‏ها و همچنین سرعت بالای پاسخ، میکسرها که مسئولیت اختلاط را بر عهده دارند نیز مورد توجه محققان قرارگرفته‌اند. چالش پیشرو در طراحی میکرومیکسرها این است که به دلیل ابعاد کوچک این قطعات نمی‏توان از همزن‌ها برای افزایش سرعت اختلاط بهره برد. همچنین با توجه به کوچک بودن ابعاد کانال‏های میکسرها جریان ماهیت آرام دارند. ماهیت آرام جریان مانع قطع شدن خطوط جریان توسط یکدیگر می‌شود که این موضوع سرعت اختلاط را بسیار کاهش می‌دهد. لذا مکانیزم غالب اختلاط در میکرومیکسرها دیفیوژن است. محققان با ترکیب دستگاه‌های متداول با میدان‏ الکتریکی، موفق به بالا بردن اختلاط شده‏اند، اما به علت عبور ولتاژ بالا از خون و آسیب به نمونه‌های بیولوژیکی ازجمله مولکول‏های دی‏ان‏اِی این روش‏ها نیز مطلوب نیستند. در میکسرهای غیرفعال با تغییر هندسه سعی می‌شود اختلاط را به روش‌های مختلفی از قبیل ایجاد جریان‌های ثانویه و یا موانع مختلف افرایش داد. ازاین‌روی نیاز به بهینه‏سازی پارامترهای مؤثر بر اختلاط به‌منظور به دست آوردن حداکثر اختلاط ممکن احساس می‏شود. همچنین یک عامل تعیین‌کننده‌ی دیگر در میکسرهای غیرفعال افت فشار است. افت فشار بالا نه‌تنها توان پمپاژ بیشتری را مصرف می‌کند بلکه در بسیاری موارد در سامانه‌های میکروفلوییدیک محدودیت اعمال فشار وجود دارد. در این پروژه با ارائه مدل عددی از فرایند اختلاط و اعتبارسنجی آن با داده‏های آزمایشگاهی موجود، فرایند اختلاط موردبررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از طراحی آزمایش با روش تاگوچی، میزان اثر و مقدار بهینه هر یک از پارامترهای مؤثر بر ضریب اختلاط و افت فشار شناسایی شد. در ادامه با استفاده از تحلیل آنووا یک مدل خطی ارائه شد که می‏تواند ضریب اختلاط و افت فشار را بر اساس پارامترهای تولید پیش‏بینی ‏کند. در مرحله‌ی بعد دو مدل درجه دوم و خطی به‏علاوه‏ی مجموع مربعات برای پیش‌بینی رفتار توابع خروجی (ضریب اختلاط و افت فشار) با استفاده از روش سط
    Abstract
    Abstract Micromixers are one of the most crucial components of Lab-On-a-Chip devices with the intention of mixing and dispersion of reagents like small molecules and particles. The challenge facing micromixers is typically insufficient mixing efficiency in basic designs, which results in longer microchannels. Therefore, it is desirable to increase mixing efficiency, in order to decrease mixing length, which enables miniaturization of Lab-On-Chip devices. In this study, the flow is baffled by ridges to generate advection and also curvatures are used to produce vortex, which can enhance the mixing. Using optimization method to design micromixers decreases dependence on trial and error. This study shows a multi-objective optimization algorithm for the design of ridged micromixer which solves 3-dimensional Navier-Stokes equations and a convection-diffusion with design of experiments. DI water and other biological solutions are used as mixing fluids. The mixing index and the pressure drop have been determined as objective functions. Five geometric dimensions: radius of curve, angle of ridges, height of the ridges, thickness of ridges and aspect ratio of the channel are taken as design parameters. The results of this work show that the mixing index increses because of the Dean vortices in the transverse plane due to centrifugal force in the meander-channel flow and the separation vortices caused by ridges. Keywords: Multi-objective; Grooved; Micromixers; Mixing index, pressure drop